Näin valitset sopivan liesituulettimen
Sisustus
Näin valitset sopivan liesituulettimen
Hyvä liesituuletin poistaa hajut tehokkaasti ja pauhaamatta.Parhaimmillaan se on näkymätön – tai olennainen osa keittiön ilmettä.
25.10.2016
 |
Avotakka

Imuteho

Liesituulettimia on kahdenlaisia: hormiin liitettävä on tehokkaampi, sillä se kuljettaa käryt ulkoilmaan. Suodatintuuletin puolestaan puhdistaa imemänsä ilman ennen kuin palauttaa sen takaisin huoneeseen. Esimerkiksi vanhoissa kerrostaloissa tämä on usein ainoa vaihtoehto – tarkista vaatimukset isännöitsijältä. Omalla moottorilla varustettu tuuletin on yleisin ja useimmiten myös tehokkain. Mitä suurempi keittiö ja keittotaso, sitä tehokkaampi moottori tarvitaan. Pieneen keittiöön riittää yleensä noin 300 kuution imuteho.

Melutaso

Äänekäs liesituuletin häiritsee erityisesti avokeittiössä. Laitevalmistajat ilmoittavat liesituulettimen maksimi- ja minimimelutason desibeleinä (dB). 55–60 desibeliä on keskitaso, johon eri malleja voi verrata. Omalla moottorilla toimiva liesituuletin on äänekkäämpi kuin koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään liitetty liesikupu. Suurimmalla käyttöteholla monet liesituulettimet ovat äänekkäitä.

Koko ja paikka

  • Liesituulettimen on oltava vähintään yhtä leveä kuin keittotason, mieluummin leveämpi. Sijoita seinään, kattoon tai kaappiin kiinnitettävä tuuletin oikealle korkeudelle, jotta höyryt eivät karkaa huoneilmaan.
  • Sopiva korkeus on keittotasosta riippuen 50–65 senttiä. Liian matalalle asennettu liesituuletin hankaloittaa korkeiden astioiden käyttöä ja peittää näkyvyyden takalevylle.
  • Varmista turvaetäisyys tuulettimen asennusohjeesta. Jos keittiön katto on poikkeuksellisen korkealla tai et halua peittää näkymää olohuoneeseen, on työtasoon upotettava liesituuletin hyvä vaihtoehto.

Ulkonäkö

Liesituuletin on usein hyvin näkyvällä paikalla. Varmista, että valintasi sopii keittiökalusteisiin. Pinnalla ovat etenkin integroitavat mallit, jotka upotetaan keittotason yllä olevaan kaappiin, työtasoon tai kattoon, mikä tekee niistä lähes näkymättömiä. Huomioi, että kattoon upotettava tuuletin vaatii usein alaslasketun katon, jotta etäisyys liesitasoon ei jää liian suureksi. Monet katosta ripustettavat liesituulettimet ovat valaisinten kaltaisia.

Huolto

Huonosti toimiva liesituuletin on usein merkki siitä, että suodatinta ei ole puhdistettu tai vaihdettu hetkeen. Suodattimeen kertyvä rasva aiheuttaa pahimmillaan palovaaran. Pesua kestävän rasvasuodattimen huolto-ohjeet löytyvät käyttöohjeista. Huoneilmaan palauttavien liesituulettimien aktiivihiilisuodatin tulisi normaalikäytössä vaihtaa 1–4 kertaa vuodessa. Liesituulettimen ulkopinnan voi puhdistaa ikkunanpesuaineella tai mikrokuituliinalla. 

Kuvassa on Falmec E.Ion Mare -liesituuletin, joka puhdistaa huoneilmaa samalla, kun se poistaa käryt. Tiedustelut Lapetek.

Lue lisää:

Kommentoi »