Uutta väriä seinille! Näin löydät oikean maalisävyn

Uutta väriä seinille! Näin löydät oikean maalisävyn
Seinään sopivan maalisävyn ja kiiltoasteen valinta voi olla hankalaa. Sävy muuttuu valon mukaan, eikä pieni mallipala välttämättä vastaa lopputulosta.
Julkaistu: 7.1.2020

Sävyn valinta

Kodin sävyjen valinta on helppoa, kun nappaat sävyt samasta väripaletista. Paletin eri värit toimivat kauniisti yhdessä, ja tila näyttää harkitulta, kun esimerkiksi murretut sävyt ovat keskenään yhtä kirkkaita.

Lähde liikkeelle konkreettisesta mallista, kuten kangaspalasta tai muusta käsin kosketeltavasta väriesimerkistä. Maali- ja rautakaupasta voi löytyä laite, jolla määritellään mallia vastaava maalisävy. Laite pystyy myös ehdottamaan sille lähisävyjä.

Jos etsit oikeaa sävyä valmistajien nettivärikartoista, muista aina tarkistaa valitsemasi sävy painetusta värikartasta tai maalatusta mallista, sillä värit on saatu näytölle aikaan sähköisesti.

Kannattaa tutustua eri valmistajien värikarttoihin, sillä niistä saa vinkkejä ajankohtaisiin väriyhdistelmiin. Kullakin valmistajalla on oma värikarttansa, mutta kauppiaat pystyvät sävyttämään maalin koneella yleisimpien värikarttojen mukaisesti merkistä huolimatta.

Valkoinen on takuuvarma valinta. Tikkurilan sävy Paperi F494 on puhdas ja kaunis valkoinen. Höyhen F497 on myös kaunis sävy listavalkoisen rinnalla. Siinä on hieman harmaata ja beigeä. Valitse esimerkiksi kattoon puhdas Paperi ja seiniin hieman taittava Höyhen.

Värikartta

Värin valitseminen karttojen pienistä malleista on haastavaa, sillä ne antavat vain vihjeen värin todellisesta voimakkuudesta. Hyvä lähtökohta on valita hiukan murretumpi ja vaaleampi väri kuin mitä olit ensin ajatellut, sillä suurena pintana väri näyttää voimakkaammalta kuin pienessä mallipalassa.

Jos taas mielessäsi on vaalea mutta selvästi sävytetty seinä, valitse värikartan vaaleimmasta sävystä seuraava sävy, sillä vaaleat värit näyttävät luonnossa vieläkin vaaleammilta. Valkoisten sävyjen korvikkeina voit isoilla seinäpinnoilla käyttää pehmeitä puuterisia sävyjä. 

Valkoiset listat ja karmit ovat aina varma valinta. Ne raikastavat tilaa. Mustat tai harmaat listat, ovet ja karmit vaativat koko sisustukselta enemmän harkintaa.

Valon vaikutus

Sävy kannattaa valita tilassa, johon maali on tulossa. Fiksu maalaa noin neliön kokoisia värimalleja sekä huoneen valoisimmalle että varjoisimmalle seinälle. Näin maalisävyjä pystyy tarkastelemaan oikeissa valo-olosuhteissa. Ilmansuunta, ikkunasta avautuva näkymä ja vastapäisen talon väritys vaikuttavat sisälle tulevaan luonnonvalon sävyyn ja siihen, miltä väri näyttää.

Monet suositut vaaleat sävyt ovat haastavia, sillä ne muuttuvat valon mukana. Sama seinä voi valosta riippuen näyttää harmaalta, vaaleanpunaiselta tai beigeltä. Kustannustehokkainta värimallien tekeminen on, kun ostat pieniä koemaalauspurkkeja. Osa maalivalmistajista myy pieniä purkkikokoja suosituimmista sävyistään tai jopa kaikista vaihtoehdoista. 

Muista, että seinien sävyä on helppo vaihtaa. Testaa väriä tilaan ennen lopullista valintaa. Ympärillä olevat pinnat sekä valo vaikuttavat sävyihin, joten testimaalaukset ovat hutilyöntien välttämiseksi suositeltavia.

Maali

Valitse kiiltoaste sen perusteella, kuinka paljon pesua pinta kaipaa. Keittiöön ja eteiseen sopii elämää kestävä puolihimmeä tai puolikiiltävä maali. Täyshimmeä maali puolestaan on omiaan tiloihin, joissa levätään ja oleskellaan. Muodikas matta kalkkimaali ei kestä kovaa kulutusta, sillä sen samettinen ja hengittävä pinta on kolhuille herkkä.

Muista, että maalin kiiltoaste vaikuttaa värin tummuusasteeseen. Mattapintainen ja himmeä maali näyttävät vaaleammilta kuin kiiltäväpintainen tuote, vaikka värikoodi olisi sama.

Voimakkaat väriparit tuovat tilaan syvyyttä. Kuvan pastelliset sävyt ovat ruotsalaisen Alcron kokoelmasta.
Makuuhuoneeseen sopivat täyshimmeät maalit, jopa samettiset kalkkimaalit. Makuuhuoneen seinä on maalattu Tikkurilan sävytettävällä Liitu-liitutaulumaalilla. Sen toteutti sisustusbloggaaja Varpunen.

Lisätietoja:

Tikkurilan ohjeet sisämaalaukseen: new.tikkurila.fi/kotimaalarit/koti/ohjeet_sisamaalaukseen

Kommentoi »