Näin saat yrtit, kukat ja vihannekset kukoistamaan – salaisuus piilee mullan alla

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Biolan
Näin saat yrtit, kukat ja vihannekset kukoistamaan – salaisuus piilee mullan alla
Menestyvien kasvien salaisuus on varastolannoitus niin kukilla, vihanneksilla kuin yrteilläkin. Kokeile kerran ja totea lyömättömät hyödyt niin helppoudessa, sadossa kuin kukinnassakin.
Julkaistu 23.4.2020

Oletko jo kokeillut varastolannoitusta kesäkukilla, yrteillä tai tomaatilla? Jemmaa multaan koko kesän ravinteet ja totea itse lannoitustavan lyömättömät edut.

Jemmaa multaan koko kesän ravinteet

Varastolannoitus mahdollistaa kasvukauden ravinteiden antamisen yhdellä kerralla. Se onnistuu luonnonmukaisella lannoitteella, jota jemmataan taimen ympärille yhteen tai useampaan poteroon. Näin rakeisen tai jauhemaisen lannoitteen ravinteet pääsevät kasvin käyttöön, eikä kasvualusta ole liian väkevää juurille.

Varsinkin astiassa, säkissä ja laatikossa kasvavat taimet hyötyvät varastolannoituksesta, sillä ne ovat täysin riippuvaisia multatilan sisältämistä ravinteista. Noudata annosteluohjeita, jotka on tarkoitettu hyvässä kasvukunnossa olevalle maalle, kuten peruslannoitetulle säkkimullalle.

Tärkeää kasvatuksessa on myös pohjareiällinen astia ja laadukas multaseos, joka on ilmavaa sekä vettä ja ravinteita pidättävää.

Multaan lisätty biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Siten se mahdollistaa pidemmät kasteluvälit. Liiallista kertakasteluja kannattaa välttää, sillä alustalle valuva vesi huuhtelee mennessään ravinteita.

Tee näin

  • tee istutuksen jälkeen taimien väliin kuoppa
  • annostele kuoppaan annostusohjeen mukainen määrä lannoitetta
  • peitä lannoite mullalla
  • kastele vedellä

Ravitse yrttejä ja korjaa aromikasta satoa

Yrtit tarvitsevat hyvät kasvuolot, jotta ne tuottavat runsaasti aromiaineita. Lämmin ja valoisa paikka ei kuitenkaan auta, jos taimi kasvaa ravinteiden puutteessa. Kitulias minttu ei jaksa tuottaa aromikasta satoa, eikä ilahduta lehtevyydellään.

Yrttien ajatellaan monesti pärjäävän niukalla lannoituksella, mutta monet suosituimmat maustekasvit hyötyvät kuitenkin keskivahvasta lannoituksesta. Tällaisia ovat esimerkiksi minttu, yrtti-iiso, tilli, persilja, basilika, korianteri, timjami, salvia, rakuuna, sitruunamelissa ja mäkimeirami eli oregano.

On myös hyvä huomioida, että versojen leikkaaminen kuluttaa kasvin voimia lisäten lannoitustarvetta. Mintusta voi korjata versoja tämän tästä tai sen voi leikata kesän aikana kahteen kertaan 10–15 sentin korkeudelta, kunhan kasvi saa tarpeeksi vettä ja ravinteita.

Buustaa kesäkukat täyteen loistoonsa

Kastelu ja lannoitus ovat kesäkukkien kukoistuksen kulmakivet. Taimet kasvavat monesti kokoonsa nähden pienissä astioissa, ja ne voivat vaatia päivittäistä kastelua lämpimänä päivänä.

Uuttera kukinta sekä versojen ja nuppujen kasvattaminen vaatii kasvilta valtavasti voimaa. Jos nuppujen kehittyminen tyssää, syynä voi olla ravinteiden puute. Tällöin voi tulla mieleen hujauttaa kasville liian roima satsi kastelulannosta. Juuristolle ja kukinnalle on edullista, kun ravinteita on sopivasti saatavilla koko kasvukauden.

Kun kussakin ruukussa on ravinteet jemmattuna, lannoitusputelien kanssa puljaamisen voi unohtaa, ja ihana kukinta jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen. Samalla myös niin tarhurin kuin lomahoitajankin pesti helpottuu.

Turvaa kurkun ja tomaatin kasvuvoima

Kasvihuone on puutarhan tehoyksikkö, jossa lämpö ja pitkät kesäpäivämme siivittävät taimet kiihkeään kasvuun.

Ansarissa kasvatettavat vihannekset kurkusta tomaattiin ja meloneihin ovat nopeakasvuisia ja reheviä. Ne vaativat paljon ravinteita tuottaakseen ison, maukkaan ja mehukkaan sadon. Ihanteellisessa lannoitteessa on runsaasti kaliumia, jolla on erityisen tärkeä rooli makeiden tomaattien kasvatuksessa.

Jos tomaatin tai chilin kasvu ehtii jo hiipua, lisälannoitus tulee liian myöhään. Se pienentää ja myöhästyttää satoa. Esimerkiksi chilillä ravinnepuutos voi aiheuttaa myös raakileiden karisemista, jolloin hedelmät jäävät tyystin kehittymättä.

Varastolannoitus turvaa vihannesten ravinnetarpeen olipa kyseessä säkissä kasvava munakoiso tai penkissä rehottava kurkku. Taimet voi kastella letkulla, kannulla tai tippukastelulla.

Huomioi lannoitteen annostelussa lajikkeen koko. Kurkuilla, chileillä ja tomaateilla on pienikokoisia sortteja, jotka pärjäävät niukemmalla lannoituksella kuin isohedelmäiset pihvitomaatit ja parimetrisiksi rehahtavat chilit.

Biolan Kasvusäkissä varastolannoitus on valmiina. Lannoitteen määrä riittää koko kasvukaudeksi kolmelle taimelle (esim. tomaatti, kurkku, paprika).

Helpota viljelylaatikon hoitoa

Myös laatikkoviljelyssä varastolannoitus tarjoaa monia etuja. Se vähentää kananlannan sisältämän typen haihduntaa, sillä ammoniakkimuodossa oleva typpi sitoutuu maahiukkasten pinnoille.

Lisäksi lannoitejemman ravinteet säilyvät kasveille käyttökelpoisina pitkään maahan sekoitettuihin rakeisiin verrattuna. Suurimmalle osalle vihanneksista riittääkin kertalannoitus keväällä.

Varastolannoitus on myös loistava tapa turvata paljon voimaa vaativien lajien, kuten vaikkapa lehtikaalin, valkosipulin, kurpitsan, avomaankurkun, maissin, sellerin ja purjon, sato.

Sellaisenaan syötäville salaatille, pinaatille ja muille lehtivihanneksille etua koituu siitä, että kasveja voi kastella puhtaalla vedellä.

Kommentoi »