Uutta väriä seinille! Näin löydät juuri sen oikean maalisävyn ja vältät kotimaalarin yleisimmät virheet
Sisustus
Uutta väriä seinille! Näin löydät juuri sen oikean maalisävyn ja vältät kotimaalarin yleisimmät virheet
Seinään sopivan maalisävyn ja kiiltoasteen valinta voi olla hankalaa. Sävy muuttuu valon mukaan, eikä pieni mallipala välttämättä vastaa lopputulosta.

Maalaaminen on edullinen tapa muuttaa tilan ilme täysin. Vanhanaikaisesta tulee moderni, tunkkaisesta kuin uusi, kolkosta kutsuvan kotoisa. Mutta seinien värien valinta ei aina osu ensimmäisellä kerralla nappiin. Oikean sävyn löytämisessä tarvitaan kärsivällisyyttä ja kokeilunhalua. Kun etsit uutta sävyä kotiin, pohdi ensin, millaista tunnelmaa haet. Myös tilan käyttötarkoitus merkitsee – haluatko rauhoittua vai tuntea olosi energiseksi?

Usein turvallisin valinta on vaaleahko tai keskitumma murrettu sävy. Maanläheiset ruskean, beigen ja greigen sävyt ovat eleetön, neutraali tausta muulle sisustukselle ja sopivat muiden värien kanssa hyvin yhteen. Kokeile yhdistää niihin heleitä pastellisävyjä kodin tekstiileissä ja sisustusesineissä.

Monet suositut vaaleat sävyt ovat haastavia, sillä ne muuttuvat valon mukana. Sama seinä voi valosta riippuen näyttää harmaalta, vaaleanpunaiselta tai beigeltä.

Vihertävä seinä on raikas kontrasti lämpimän ruskeille kalusteille ja parketille. Paneelin rakenne korostuu, kun se maalataan astetta vaaleammalla sävyllä kuin seinä. Samankaltainen seinän sävy on Tikkurilan X445 Lido. Kuva Nordal.

Sävyn valinta

Kodin sävyjen valinta on helppoa, kun nappaat sävyt samasta väripaletista. Paletin eri värit toimivat kauniisti yhdessä, ja tila näyttää harkitulta, kun esimerkiksi murretut sävyt ovat keskenään yhtä kirkkaita.

Lähde liikkeelle konkreettisesta mallista, kuten kangaspalasta tai muusta käsin kosketeltavasta väriesimerkistä. Maali- ja rautakaupasta voi löytyä laite, jolla määritellään mallia vastaava maalisävy. Laite pystyy myös ehdottamaan sille lähisävyjä.

Jos etsit oikeaa sävyä valmistajien nettivärikartoista, muista aina tarkistaa valitsemasi sävy painetusta värikartasta tai maalatusta mallista, sillä värit on saatu näytölle aikaan sähköisesti.

Kannattaa tutustua eri valmistajien värikarttoihin, sillä niistä saa vinkkejä ajankohtaisiin väriyhdistelmiin. Kullakin valmistajalla on oma värikarttansa, mutta kauppiaat pystyvät sävyttämään maalin koneella yleisimpien värikarttojen mukaisesti merkistä huolimatta.

Värien valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös talon rakennusaikakaudelle tyypilliset värit. Ne ovat usein sopivimpia!
Kellertävä beige on miellyttävä sisustusväri, joka saa huoneen tuntumaan rauhan tyyssijalta. Kuvan sävyä muistuttaa Tikkurilan H456 Himmeli. Kuva Ferm Living.

Valkoisen kymmenet sävyt

Valkoinen on takuuvarma vaihtoehto. Sävyn valinta ei kuitenkaan ole helppoa, koska valkoista voi sävyttää niin monella tavoin. Perinteinen maalarinvalkoinen taittaa harmaaseen. Hyvä perusvalkoinen on Tikkurilan suosituin sävy F497 Paperi. Testaa myös raikas Tikkurilan Valkoinen. Höyhen F487 on myös kaunis sävy listavalkoisen rinnalla. Siinä on hieman harmaata ja beigeä. Valitse esimerkiksi kattoon puhdas Paperi ja seiniin hieman taittava Höyhen.

