Näin onnistut keittiöremontissa – lue asiantuntijan vinkit!
Mainos: Topi-Keittiöt
Näin onnistut keittiöremontissa – lue asiantuntijan vinkit!
Keittiöremontti on yksi kodin suurimmista hankinnoista ja siksi on tärkeää, että se suunnitellaan ja toteutetaan oikein. Lue Topi-Keittiöiden keittiösuunnittelijan vinkit, joiden avulla onnistut!
Julkaistu 13.4.2021

Keittiöremontin suunnittelu on hyvä aloittaa koko perheen voimin.

– Aluksi on tärkeää miettiä, mihin keittiötä käytetään ja kuka sitä käyttää: jos yleensä vain yksi kokkaa, tarvitaan työskentelytilaa vähemmän, mutta jos perheellä on tapana kokata yhdessä tai esimerkiksi ystävien kanssa, tarvitaan reilusti työskentelytilaa ja myös kylmäsäilytystilaa, kertoo Topi-Keittiöiden keittiösuunnittelija Siru Vainio Helsingin Topi-myymälästä.

Toinen tärkeä asia alkuvaiheessa on aikataulun miettiminen: kuinka kauan keittiö voi oikeasti olla pois käytöstä.

Tämä raikas Topi-Keittiöiden Säde-keittiö valmistui vuonna 1939 rakennettuun kerrostalokotiin. Perheessä on kaksi poikaa ja entinen keittiö alkoi käydä pieneksi. Siru Vainio suunnitteli keittiön asukkaiden toiveiden pohjalta. Tavoitteena oli avaruus ja selkeys, mutta myös kotimaiset kalusteet oli tärkeää asukkaille. Keittiön kalusteet on tehty Kalajoella, Stalan allas ja Festivon kylmiöpakastin Lahdessa ja Oraksen hana Raumalla. Kvartsitaso työstetään Itä-Suomessa Ylämaan Graniitilla.

– Kun käymme mittaamassa asiakkaan keittiön, saamme tarjouksen viikossa, sen jälkeen mahdolliseen suunnitelman hiomiseen kuluu pari kolme viikkoa. Kun keittiö on tilattu, toimitukseen kuluu 4–6 viikkoa, minkä aikana tulisi tehdä kaikki pohjatyöt. Sen jälkeen tehdään itse asennus. Kokonaisuutena prosessiin menee 2–3 kuukautta, Siru Vainio sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että jos keittiöön tulee kivitasoja, siihen voi mennä muutama viikko lisää, koska ne mitataan ja asennetaan vasta kun muut kalusteet ovat paikoillaan.

Remontin toteutuksessa voi olla suuriakin aikataulullisia heittoja. Vanhoissa kerrostaloissa joudutaan yleensä uusimaan myös putket ja sähköt, jolloin aikaa kuuluu enemmän kuin esimerkiksi suhteellisen tuoreessa omakotitalossa.

Keittiöremontin kustannukset syntyvät muustakin kuin kalusteista

Remontin sujuvuuteen vaikuttavat myös logistiset asiat: kaupungeissa keittiöremontti vaatii yleensä aina enemmän työtä, koska asentaminen vanhoihin kerrostaloihin on vaativaa. Seinät voivat olla vinoja ja tavaroita on vaikeampi saada perille ahtaissa katutiloissa.

Kaikki tämä vaikuttaa tietysti kustannuksiin. Siru Vainio muistuttaa, että ennen remonttia on syytä pohtia huolella, paljonko remonttiin on oikeasti käytettävissä rahaa. Keittiökalusteiden hinnat ovat vain osa remonttia.

Tässä keittiössä on Stalan musta Combo-komposiittiallas, jonka pohjassa on irrotettava sihti. Se helpottaa altaan puhtaanapitoa eivät ruuantähteet valu viemäriin. Työtaso on täyskvartsia, joka on helppo pitää puhtaana. Taso on Cosentinon Silestone, vaalea sävy on nimeltään White Storm.

– Budjetissa pitää huomioida esimerkiksi purku-, kanto- ja asennuskustannukset sekä mahdollinen muu pintaremontti. Vanhoissa kerrostalohuoneistoissa on pakko teettää myös putki- ja sähkötyöt, ja moni yllättyy näistä kuluista, Vainio sanoo.

Vainion mukaan kerrostalohuoneiston pienen keittiön remontti maksaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 25 000 euroa, josta jopa 10000 euroa kuluu muun muassa purku-, sähkö- ja putkiremontteihin. Maakunnissa kustannukset voivat olla paljon pienemmät. Syynä ei välttämättä ole työn hinta, vaan se, että esimerkiksi Helsingin asunnoissa on vaan paljon enemmän työtä.

Suunnittele keittiö käytännölliseksi

Parhaan lopputuloksen kannalta on tärkeää, että perheen toiveita pohditaan yhdessä keittiösuunnittelijan kanssa. Jos keittiö tehdään kokkausta varten, pitää työtasoja olla riittävästi. Kodinkoneille kannattaa siis suunnitella säilytyspaikat.

