Meidän Mökki

”Tähän maisemaan ei turru ikinä” – Tomi ja Tanja haaveilivat kesämökistä, mutta toiveet täytti näköalasauna golfkentän laidalla

”Tähän maisemaan ei turru ikinä” – Tomi ja Tanja haaveilivat kesämökistä, mutta toiveet täytti näköalasauna golfkentän laidalla
Tuusulalaiset Tanja ja Tomi Teikko rakensivat saunan omakotitalonsa pihaan, golfkentän reunaan. Selkeälinjaisessa rakennuksessa on iso löylyhuone, saunan ulkopuolelta täytettävä kiuas ja maisemahuone rentoutumiseen.
Kuvat Toni Härkönen
”Kutsumme usein työkavereita ja ystäviä saunomaan. Odotamme vilkasta saunomissyksyä”, Tanja ja Tomi sanovat.

Saunan ylälauteilta avautuu huikaiseva näkymä. Ei, saunan ikkunasta ei voi katsella suomalaista järvi- tai merimaisemaa, vaan kirkkaanvihreää nurmikenttää. Sauna sijaitsee aivan 18-reikäisen golfkentän laidalla Tuusulassa. Vihreyttä täplittävät muutamat rauhallisesti kuljeskelevat golfaajat.

– Tähän maisemaan ei turru ikinä. Tämä tuntuu erikoiselta vielä kolmen vuoden ihastelemisen jälkeen, Tomi Teikko sanoo.

Golfinpelaajilla tuntuu hänen mielestään olevan aina kiireetön ja hyvä fiilis. Se tarttuu myös hänen tapaisiinsa ihmisiin, jotka vain silmäilevät pelaajia kauempaa, osallistumatta lainkaan itse peliin.

Juuri tällaiseen elämänmenoon Teikkojen saunarakennus onkin tarkoitettu. Samalla se on perheen kesämökki, vaikka sattuu sijaitsemaan heidän kotinsa kanssa samalla pihamaalla.

Saunassa on kuusilankkulauteet. Laudelaudat voi käsitellä kosteudelta ja likaantumiselta suojaavalla laudeöljyllä.
Saunasta avautuvaan vihreään maisemaan ei turru koskaan.
Oleskeluhuoneen – toiselta nimeltään maisemahuoneen – seinät on maalattu valkoisiksi, ja lattia on painekyllästettyä puuta.

Tomi ja Tanja ostivat itselleen paritalon puolikkaan golfkentän laidalta kolme vuotta sitten. Haaveista jäljelle jäi enää mökki, kun 1980-luvulla rakennetun tuusulalaistalon sisätilat oli modernisoitu alkuperäiskuntoisesta raikkaaksi ja toimivaksi uusperheen kodiksi ja laiminlyöty piha saatu kuntoon.

– Matkustamme paljon sekä töissä että vapaalla, mutta emme halua tuhlata yhtään kallista aikaamme liikenneruuhkissa. Kesämökki eli saunamökki omalla pihalla alkoi vaikuttaa meille sopivalta ratkaisulta, Tomi kertoo.

Yhteiseen makuun sopiva moderni, eleetön piharakennus löytyi Perttulassa toimivan Huone 1:n valikoimista: huoneellinen sauna ja maiseman avaavat terassilasitukset.

– Pyöröhirsimökkejä on tarjolla paljon, mutta ne eivät ole meidän juttu. Visuaalinen makumme on selkeä ja eleetön. Emme tykkää esimerkiksi krumeluurista emmekä koriste-esineistä. Sisustus ei saa olla liian täynnä talossa eikä täällä saunarakennuksessa, Tanja sanoo.

Harvian kiuas on huoneen puolella ja takkaluukullinen, joten puita ei tarvitse viedä saunaan.
Legend-malliseen kiukaaseen on asennettu piippumallinen vedenlämmitin. Se tulee suoraan kiukaan päälle.
Pelkistyksestä pitävälle pariskunnalle riittää sisustukseksi kaksi korituolia ja kaksi rahia.

Perustusten teko tilattiin samalta firmalta, ja rakennus tuli pihaan rekalla kokonaisena toissa vuoden marraskuussa. Puuverhoiltu teräsrunkoinen rakennus oli tehty valmiiksi tehtaalla. Itse tehtäväksi jäivät vain ulkomaalaus ja terassin teko. Jo jouluna kokeiltiin varovaisesti, vetääkö savupiippu, vaikka lopputarkastus ja käyttöönotto tapahtuivat vasta alkukesästä.

Saunaa valitessa yksi kriteeri oli, että löylyhuoneen pitää olla tarpeeksi iso, jotta lauteilla mahtuu loikoilemaan ja nostamaan jalat ylös.

– Minulle oli lisäksi tärkeää saada kiuas, joka täytetään ja sytytetään saunan ulkopuolelta. Olen nähnyt ratkaisuja Virossa, ja minusta ne ovat käteviä: puita voi lisätä pesään häiritsemättä saunojia, Tomi kertoo.

Koska Teikkojen kuusihenkisessä uusperheessä riittää teinejä ja esiteinejä – kolme 12-vuotiasta ja yksi 15-vuotias – yhteiseksi säännöksi kehitettiin koko sauna-alueen käsittävä kännykättömyys.

– Noh, ei se ihan aina toimi, Tanja sanoo.

– Silti saunassa on tunne, että aika pysähtyy. Arjessa on koko ajan kiire ja lapsia ympärillä, mutta tässä rakennuksessa kellot pysähtyvät ja kiire lakkaa olemasta. Voi vain olla. Ehkä se johtuu osin golfaajista. Leppoisa asenne ei voi olla tarttumatta, Tomi jatkaa.

Palju on laskettu alemmas kuin terassi, joten siihen on helppo astua.
Ulkopuoli on maalattu Tikkurilan ulkovärikartan sävyllä X499. Nuorisolle on pihassa trampoliini ja terassilla palju. Kun ne eivät ole käytössä, koko sauna-alue muuttuu aikuisten rentoutumispaikaksi.
Terassia ei käsitellä millään tavalla, vaan se saa harmaantua luonnonmukaisesti vuosien varrella.

Sähköjä saunaan ei ole ainakaan vielä vedetty. Asuinrakennuksen wifi-yhteys ulottuu mökille asti, joten musiikkihullu perhe voi kuunnella lempibändejään saunan terassilla. Riippuen siitä, keitä on kotosalla, terassilla soi joko Metallica, JVG tai Anssi Kela.

Helteisenä viime kesänä perhe raahasi patjat sisältä talosta saunahuoneeseen ja nukkui trooppiset yöt siellä. Kesän huikein elämys oli katsella paljusta myrskyn nousemista golfkentän ylle. Salavat huojuivat, taivas pimeni.

Tanja ja Tomi odottavat pitkää kaunista syksyä ja sen pimeitä iltoja saunassa ja terassilla.

– Kun lapset ovat toisilla vanhemmillaan, teemme usein kahdestaan maalaishiiret kaupungissa -viikonloppuretkiä Helsinkiin. Nyt ne ovat lyhentyneet yhden yön retkiksi: yö hotellissa Helsingissä ja toiseksi yöksi pitää jo päästä Tuusulan mökille, Tanja ja Tomi kertovat.

Oman kodin rappusilta onkin perille asti vain 20 metrin pituinen matka. Siinä eivät ruuhkat pääse kiusaamaan.

Julkaistu: 16.9.2019
Kommentoi »