Villan hoito – 10 vinkkiä, joilla pidät tekstiilit kunnossa ja pidennät niiden käyttöikää
Sisustus
Villan hoito – 10 vinkkiä, joilla pidät tekstiilit kunnossa ja pidennät niiden käyttöikää
Villan on tärkeää saada hengittää. Materiaalina se ei kaipaa turhaa pesua, mutta villasta valmistetun tekstiilin hoitoon ja säilytykseen kannattaa siitä huolimatta kiinnittää huomiota. Näillä vinkeillä saat rakkaat tekstiilit kestämään vuosia!
26.1.2016
 |
Kotivinkki

Näin hoidat villaa oikein

  1. Paras huolto villalle on tuuletus ulkona kostealla ilmalla. Kosteus saa villakuidun turpoamaan ja poistamaan itsestään likaa ja hajua.
  2. Villa hylkii likaa. Harjaa tai pyyhi tahra heti nihkeällä. Pitkään ollut tahra imeytyy kuituun ja saattaa värjätä.
  3. Villakuidut saattavat huopua yhteen. Siksi pesu ohjeen mukaan on tärkeää. Jos vesipesu sopii, käytä nestemäistä pesuainetta. Älä liota.
  4. Villa ei kestä hankausta. Rypyt suoristuvat kosteassa ulkoilmassa tai kylppärissä kuuman suihkun aikana. Kokeile myös silitystä kostean liinan läpi tai höyrytystä.
  5. Kuivaa villatuotteet vaakatasossa. Puristele ne kevyesti ensin vaikka pyyhkeen sisässä. Märkä kuitu värjääntyy herkästi, joten älä kuivaa tummalla pyyhkeellä tai auringossa.
  6. Älä vedä villan nyppyjä pois, vaan poista ne saksilla tai villakammalla. Sähköinen nypynpoistaja voi vahingoittaa kuituja.
  7. Ehkäise vaatekoin tuhoja tuulettamalla ja imuroimalla säilytyspaikat usein. Toukkien munat tuhoutuvat parissa päivässä pakkasessa tai parissa tunnissa noin 60-asteisessa kuivassa saunassa. Laventelin ja seetripuun tuoksujen sanotaan ärsyttävän koiperhosia.
  8. Säilytä villa ilmavasti laatikossaan tai puuvillapussissa. Kostea ja huono ilma voi pitkään jatkuessa homehduttaa kuitua.
  9. Jos epäilet koiperhosia, säilytä villaa ilmatiiviissä pussissa. Se ei kuitenkaan sovi kovin pitkään säilytykseen, sillä pussissa villakuitu ei pääse hengittämään.
  10. Villataljan puhdistamiseen käyvät tuuletus, kevyt imurointi harjasuulakkeella ja turkispuolen tamppaus lumessa. Suoraharjaisen taljan voi käsitellä lemmikkiharjalla. Vaihtele taljan paikkaa, jotta se kuluu tasaisesti.
Kommentoi »