Meidän Mökki

Suunnittele ennakkoon, osta säästeliäästi ja säilytä oikein – 9 keinoa, joilla minimoit ruokahävikin mökillä

Suunnittele ennakkoon, osta säästeliäästi ja säilytä oikein – 9 keinoa, joilla minimoit ruokahävikin mökillä
Jokainen suomalainen heittää 125 kiloa ruokaa vuodessa roskiin, merkittävän osan siitä mökillä. Näillä vinkeillä minimoit mökillä syntyvän ruokahävikin ja säästät samalla rahaa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Näin vähennät ruokahävikkiä mökillä

  1. Suunnittele kaupassa käynti ja ruokalista huolellisesti.
  2. Ketjuta ruoanlaitto eli mieti, kuinka voit hyödyntää seuraavina päivinä samoja aineksia. Illalla valmistettu liha tai kala säilyy yleensä hyvin yön aikana ulkona, jos lämpö laskee lähelle jääkaappikylmyyttä. Seuraavana päivänä teet lihasta alkupaloja tai lisuketta.
  3. Kalasta ja ota saalista vain sen verran, kuin teillä kuluu.
  4. Osta tuotteita, jotka voit valikoida yksitellen. Valmiiksi pakatun pussin saat halvemmalla mutta joudut usein heittelemään pilaantuneita pois.
  5. Hanki pitkään säilyviä elintarvikkeita, kuten iskukuumennettua maitoa ja säilykkeitä. Suomessa on tarjolla esimerkiksi kotimaisesta kalasta tehtyjä herkullisia säilykkeitä, jotka kestävät.
  6. Suosi kauppoja lähellä mökkiä. Kotimarketista ostetut ruoat lämpenevät matkalla.
  7. Hyödynnä luontoa säilytyksessä. Viinin voit säilyttää jääkaapin sijasta vaikka viileässä joessa, kunhan muistat kiinnittää pullot kunnolla. Ranskalaiset suosivat vesisäilytystä, eli esimerkiksi voi kipataan nurinperin veden alle ilmalukkoon.
  8. Vältä ostamasta liikaa. Kuinka monta kertaa mökiltä lähtiessäsi olet katsellut jääkaappia ja miettinyt, että ei noita viitsi enää raahata kotiin? Tuskin edes säilyisivät.
  9. Parasta ennen on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Monet elintarvikkeet, kuten jauhot ja kananmunat kestävät päivämääriä pitempään täysin hyvinä. Maitokin kelpaa ruoanlaittoon, vaikka päiväys on ummessa.

Vinkkejä antoivat kokit Joonas Laurila ja Hanna Gullichsen sekä asiantuntija Elina Ovaskainen Motivalta.

Julkaistu: 27.5.2019
Kommentoi »