Näin teet kasvihuoneen perustukset
Rakenna ja remontoi
Näin teet kasvihuoneen perustukset
Kasvihuoneen perustuksiin kannattaa panostaa aikaa ja rahaa. Kunnolla tehty perustus helpottaa kasvihuoneen pystytystä ja pidentää käyttöikää.

Kasvihuoneen pohja on syytä perustaa routimattomaksi. Muutoin maanpäälliset rakenteet saattavat elää roudan liikuttamina ja rikkoontua.

Pohjatöiden laajuus on aina tapauskohtaista maaperästä riippuen. Routimattomilla hiekka- ja soramailla pohjustukseksi riittää yleensä humuspitoisen pintamaan korvaaminen murskesoralla. Routivat maalajit, kuten savi ja hiesu, sen sijaan teettävät huomattavasti enemmän massanvaihtoa.

Kaivutyötä vähentää routaeristelevyjen kuten EPS- tai XPS-solumuovilevyjen käyttäminen. Routasuojaus ulotetaan suunnilleen 60 senttiä tulevan kasvihuoneen ulkopuolelle. Levyt asetetaan kaivantoon tasatun hiekkapatjan päälle noin puolen metrin syvyyteen ja peitetään noin 10 senttiä vahvalla kerroksella kivetöntä hiekkaa. Tämän jälkeen kaivanto täytetään esimerkiksi kokoluokan 0–18 murskesoralla ja pohja tiivistetään huolellisesti tärylevyllä.

Laadukas kasvihuone kestää jopa 30 vuotta. Kevytrakenteinenkin huone kestää pitkään, jos peität sen talveksi ja poistat lumikuorman säännöllisesti.

Kasvihuoneen perustusten teko

1. Jos maapohja on savea, salaojita huoneen paikka. Muuten märkä maa jäätyy talvella ja routa nostaa huoneen pohjaa. Lisäksi maaperästä nouseva kosteus viilentää huonetta, heikentää ilmankiertoa ja kohottaa ilmankosteutta. Samalla kasvuolot heikkenevät ja kasvitaudit lisääntyvät. Kuvan kasvihuone kohoaa rinteeseen ja moreenimaahan. Pintavedet valuvat pois, eikä salaojitusta tarvita.
2. Katkaise kapilaari-ilmiö murskeella, sepelillä tai moreenimaalla. Erota kerros pohjamaasta suodatinkankaalla ja tiivistä kiviaines täryttämällä. Muista routaeriste, joka asennetaan salaojituksen yläpuolelle. Kasvihuone on talvella lumeton, joten eriste vähentää maan jäätymistä ja aikaistaa huoneen käyttöönottoa keväällä. Tarkoitukseen sopii parhaiten suulakepuristettu polystyreenilevy.
3. Ankkuroi paikalleen. Vala anturat esimerkiksi muoviputkiin. Pilareiden pituus riippuu maapohjasta, yleensä 40–70 sentin perustamissyvyys riittää. Sokkelin materiaaliksi sopivat metalli, kestopuu, lämpökäsitelty puu ja kevytsoraharkko. Valmis metallisokkeli (kuvassa) on yleinen vaihtoehto. Huoneen voi perustaa myös routaeristetyn terassin eli puupation päälle.
4. Viimeistele siistiksi. Asenna kiveys tai laatoitus muutaman sentin paksuisen asennushiekkakerroksen päälle. Kuvan huoneessa laatoitus tulee koko huoneeseen, ja kasvit istutetaan astioihin ja kaukaloihin.

Asiantuntija: kasvihuoneasentaja Kari Jurvanen

Lue lisää:

Kommentoi »