Näin kunnostat nukkekodin ja teet itse kalusteet
Tee itse
Näin kunnostat nukkekodin ja teet itse kalusteet
Vanha nukkekoti kunnostettiin maalilla, tapeteilla ja aaltopahvilla. Samalla sinne askarreltiin hauskat uudet nukkekodin kalusteet, kuten pikkuinen eurolava ja aurinkopeili.
Julkaistu 2.8.2017
Kotivinkki

Nukkekodin kunnostus

 • 1980-luvulta peräisin olevan nukkekodin sisäkatot olivat hyvässä kunnossa, mutta puhtaanvalkoinen maali raikasti nekin.
 • Ikkunoiden pokat, portaat puitteineen ja nukkekodin muovikehykset maalattiin muutamaan kertaan, jottei kellastunut pinta tule esiin ensimmäisestä kolhusta.
 • Osa seinistä maalattiin harmaiksi vesiohenteisella sisustusmaalilla. Muutaman sentin levyinen pensseli oli sopiva työhön. Käytä tarkemmissa kohdissa pientä, litteää sivellintä.
 • Ruskeat muoviovet muuttuivat kuin umpipuisiksi täyshimmeän kalustemaalin jämällä.
 • Huoneet viimeisteltiin jalkalistoilla, jotka maalattiin ja leikattiin ohuesta aaltopahvista.
 • Osa seinistä tapetoitiin remontista ylijääneillä tapetin­paloilla. Isokuvioisistakin tapeteista saa minimaailmaan sopivia, kun sijoittaa kuviot tarkasti eikä peitä niillä kaikkia seiniä. Eteisessä isokuvioinen mutta hillitty kukkakuvio kohdistettiin portaiden seinästä takaseinään.
 • Lattioihin liimattiin puukuvioinen valkoinen kontaktimuovi.  

Nukkekodin kalusteet

Eurolava pahvista

Näitä tarvitset

 • pienen palan ohutta aaltopahvia
 • liimaa
 • hieman valkoista askartelumaalia ja siveltimen

Tee näin

1. Leikkaa ohuesta aaltopahvista kuusi pitkää ”lautaa”(1 x 12 cm) ja kuusi lyhyttä ”lautaa” (1 x 8 cm).

2. Leikkaa välipalikoita varten seitsemän 1 x 5 cm:n kokoista pätkää aaltopahvista. Muotoile ne palikoiksi taittamalla jokainen viiteen osaan sentin välein. Sulje palikaksi liimaamalla uloimmat taitteet päällekkäin yhteen.

3. Aloita lavan liimaaminen pohjasta. Liimaa kolme lyhyttä lautaa kahden pitkän laudan päälle vastakkaiseen suuntaan, yhdet päihin ja yksi keskelle. Liimaa seuraavaksi palikat lyhyiden lautojen päihin ja viimeinen keskimmäiseen keskelle. Laita liimaa palikoiden päälle ja aseta loput kolme lyhyttä lautaa niiden päälle kuten alalaudat. Liimaa viimeiseksi neljä pitkää lautaa vastakkaiseen suuntaan tasavälein lavan päälle.

4. Pane kirja lavan painoksi ja anna liiman kuivua hyvin. Maalaa sitten lava valkoiseksi.

Pyöreä sohvatyyny

Näitä tarvitset

 • pienen tilkun ohutta puuvillakangasta
 • neulan ja ompelulankaa
 • vanua täyttämiseen
 • pienen napin

Tee näin

1. Leikkaa ohuesta kankaasta pyöreä pala. Tilkun halkaisijasta puolet on valmiin tyynyn halkaisija.

2. Ompele harsinlanka ympäri tilkun reunaa. Kiristä langanpäistä tilkku pussukaksi ja täytä se kevyesti vanulla. Sulje pussukka langanpäillä, vedä neulalla langanpäät läpi keskeltä nurjalle ja päättele napakasti.

3. Päällystä mininappi kankaalla ja kiinnitä se tyynyn keskelle.

Aurinkopeilit

Näitä tarvitset

 • peilipaljetin ja pahvia
 • paksun juomapillin (peili oikealla) tai pieniä pyykkipoikia (peili vasemmalla)
 • liimaa
 • kultaista askartelumaalia ja siveltimen

Tee näin

1. Liimaa paljetti hieman itseään isompaan pahviympyrään (tai päällystä pahvi foliolla).

2. Pillipeiliä varten leikkaa pillistä parin millin paksuisia pätkiä. Litistä ne soikioiksi ja liimaa yksi kierros peilin ympäri pohjapahviin. Laita liimaa soikioiden kylkiin, jotta ne kiinnittyvät myös toisiinsa. Liimaa seuraavan kerroksen pätkät edellisen kerroksen väleihin. Pyykkipoikapeiliin irrota pyykkipojista rautalanka ja liimaa puiset puoliskot sakaroiksi.

3. Maalaa peili kultaisella askartelumaalilla.

Pyöreä korurasia on kuin tehty nukkekodin langoille ja puikoille. Puikot tehtiin muovisista hammastikuista. Niitä lyhennettiin vähän ja päihin liimattiin puiset helmet.

Peili on tehty puuterirasiasta. Kehykseksi letitettiin paperinarua. Ostoskassi taiteltiin ja siihen liimattiin netistä tulostettu Stockan logo. Itse virkattu pitsimatto kovetettiin juuttimaiseksi sokerivesiliemellä.

Omat työt on kiva tal­lentaa ja kopioida nukkekotiinkin. Väripaletti leikattiin pahvista ja pensselit tehtiin hammastikuista, joiden päihin on sidottu ompelulangalla pari milliä neulelankaa. Siveltimen pää kasteltiin maaliin. Pieni canvas-taulu ja teline on ostettu Flying Tiger Copen­hagenista.

Muovinen pirttipöytä löytyi kirppu­torilta. Ennen sinikeltainen pöytä maalattiin harmaalla mattamaalilla ja kanteen liimattiin pienikuvioinen kangastarra. Kangastarratilkku on Flying Tiger Copenhagenista.

Juttu on julkaistu Unelmien käsityöt -lehdessä 1/2017.

Lisää ihania askarteluideoita

Kommentoi »