Puhdas valkoinen on hyvin valoisissa tiloissa liian häikäisevä ja kliininen. Hieman keltaisella tai ruskealla taitettu valkoinen, kuten Farrow & Ballin James White no 2010 ja Shaded White no 201, tuo aavistuksen pehmeyttä tilaan.

Vertaa sävyä huoneen muihin pintoihin. Ovien ja ikkunoiden karmit, lattiat, listat ja valokatkaisijat voivat näyttää kellertäviltä puhtaan valkoisen tai kylmän sävyn rinnalla. Teknoksen lämmin valkoinen sävy T1733 sopii hyvin listavalkoisen kanssa.

Syvä sammaleenvihreä on taas muodissa. Murrettu väri sopii esimerkiksi eteistiloihin ja raikastuu valkoisella. Seinän sävy on Tikkurilan N378 Ficus.

Värikartta

Värin valitseminen karttojen pienistä malleista on haastavaa, sillä ne antavat vain vihjeen värin todellisesta voimakkuudesta. Hyvä lähtökohta on valita hiukan murretumpi ja vaaleampi väri kuin mitä olit ensin ajatellut, sillä suurena pintana väri näyttää voimakkaammalta kuin pienessä mallipalassa.

Jos taas mielessäsi on vaalea mutta selvästi sävytetty seinä, valitse värikartan vaaleimmasta sävystä seuraava sävy, sillä vaaleat värit näyttävät luonnossa vieläkin vaaleammilta. Valkoisten sävyjen korvikkeina voit isoilla seinäpinnoilla käyttää pehmeitä puuterisia sävyjä. 

Eri maalivalmistajilla on erilaiset värikartat. Jos et löydä mieluista sävyä yhden valmistajan valikoimasta, testaa muitakin. Tarkista ainakin Tikkurilan, Teknoksen, Uulan ja Farrow & Ballin valikoimat. Tikkurilan Tunne väri -kartan lisäksi rautakaupasta voi pyytää nähtäväksi myös ammattilaisille suunnatun, huomattavasti laajemman Symphony-värikartan.

Toinen laajasti käytössä oleva värijärjestelmä on NCS. Värejä voidaan sävyttää minkä tahansa valmistajan maaleihin. Muista aina säilyttää käyttämiesi maalien värikoodit ja maalin tiedot. Voit joutua joskus myöhemmin korjausmaalaamaan pintoja.

Valkoiset listat ja karmit ovat aina varma valinta. Ne raikastavat tilaa. Mustat tai harmaat listat, ovet ja karmit vaativat koko sisustukselta enemmän harkintaa.

Neutraalit värit ovat parhaimmillaan pinnoissa, joissa on struktuuria. Lisää elävyyttä saat yhdistämällä saman värin eri tummuusasteita. Seinä on maalattu Teknoksen sävyllä T1718.

Valon vaikutus

Sama värisävy voi näyttää hyvin erilaiselta eri ympäristöissä. Sävy kannattaakin aina valita tilassa, johon maali on tulossa. Värihavaintoon vaikuttaa eniten luonnonvalo: pohjoiseen päin avautuvista ikkunoista tuleva valo on sinertävää, etelästä tulviva päivänvalo lämpimän keltaista. Niinpä kylmä sävy näyttää pohjoissuuntaan olevassa huoneessa erityisesti talvella entistäkin kylmemmältä ja lämmin sävy etelään päin olevassa huoneessa kesäauringossa hehkuvan kuumalta.

Murretut sävyt sopivat etelän huoneisiin, mutta pohjoispuolella murrettu saattaa näyttää likaisen tunkkaiselta ja siksi sinne kannattaakin valita puhtaampi sävy. Entä onko ikkunoiden takana lehtipuita? Vihreiden lehtien läpi siivilöityvä valo saa huoneenkin vihertämään. Jopa vastapäisen talon väritys vaikuttaa sisälle tulevan luonnonvalon sävyyn.

