Muistilista asuntolainan ottajalle
Rakenna ja remontoi
Muistilista asuntolainan ottajalle
Ennen lainan ottamista asuntolainan ottajan on pohdittava montaa asiaa, kuten kohtuullista lainan määrää, korkoa ja lyhennystapaa. Mieti myös, haluatko ottaa pankin tarjoaman korkosuojauksen tai lainaturvavakuutuksen.
Teksti

Kuvat

21.12.2015
 |
Meidän Talo

1. Pyydä tarjoukset useasta pankista. Marginaali on tärkein lainan hintaan vaikuttava tekijä, mutta selvitä myös lainanoton muut kulut.

2. Mieti realistisesti, kuinka suuren lainan pystyt hoitamaan.

3. Valitse itsellesi sopivin korko: esimerkiksi 12 kuukauden euribor, pankin oma prime-korko tai kiinteä korko.

4. Neuvottele samalla, miten voit halutessasi vaihtaa korkoa ja mitä kuluja siitä seuraa. Jos myyt asunnon kesken korkokauden ja maksat ennenaikaisesti kiinteäkorkoisen lainan pois, voit joutua maksamaan pankille korvausta.

5. Harkitse, kannattaako ottaa korkosuojaus, kuten korkokatto. Se turvaa maksukykyä siinä tilanteessa, että korot nousevat. Vaihtoehtona voi olla lainan jakaminen esimerkiksi kiinteäkorkoiseen ja vaihtuvakorkoiseen osaan.

6. Vapaaehtoinen lainaturvavakuutus lisää lainanhoitokuluja mutta tuo toisaalta turvaa esimerkiksi työttömyyden osuessa kohdalle.

7. Mieti, millainen lyhennystapa on itsellesi paras. Tasaerässä eli annuiteetissa lyhennys on joka kuukausi sama, mutta korko vaihtelee. Tasalyhennyksessä lyhennyserä on kiinteä, ja korko muuttuu pääoman suuruuden mukaan. Kiinteissä tasaerässä kuukausittainen maksuerä on sama, ja erän sisällä lyhennyksen ja koron osuus vaihtelevat. Näin laina-aika joko pitenee tai lyhenee.

8. Ota selvää tarvittavista vakuuksista. Pääasiallinen vakuus on ostettava asunto, mutta usein tarvitaan muutakin.

9. Ota etukäteen selvää myös lyhennysvapaista: miten, milloin ja kuinka paljon niitä on mahdollista saada.

10. Jos joudut asuntolainan kanssa maksuvaikeuksiin, ota heti yhteys pankkiin ja neuvottele, mitä kannattaa tehdä.

11. Tarkista ennen lainasopimuksen allekirjoittamista, että sopimukseen on kirjattu kaikki sovitut asiat.

Asiantuntija: johtaja Erik Sirén, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE

Kommentoi »