Näitä taloja suomalaiset nyt himoitsevat – katso arkkitehdin arviot
Rakenna ja remontoi
Näitä taloja suomalaiset nyt himoitsevat – katso arkkitehdin arviot
Talovalmistajat valitsivat mallistoistaan neljä suosikkia. Pyysimme arkkitehtiä arvioimaan uutuusmallien vahvuudet ja heikkoudet. 
22.2.2016
 |
Meidän Talo

Mukaan valitut talot ovat kompaktin kokoisia, mikä lisää ekologisuutta ja näkyy hinnassakin. Kohtuullisen hintaisille malleille on kysyntää, kun ajat ovat taloudellisesti tiukat. 

Talot keräsivät voittopuolisesti kehuja, mutta parannusehdotuksiakin löytyi. Myös yllätyksellisyyttä olisi voinut olla lisää, sillä nyt malleissa toistuvat tutut ja turvalliset ratkaisut. Uupumaan jäivät esimerkiksi pienille kaupunkitonteille sopivat päätyikkunattomat ja L:n muotoiset talot, työtilat kotona työskenteleville sekä mallit, joista vanheneva pariskunta voisi lohkaista yhden päädyn vuokrattavaksi. 

Kastelli Kaarna 129 A

 • Muuttovalmis suurelementeistä rakennettu puutalo, saatavilla myös suppeampina paketteina, jolloin talo rakennetaan paikalla pre-cut-menetelmällä.
 • 3 mh, oh, k, työh, khh, s + tekninen tila.
 • Huoneistoala 129 m2.
 • Kerrosala 149 m2.
 • Muuttovalmiina alkaen 178 680 euroa + toimituskulut. Lämmönlähde ei sisälly hintaan. 

Näin arkkitehti arvioi talon: 

"Talo näyttää raikkaalta. Vaihteleva ikkuna-aukotus, leveä tumma pystylauta pitkillä sivuilla, kapea valkoinen vaakalauta päädyissä ja seinien väriset ulko-ovet – kaikki ovat tämän päivän estetiikkaa. Sisäänkäynnistä avautuu näkymä koko talon läpi ja ulos pääsee useasta paikasta. Latomaisessa muodossa on myös jotakin perinteistä – talon voi kuvitella istuvan taajamien reuna-alueille peltomaisemien lomaan. Huoneet ovat järkevän kokoisia ja muotoisia. Jos aikoo käyttää perimmäistä huonetta vierashuoneena, kannattaa harkita sen leventämistä. Olohuoneen kalustus pohjakuvassa on luonteva, mutta televisiolle ei löydy paikkaa. Ehkä perähuoneesta tulee tv-mediahuone?"  

Arvosana 9-

Design-Talo D1 119

 • Muuttovalmis, suurelementeistä tehty puutalo.
 • 3 mh, oh, k, vh, khh, s + tekninen tila.
 • Huoneistoala 105 m2.
 • Kerrosala 119 m2.
 • Muuttovalmishinta alkaen 167 518 euroa rapatulla julkisivulla. Rahtikulut sisältyvät hintaan. 

Näin arkkitehti arvioi talon: 

"Talossa on tuttu pohjaratkaisu: eteis-, keittiö- ja oleskelutilat sijoittuvat talon keskelle, ja niiden molemmille puolille ryhmittyvät märkätilat ja makuuhuoneet talon päätyihin. Tuttua pohjaa on jalostettu tekemällä olohuone-keittiötilasta muita huoneita korkeampi. Kodinhoito-saunaosasto on napakka, ja sieltä pääsee ulos vilvoittelemaan kulkematta muiden tilojen kautta. Kolmas uloskäynti ja takapihalle sijoittuva terassi kuuluvat myös kokonaisuuteen. Kolmen makuuhuoneen talossa on vain yksi wc. Se avautuu tässä talossa suoraan ruokailutilaan, mikä pudottaa tyylipisteitä. Pulpettikattoisena ja pihan puolelta korkeilla ikkunoilla varustettuna talo on varsin nykyaikaisen näköinen." 

