Mustaa ja valkoista, mattaa ja korkeakiiltoista! Trendikkäät takat leikittelevät nyt vastakohdilla
Rakenna ja remontoi
Mustaa ja valkoista, mattaa ja korkeakiiltoista! Trendikkäät takat leikittelevät nyt vastakohdilla
Trendikkäät takat ovat nyt mustia, valkoisia tai niiden yhdistelmiä. Tulisijan pinta on laatoitettu, ja sen kruunaa kahteen tai kolmeen suuntaan avautuvat isot lasiluukut. Katso poimintamme Mikkelin asuntomessujen näyttävistä ratkaisuista!
16.7.2017
 |
Meidän Talo

1. Mustat ja valkoiset takat

Trendiväri musta on valloittanut talojen julkisivut ja sisustukset, nyt väri näkyy myös Mikkelin messutalojen tulisijoissa. Toki vaaleat takat pitävät yhä pintansa, ja monessa asuntomessujen kohteessa onkin yhdistetty rohkeasti mustaa ja valkoista. Jos takka on valkoinen, vähintään takkaluukun kehykset ja tuhkaluukut ovat mustat. Asuntomessujen mustissa takoissa on sen sijaan usein metallinväriset listat ja luukut.

Asuntomessujen kohteessa 3 (Omatalo Ajatus) on käsin muurattu leivinuunitakka. Kahdelle puolelle avautuvat lasiluukut sekä mustat metalliosat luovat vahvan kontrastin valkoisen takan kanssa.
Asuntomessujen Villa Sukassa (kohde 9) on Nunnauunin vuolukivinen leivinuunitakka Marketta Duo. Massiivinen mattapintainen tulisija ankkuroituu keskelle valkoiseksi maalattua, korkeaa huonetta. Kivipiippu on myös mattamusta.
Saimaan Aavassa (kohde 13) on varaava Tulikiven Valkia Aalto sekä vaalea piippu, jotka tasapainottavat mustaa seinäpanelointia ja tummaa lattiaa. Takassa on uritettu ja elävä kivipinta.

2. Laatta- tai kuoripintaiset takat

Trendikkäät takat on nyt päällystetty laatoilla, mikä tekee niistä paitsi tyylikkäitä ja näyttäviä myös helppohoitoisia. Laatat ovat pääsääntöisesti suuria ja ladottu vaakaan, jopa reunasta reunaan, mikä rauhoittaa tulisijan ilmettä. Pinta voi olla korkeakiiltoinen tai matta. Myös erilaiset uritetut tai muotoillut luonnonkivilaatat ovat yhä suosiossa.

Kohteessa 1 (Tunturikoivu 140) korkeakiiltoisella laatalla pinnoitettu tulisija suorastaan työntyy vaaleasta taustasta esiin. Leivinuunitakka on Uuniseppien Alppi.
Villa Kotikalliossa (kohde 7) on Uuniseppien varaava Polar Kivi. Sen vaaleat, reunasta reunaan ulottuvat laatat luovat rauhallisen tunnelman yhdessä vaalean sisustuksen kanssa. Lasiluukku avautuu kolmeen suuntaan.
Kohteen 30 (Kastelli City 98) varaava tulisija on Tulikiven Grafia, jonka näyttävä kuori on erikoiskäsiteltyä vuolukiveä. Kiven eri sävyt tulevat kauniisti esiin elävässä pinnassa. Teräspiippu näyttää suorastaan raikkaalta.

3. Takkojen isot lasiluukut

Tulisijojen luukut ovat entistä suurempia ja näyttävämpiä. Kuumin takkatrendi on nyt kolmeen suuntaan avautuvat isot lasiluukut, jotka tuovat jopa haikuja paljon parjatuista 1970-luvun avotakoista. Monen sivun isot lasiluukut aukeavat erikseen tai hissikoneistolla niin, että koko komeus nousee kerralla ylös. Jos takassa on vain yksi lasiluukku, se voi ulottua melkein reunasta toiseen.

Mikkelin asuntomessujen kohteessa 26 (Kotikontti) on Uuniseppien Hanki Panorama -kiertoilmatakka, jonka muotoilussa on vanhan avotakan henkeä. Lasiluukut avatuvat näyttävästi kolmeen suuntaan. Vaalea ja musta luovat dramaattisen kontrastin.
Muuramen Helmessä (kohde 19) on Suomen Sisustustakan puolivaraava tulisija Camina S13. Siinä on kolmeen suuntaan avautuvat lasit sekä hissiluukku.
Asuntomessujen kohteessa 10 (Honka Ink) on sveitsiläisen Rueggin Pi-ccolo Classic, jonka iso luukku aukeaa komeasti kolmeen suuntaan. Takan lasiluukussa on hissimekanismi. Takkasydämen ympärille on rakennettu kuori, joka on pinnoitettu vaaleanharmaalla mikrosementillä.
Lasin osuus takan kokonaisalasta ei voisi olla enää suurempi. Jotulin F520 on metallinen takkakamiina, joka sulautuu piippuineen saumattomasti mustaan taustaan. Kuvassa asuntomessujen kohde 27, Villa Kuusikko.

4. Takkojen maalatut teräspiiput

Tulisijan päältä nousevat teräspiiput kestävät suosion harjalla, vaikka asuntomessuilla nähdään myös joitakin harkko- ja tiilipiippuja. Kiiltävän rosterin sijaan metallipiiput ovat nyt joko mustia tai valkoisia, usein myös mattapintaisia. Pyöreä, maalattu piippu ei häpeile eikä piiloudu, vaan se ottaa itsevarmasti oman tilansa ja sulautuu osaksi muuta sisustusta.

Pyöreä valkoinen tulisija ja samansävyinen piippu muodostavat hallitun ja harmonisen kokonaisuuden. Tulikiven Kaira 4 -kevyttakan pinta on vaaleaa vuolukiveä. Kuvassa asuntomessujen kohde 16, Saimaan Ateljee.
Voisiko piippu olla enää hallitsevampi elementti? Kyseessä on tietenkin asuntomessujen kohtutalo Wave (kohde 5), jossa mikään ei ole aivan tavanomaista. Sveitsiläisen Ruegg Cubeo -kiertoilmatakan lasiluukut antavat jopa neljään suuntaan.
Asuntomessujen kohteessa 24 (MinunValo) on NunnaUunin aivan uusi varaava Calor Hexa -vuolukivitakka, joka heijastelee sisustuksen sävyjä. Tulisijan mattamusta etulevy on metallia, kuten myös takan päältä nouseva piippu.

5. Kiertoilmatakat

Vaikka massiivinen, varaava tulisija pitää yhä pintansa, yhä useampi valitsee sen sijaan kevyemmän kiertoilmatakan. Kiertoilmatakka soveltuu ulkonäkönsä ja muunneltavuutensa takia mainiosti moderniin, skandinaaviseen sisustukseen. Kiertoilmatakka tukee myös talon energiantuottoa, sillä se tuottaa nopeasti ja suhteellisen tehokkaasti lämpöä.

Asuntomessujen kohteessa 2 (Design-Talon Pala) on Uuniseppien Liekki, jossa näkyvät myös kaikki muut trenditakan ominaisuudet, kuten musta väri, korkeakiiltoinen laattapinta, moneen suuntaan avautuva luukku sekä maalattu teräspiippu.
Kohteen 6 (Kannustalo Harmaja Saimaa) Nordpeis Monaco oli messujen alla vielä ilman väriä, mutta viimeistään messujen jälkeen se saa mustan sävyn. Kiertoilmatakan ilma-aukot ovat jalustassa.
1 kommentti