Tasoon upotetut huomaamattomat pistorasiat tekevät yleisilmeestä siistin. Kodinkoneille on hyvä suunnitella säilytyspaikka, jotta tasot saavat olla tyhjinä silloin, kun koneita ei käytetä.

Liedet ja vesipisteet tulee sijoittaa niin, että esimerkiksi kuumia ruokia tai vesiä ei joudu kantamaan pitkiä matkoja, ja lieden vieressä ja uunin lähellä tulee olla laskutilaa. Tavarat, joita käytetään paljon, tulee olla helposti saatavilla, ja harvemmin käytettävät tavarat voivat olla esimerkiksi yläkaapeissa.

– Yleensä ihmisillä on keittiöissään aivan liikaa tavaraa ja keittiöremontti onkin hyvä paikka siivota keittiö myös tavaramäärän osalta, Vainio neuvoo.

Kalusteiden mekanismit ovat kehittyneet valtavasti, ja hyvät laatikostot ovat tärkeitä. Niissä tulee olla sellaiset mekanismit, jotka kestävät painoa ja joita voi jakaa esimerkiksi sisälaatikostojen avulla. Vainio sanoo, että esimerkiksi pikkulaatikostojen ei tarvitse olla enää näkyvissä, vaan niitä voi sijoittaa isompien laatikostojen tai kaappien sisään.

Tähän keittiöön saatiin avaruutta, kun kaapistot sijoitettiin vain yhdelle seinälle. Lieden molemmin puolin on mukavasti laskutilaa. Kodinkoneet ovat Festivon ja Electroluxin mallistoista. Löydät tämän keittiön kaikki tuotetiedot täältä.

Tasojen materiaaleissa esimerkiksi kivi-komposiittitasot ovat hyviä, sillä niiden puhtaanpitoon riittää pelkkä lämmin vesi. Terästasot ovat hygieenisiä ja niihin on saatavissa erilaisia kuoseja. Myös laminaattitasot ovat käytännöllisiä. Aidot massiivipuutasot ovat myös suosittuja.

Kaappien pintamateriaaleista mikrolaminaatti on kestävämpää kuin maalattu pinta. Maalipinta on kuitenkin suosituin valinta, koska se on kaunis.

Topi-Keittiöiden Säde-kalusteiden sävy on pehmeä kashmir. Maalattu ovi on kaunis pari tummalle lattialle. ”Kashmir on monipuolinen sävy: vaalea, mutta ei valkoinen. Se tekee kaapistoista kalustemaisia, joten sävy toimii erityisen hyvin avokeittiöissä”, keittiösuunnittelija Siru Vainio kuvailee.

Vainio huomauttaa, että keittiökaappien ovien ja laatikostojen värimaailma on hyvä suunnitella muun sisustuksen mukaan.

– Keittiön on hyvä olla asunnon muuhun tyyliin sopiva, mutta liian varovainen ei tarvitse olla. Esimerkiksi pikkukeittiöön voi hyvin sopia räväkämmät värit. Nyt käytetään paljon myös tummempia sävyjä, kuten sinistä ja vihreää.

Tilaa asennus ammattilaisilta

Keittiökalusteiden asennus on erikoiskalusteasennusta, ja jos itsellä ei siitä ole kokemusta, ei keittiötä kannata itse yrittää asentaa. Keittiövalmistajilla on yleensä omat asentajat tai asentajaverkostot, jotka tuntevat tuotteet ja osaavat ne ammattitaitoisesti asentaa.

Vainio sanoo, että on asiakkaan etu, kun keittiötä asentaa sama porukka, joka tekee paljon töitä yhdessä. Tällä tavalla remontin toteutus on yleensä nopeampaa, kun tutut kaverit tietävät toisensa ja voivat sopia asioista helposti.

Sisälaatikot tuovat lisää säilytystilaa vetolaatikostoihin. Kalusteiden asennuksen tulee olla millintarkkaa, jotta mekanismit toimivat kuten niiden pitääkin. Topin laatikostoihin on saatavana paljon erilaisia säilytysmekanismeja.

Jos remontissa haluaa säästää, purkutyöt ja pintaremontin, esimerkiksi seinien maalauksen, voi tehdä itse. Myös kalusteiden kantamisen voi tehdä itse, mutta kalusteiden asentaminen on syytä jättää ammattilaisille. Jos kalusteet eivät ole millintarkasti kohdallaan, eivät mekanismit toimi kuten niiden pitäisi.

Putki- ja sähkötöitä ei saa tehdä itse, joten niihin on aina tilattava ammattilainen.

5 vinkkiä keittiöremonttiin:

  1. Ota koko perhe mukaan suunnitteluun.
  2. Määrittele realistinen budjetti.
  3. Mieti tarve: mitä keittiössä tehdään ja kuinka paljon sitä käytetään.
  4. Karsi keittiön tavaramäärää ja jätä vain tarpeellinen.
  5. Hanki keittiösi kokonaisuutena keittiövalmistajalta, niin pääset helpommalla.

Kommentoi »