Näin hoidat syyskukkia
Piha ja puutarha
Näin hoidat syyskukkia
Syyskukkien hoito onnistuu hyvillä vinkeillä! Syyskukat, kuten syklaami, krysanteemi ja kanerva, tarvitsevat kastelua ensimmäisiin pakkasiin asti. Kukinta voi jatkua vielä viikkoja sen jälkeen.

Havukasvit, kanervat, heinät ja muratti kestävät pakkasta ruskettumatta. Kukkaa muistuttava koristekaali säilyy terhakkana pikkupakkasenkin jälkeen. Pienet koristekaalit sopivat parvekkeelle, isot pihan istutuksiin.

Tulilatva ja syklaami lakastuvat ulkona pakkasyön jälkeen, mutta lasitetulla parvekkeella ne saattavat kukoistaa pitkäänkin. Voit poistaa huonoksi menneen kasvin istutuksesta ja korvata sen koristeellisilla kävyillä, pienillä pajupalloilla tai jollakin muulla talvisella koriste-esineellä.

Sijoituspaikka

Lähes kaikki syyskukat hyötyvät sateensuojasta. Ruukut kannattaa asettaa seinustalle tai katoksen suojaan, ettei sadevesi huuhtele kasveja ja täytä ruukkuja. Lasitetulla parvekkeella, kuistilla tai muussa viileässä tilassa syyskasvit voivat säilyä jopa marras–joulukuulle.

Ruukku

Jos ruukku on sateen armoilla, valitse pohjareiällinen istutusastia. Istuta kasveja myös korkeisiin ruukkuihin ja amppeleihin.

Kastelu ja lannoitus

Kosteiden öiden ansiosta istutukset pärjäävät kesään nähden vähäisemmällä kastelulla. Lämpiminä päivinä taimet tarvitsevat kuitenkin vettä säännöllisesti. Kastelu auttaa kasveja myös kestämään kylmää. Kastele istutuksia säännöllisesti niin kauan kuin lämpötila on plussan puolella ja kasvualusta on sula. Etenkin kanervat pitävät tasaisesta kosteudesta.

Lannoita loppukesällä hankittuja taimia, syyskuun puolella istutetut kasvit pärjäävät ilman lisävoimaa.

Suojaus

Peitä kylmänarat lajit moninkertaisella harsolla pakkasen uhatessa. Syyskukat voivat kukoistaa jopa viikkoja ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Kevyet sinkkiastiat, muoviruukut ja korit on helppo nostaa sisälle suojaan. Raskas lumikerros on syytä poistaa kasvien päältä, jotta ne eivät katkea ja vääntyile lumen painosta.

Poista lakastuneet lehdet ja nypi kuihtuneet kukat. Älä jätä törröttäviä tappeja, sillä niihin iskee helposti harmaahome.

10 vinkkiä syyskukkien istutukseen

  1. Valitse suuria, hyvin kehittyneitä kasveja, sillä syksyn viileydessä ja vähässä valossa ne eivät enää kasva paljoakaan.
  2. Salaojita ruukut kevytsoralla, jotta kasvin juuret eivät joudu olemaan liian märässä.
  3. Levitä kevytsoran ja mullan väliin pala kangasta, niin voit jättää soran ruukun pohjalle ruukkua tyhjentäessäsi.
  4. Käytä syysistutuksiin kesäkukille tarkoitettua multaa.
  5. Jos käytät suuria, korkeita ruukkuja, voit säästää multaa asettamalla pohjalle muoviruukun ylösalaisin tai täyttämällä ruukun alaosan kevytsoralla.
  6. Jos korvaat piharuukkujen kesäkukat syyskukilla, voit istuttaa kasvit vanhaan multaan.
  7. Levitä mullan peitoksi koristehaketta, jäkälää tai sammalta.
  8. Voit uudistaa istutusta syksyn mittaan. Korvaa lakastunut kukka uudella tai aseta hauska koriste poistetun kasvin jättämään aukkoon.
  9. Joulun lähestyessä istutuksen ilmettä voi muuttaa talvisemmaksi korvaamalla koristehakkeen jäkälillä tai kehystämällä istutuksen havuilla.
  10. Tuikut piristävät ja valaisevat syysruukkua marras–joulukuun hämärässä.

Kommentoi »