Arvosana 8

Jukkatalo C108-10

 • Puinen suurelementtitalo.
 • 4 mh, oh, k, wc, vh + s.
 • Huoneistoala 108 m3.
 • Kerrosala 124 m2.
 • Eri valmiusasteiden hinnoittelu vaihtelee vähän yli 40 000 euron peruspaketista 143 000 euron muuttovalmistoimitukseen. Hinnat eivät sisällä lämmönlähdettä, takkaa eivätkä paikkakuntakohtaisia toimituskuluja. Katso tarkemmin talotehtaan verkkosivuilta. 

Näin arkkitehti arvioi talon: 

"Kyseessä on pitkään koetellun talomallin edulliseksi viilattu ja kaikesta ylimääräisestä riisuttu versio. Talossa on tehokas pohjaratkaisu, jossa 108 neliömetriin on mahdutettu neljä makuu­huonetta. Tilat on ryhmitelty tässäkin talossa tutulla tavalla: oleskelutilat keittiön ja eteisen kera on laitettu talon keskelle ja makuuhuoneet ja märkätilat riviin päätyihin. Näin on saatu aikaan monilapsisen perheen käyttöön sopiva konstailematon koti, jossa ei ole mitään liikaa. Tilat ovat suunniteltuihin käyttöihin nähden tiukasti mitoitetut. Ikkunat saisivat olla suurempia. Pieniä toiminnallisia puutteita löytyy: wc avautuu suoraan ruokailutilaan, ja saunaosastolta pääsee vilvoittelemaan vain talon sisäänkäynnin yhteyteen sisääntulokatoksen alle. Pesu- ja löylyhuoneita lukuunottamatta kaikkiin tiloihin kuljetaan suoraan olo­huone-ruokailutilasta. Talo on kokonaisuudessaan erittäin tavanomaisen näköinen."

Arvosana 7

Kannustalo Pasadena 106A

 • Muuttovalmis moduulirakenteinen puutalo.
 •  2 mh, oh, k, khh + s.
 • Huoneistoala 106 m2.
 • Kerrosala 126 m2.
 • 218 000 euroa. 

Näin arkkitehti arvioi talon: 

"Pasadena poikkeaa muodoltaan vertailun muista taloista. Pohjaratkaisu porrastuu kolmeen osaan, ja talo rakennetaankin tehtaassa valmiiksi lohkoiksi, jotka liitetään rakennuspaikalla toisiinsa. Idea on uudenlainen ja kehityskelpoinen. Keskimmäinen lohko sijoittuu muista poikkeavaan linjaan. Siirroksen ansiosta sisäänkäynti saadaan syvennykseen ja yksi huone erkkeriin. Samalla syntyy kaksi luontevaa paikkaa oleskeluterasseille. Kahdessa lohkossa tilat ovat varsin onnistuneet. Päämakuuhuone, keittiö ja olohuone ovat tilavia, eteinen on väljähkö, ja wc sekä eteiskomerot sijoittuvat luontevasti sivulle. Keittiön ja olohuoneen väliin kannattaisi kuitenkin muodostaa pidempi umpiseinäosuus. Tällöin sohvan voisi sijoittaa takaseinälle, ja sieltä voisi katsella sekä maisemaa että keittiön viereen sijoittuvaa televisiota. Kolmannen lohkon tilat ovat kahteen muuhun verrattuna sokkeloiset. Kodinhoitohuoneesta on vaikea löytää penkin paikkaa, ja kiintokalustus asettuu hajalleen. Tämän lohkon tilajärjestyksen toivoisi selkiytyvän jatkossa. Lämpöpuun ja valkoiseksi maalatun vuorilaudoituksen yhdistelmä julkisivuissa on varsin mielenkiintoinen. Pulpettikattoisena ja muodoltaan laakeana tämä omakotitalo sopii tunturimaisemaa paremmin tasaiseen maastoon."

Arvosana 8+

Asiantuntija: tekniikan tohtori ja arkkitehti Jyrki Tarpio

Lue lisää: 

Kommentoi »