Avotakka

Näin löydät oikean maalisävyn


Seinään sopivan maalisävyn ja kiiltoasteen valinta voi olla hankalaa. Sävy muuttuu valon mukaan, eikä pieni mallipala välttämättä vastaa lopputulosta.
Kuvat valmistajat ja maahantuojat

Sävyn valinta

Lähde liikkeelle konkreettisesta mallista, kuten kangaspalasta tai muusta käsin kosketeltavasta väriesimerkistä. Maali- ja rautakaupasta voi löytyä laite, jolla määritellään mallia vastaava maalisävy. Laite pystyy myös ehdottamaan sille lähisävyjä.

Jos etsit oikeaa sävyä valmistajien nettivärikartoista, muista aina tarkistaa valitsemasi sävy painetusta värikartasta tai maalatusta mallista, sillä värit on saatu näytölle aikaan sähköisesti.

Kannattaa tutustua eri valmistajien värikarttoihin, sillä niistä saa vinkkejä ajankohtaisiin väriyhdistelmiin. Kullakin valmistajalla on oma värikarttansa, mutta kauppiaat pystyvät sävyttämään maalin koneella yleisimpien värikarttojen mukaisesti merkistä huolimatta.

Värikartta

Värin valitseminen karttojen pienistä malleista on haastavaa, sillä ne antavat vain vihjeen värin todellisesta voimakkuudesta. Hyvä lähtökohta on valita hiukan murretumpi ja vaaleampi väri kuin mitä olit ensin ajatellut, sillä suurena pintana väri näyttää voimakkaammalta kuin pienessä mallipalassa.

Jos taas mielessäsi on vaalea mutta selvästi sävytetty seinä, valitse värikartan vaaleimmasta sävystä seuraava sävy, sillä vaaleat värit näyttävät luonnossa vieläkin vaaleammilta. Valkoisten sävyjen korvikkeina voit isoilla seinäpinnoilla käyttää pehmeitä puuterisia sävyjä. 

Valon vaikutus

Sävy kannattaa valita tilassa, johon maali on tulossa. Fiksu maalaa noin neliön kokoisia värimalleja sekä huoneen valoisimmalle että varjoisimmalle seinälle. Näin maalisävyjä pystyy tarkastelemaan oikeissa valo-olosuhteissa. Ilmansuunta, ikkunasta avautuva näkymä ja vastapäisen talon väritys vaikuttavat sisälle tulevaan luonnonvalon sävyyn ja siihen, miltä väri näyttää.

Monet suositut vaaleat sävyt ovat haastavia, sillä ne muuttuvat valon mukana. Sama seinä voi valosta riippuen näyttää harmaalta, vaaleanpunaiselta tai beigeltä. Kustannustehokkainta värimallien tekeminen on, kun ostat pieniä koemaalauspurkkeja. Osa maalivalmistajista myy pieniä purkkikokoja suosituimmista sävyistään tai jopa kaikista vaihtoehdoista. 

Maali

Valitse kiiltoaste sen perusteella, kuinka paljon pesua pinta kaipaa. Keittiöön ja eteiseen sopii elämää kestävä puolihimmeä tai puolikiiltävä maali. Täyshimmeä maali puolestaan on omiaan tiloihin, joissa levätään ja oleskellaan. Muodikas matta kalkkimaali ei kestä kovaa kulutusta, sillä sen samettinen ja hengittävä pinta on kolhuille herkkä.

Muista, että maalin kiiltoaste vaikuttaa värin tummuusasteeseen. Mattapintainen ja himmeä maali näyttävät vaaleammilta kuin kiiltäväpintainen tuote, vaikka värikoodi olisi sama.

Voimakkaat väriparit tuovat tilaan syvyyttä. Kuvan pastelliset sävyt ovat ruotsalaisen Alcron kokoelmasta. Makuuhuoneeseen sopivat täyshimmeät maalit, jopa samettiset kalkkimaalit. Makuuhuoneen seinä on maalattu Tikkurilan sävytettävällä Liitu-liitutaulumaalilla. Sen toteutti sisustusbloggaaja Varpunen.

Lisätietoja:

Tikkurilan työohjeet sisämaalaukseen

Lue lisää:

Näin kokeilet trendivärejä sisustuksessa

10 kysymystä huonekalujen maalauksesta

Maalaa itse klassinen ruutulattia

Julkaistu: 20.6.2016