Puucee on toimiva ja ekologinen ratkaisu mökille – näin rakennat huussin itse valmiista elementeistä
Rakenna ja remontoi
Puucee on toimiva ja ekologinen ratkaisu mökille – näin rakennat huussin itse valmiista elementeistä
Puucee sopii erityisesti mökkikäyttöön ja onhan siinä kokonaan oma tunnelmansa! Remonttikonkarimme Ari ja Kirsi opastavat, miten rakennat puuceen elementeistä.
Julkaistu 10.7.2018
Meidän Mökki

Puuceen materiaalit

Puuceen voi rakentaa pitkästä tavarasta tai pystyttää valmiista paketista. Pitkästä tavarasta tehtynä huussita saa riittävän kokoisen, ja sen yhteyteen voi helposti rakentaa varaston tai puuliiterin.

Helpoin ja nopein tapa on rakentaa puucee valmiista paketista, joka sisältää elementit, ikkunat, ovet ja pientarvikkeet. Vesikate ei yleensä sisälly toimitukseen.

Lattian runko ja mahdollinen terassi on hyvä tehdä painekyllästetystä puusta. Julkisivulaudat kannattaa käsitellä joko irto-osina tai heti pystytyksen jälkeen.

Puuceen sijoittaminen mökkipihaan

Puuceen voi sijoittaa tasamaalle tai rinteeseen. Notkelmassa tuuletuksen kanssa voi syntyä ongelmia. Naapurin rajaan, talousvesikaivoon ja vesistöön pitää jättää riittävä väli.

Maaperä vaikuttaa perustuksiin. Paras paikka on routimattomalla alustalla. Savimaalla ruuvipaalut ovat hyvä valinta, mutta hiekkatontilla selviää pilariharkoilla.

Käymälän valinta ja toiminta

Tavallinen ja toimiva tapa on varustaa huussi kompostoivalla kuivakäymälällä. Hajut pysyvät kurissa ja jätökset maatuvat nopeasti, kun noudatat valmistajan ohjeita. Kuiviketta on parempi käyttää mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Istuinkorkeus on tärkeä. Usein kompostikäymälä kannattaa upottaa lattiaan, jolloin puuceen sisään ei tarvitse tehdä erillistä porrasta.

Jos puuceessa kaikesta huolimatta tuoksahtaa, kannattaa kompostikäymälän ilmanvaihtoputken pituutta hieman kasvattaa. Putkeen ei ole hyvä tehdä isoja mutkia, jotta ilma virtaa mahdollisimman tehokkaasti.

Muista!

Jätöksiä ei saa kaivaa maahan, vaan niitä pitää kompostoida riittävän kauan. Hyvin kompostoitunut jäte sopii esimerkiksi maaparannusaineeksi ja lannoitteeksi.

Puucee rakennetaan näin

1. Voit tehdä perustukset pilariharkoilla, jos maapohja on routimaton tai eristät routivan maan levyillä. Tarkasta, että harkot tulevat suoraan. Laitaharkkojen päälle runkopuut, joista tulee pieni terassi ja porrasaskelma.

2. Huolehdi siitä, että runkokehikko tulee suoraan, sillä muuten elementit eivät istu paikoilleen. Varmista suoruus ristimittaamalla. Pyri mahdollisimman tarkkaan ristimittaan, sillä pienetkin erot vaikeuttavat kasausta.

3. Huolehdi, että harkon ja runkopuun välissä on sokkelikaista ennen kuin aloitat varsinaisten elementtien kasaamisen. Nosta ensimmäiseksi paikoilleen lattiaelementti ja kiinnitä se runkopuuhun ruostumattomilla teräsruuveilla.

4. Kun lattiaelementti on paikoillaan, voit viimeistellä pohjan. Sahaa kestopuiset terassi- ja porraslaudat mittaan ja kiinnitä ne runkopuuhun. Jätä väliin 3–5 millin rako. Kiinnitä reunimmainen kansilauta otsalaudan päälle.

5. Jokainen seinä on oma elementtinsä. Nosta ensimmäiseksi paikoilleen takaseinä ja vasta sen jälkeen molemmat sivut. Kiinnitä jokainen elementti alalaidasta lattiaan kolmella riittävän vahvalla ruuvilla.

6. Kiinnitä seuraavaksi toinen sivuseinäelementti. Ruuvaa elementit toisiinsa nurkista 3–4 ruuvilla. Nosta viimeiseksi paikoilleen ovielementti, minkä jälkeen voit hienosäätää elementit paikoilleen ja ruuvata ne kiinni lattiaan.

7. Käymälän katto koostuu kahdesta symmetrisestä elementistä. Kiinnitä elementit ensin harjastaan toisiinsa ruuveilla huussin sisältä. Mitoita katto niin, että räystäät ovat vastakkaisilta ivuilta samanmittaiset.

8. Kuivakäymälän kattomateriaali ja sävy kannattaa valita päämökin ja muiden piharakennusten tyyliin sopivaksi. Huopakate on edullinen ja helppoasentaa. Palahuopa kiinnitetään yläpuolelta huopanauloilla.

9. Ovi on tavallisesti symmetrinen ja saranat irtonaiset, joten voit valita kätisyyden mielesi mukaan. Kiinnitä saranat ensin oveen ja nosta sitten ovi paikoilleen. Tarkista ennen lopullista kiinnitystä, että ovi istuu tasaisesti aukkoon.

10. Kun käymälä upotetaan lattiaan, sen paikka merkitään tavallisesti mukana tulevalla sabluunalla. Tee reikä kuviosahalla. Tee upotettavalle käymälälle tukeva maapohja hiekalla, jolla saat myös sovitettua korkeuden sopivaksi.

11. Asenna ilmanvaihtoputki katon läpi. Ilman pitää kiertää huonetilasta käymäläistuimen kautta tuuletusputkea pitkin ulos. Korvausilman huussi saa esimerkiksi oven alta. Voit asentaa putken päähän myös vedonparantajan.

12. Viimeistele rakennus nurkkalaudoilla ja kiinnitä kahva sekä lukko tai haka. Pintakäsittele kuivakäymälä muiden rakennusten tyyliin sopivaksi. Vanhan perinteen mukaan vaaleansininen sisäväri pitää öttiäiset loitolla.

Vinkki!

Voit lisätä huussiin ikkunan, jos haluat enemmän luonnonvaloa.

Kommentoi »