Valkoinen seinä alkaa vihertää, kun kattoikkunasta heijastuu sinistä ja viherkasvista vihreää väriä. Seinän sävy on Farrow&Ballin Cornforth White No. 228.

Myös kalusteiden, tekstiilien ja lattian sävyt heijastuvat seiniin. Kellertävää puulajia oleva lattia voi saada lämpimän valkoiset seinät näyttämään ikävästi keltaisilta. Pimeällä keinovalo muuttaa sävyjä lämpimämpään tai kylmempään riippuen lamppujen värilämpötilasta ja voimakkuudesta. Myös varjostimien väri vaikuttaa. Valaisimiin kannattaa valita valkoiset varjostimet ja huoneen jokaiseen valaisimeen samaa värilämpötilaa oleva polttimo (esimerkiksi 2 700 kelviniä), niin seinien sävykin näyttää siltä, miltä pitää.

Fiksu maalaa noin neliön kokoisia värimalleja sekä huoneen valoisimmalle että varjoisimmalle seinälle. Näin maalisävyjä pystyy tarkastelemaan oikeissa valo-olosuhteissa. Voit myös tehdä koemaalauksen pahvinpalalle tai taulupohjalle, jolloin näytettä on helppo tarkastella eri kohdissa huonetta. Kustannustehokkainta värimallien tekeminen on, kun ostat pieniä koemaalauspurkkeja. Osa maalivalmistajista myy pieniä purkkikokoja suosituimmista sävyistään tai jopa kaikista vaihtoehdoista.

Muista, että seinien sävyä on helppo vaihtaa. Testaa väriä tilaan ennen lopullista valintaa. Ympärillä olevat pinnat sekä valo vaikuttavat sävyihin, joten testimaalaukset ovat hutilyöntien välttämiseksi suositeltavia.

Harmaassa on haastavinta löytää sävy, joka ei taita siniseen eikä vihreään, ole liian laimea eikä liian tumma. Tason alaosa on tapetoitu samanvärisellä tapetilla kuin seinä. Tikkurilan Pro Grey 1946 on samankaltainen sävy. Boråsin Linen-tapettimallistossa on yksivärisiä tapetteja. Kuva Bloomingville.

Kiiltävää vai himmeää?

Maalia valitessa täytyy kiinnittää huomiota myös sen kiiltoasteeseen. Himmeä ja kiiltävä pinta toistavat värit eri tavoin. Himmeä pinta imee itseensä valoa, joten se näyttää tummemmalta kuin kiiltävä. Poikkeuksena on musta väri, joka ei ole himmeänä täysin musta. Se vaatii kiiltoa saadakseen syvyyttä.

Valitse kiiltoaste sen perusteella, kuinka paljon pesua pinta kaipaa. Kiiltävämpi pinta kestää paremmin puhdistamista, mutta kiilto heijastaa valoa ja tuo mahdolliset pinnan epätasaisuudet esiin. Kiiltävä maali on käytännöllinen valinta keittiöön, eteiseen ja lastenhuoneeseen sekä aktiiviseen koiraperheeseen.

Himmeä seinämaali peittää pinnan pienet virheet ja tekee tilasta rauhallisen ja tyylikkään oloisen. Se onkin hyvä valinta tiloihin, joissa levätään ja oleskellaan. Himmeä pinta on altis lialle, eikä kestä kovaa kulutusta tai pyyhkimistä. Muodikas matta kalkkimaali ei myöskään kestä kovaa kulutusta, sillä sen samettinen ja hengittävä pinta on kolhuille herkkä.

Makuuhuoneeseen sopivat täyshimmeät maalit, jopa samettiset kalkkimaalit. Makuuhuoneen seinä on maalattu Tikkurilan sävytettävällä Liitu-liitutaulumaalilla. Sen toteutti sisustusbloggaaja Varpunen.

Lisätietoja: Tikkurilan ohjeet sisämaalaukseen: new.tikkurila.fi/kotimaalarit/koti/ohjeet_sisamaalaukseen

1 kommentti