Ostitko huonekasvin? Tarkkaile, onko sen juurten ympärillä kiristävä muoviverkko! Kysyimme asiantuntijalta, miksi verkko laitetaan
Piha ja puutarha
Ostitko huonekasvin? Tarkkaile, onko sen juurten ympärillä kiristävä muoviverkko! Kysyimme asiantuntijalta, miksi verkko laitetaan
Miksi huonekasvien juurten ympäriltä löytyy joskus muoviverkko? Kysyimme asiaa Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja, hortonomi Katja Uskilta.
17.3.2020
 |
Meillä kotona

Mitä ihmettä, löysin huonekasvini juurten ympäriltä muoviverkon. Mistä on kyse?

Syy piilee kasvien viljelyssä. Monet huonekasvit lisätään pistokkaista, jotka tökätään viljemillä juurtumaan pieneen pottiin. Näin juurtuneet taimet on puutarhalla helppo istuttaa lopullisiin ruukkuihin.

Voiko verkosta olla haittaa eli kannattaako se poistaa?

Juuret pääsevät kasvamaan verkkoruukun ja kuitukankaisen potin läpi, joten useimmille kasveille siitä ei aiheudu haittaa. Huonekasveja on kuitenkin todella erilaisia. Sitkeä muovipotti voi pidemmän päälle haitata paksuja juuria kasvattavia lajeja. Nopeakasvuisille puuvartisilla lajeilla, kuten fiikuksilla, muovi voi kiristyä rungon ympärille haitaten vedenottoa ja kasvua, jolloin kasvi saattaa jopa kuolla. Jos potti tuntuu ahdistavan kasvia, se kannattaa poistaa.

Sieltä se pilkistää! Nimittäin muoviverkko. Kuva: Minja Heinonen

Minja Heinonen oli vaihtamassa Lidlistä ostamalleen lyyraviikunalle multia, kun huomasi juurien ympärillä muoviverkon.

– Verkko oli tiukasti kiinni, mutta sen sai varovasti repimällä auki ja irti. Verkon sisällä oleva multa tai turve oli aivan litimärkää, ja juuret lähes mätänemisen partaalla. Sain kuitenkin pelastettua kasvin, Heinonen kertoo.

Hän on törmännyt samaan ilmiöön aiemminkin.

–Verililjapuullani oli samanlainen metallinen häkkyrä juurien ympärillä. Sen huomasin vasta, kun taimi kuoli ja katsoin sen juuria.

Miten saan verkon poistettua?

Kastele taimi huolellisesti esimerkiksi illalla ja poista potti aamulla, kun kasvi on hyvässä nestejännityksessä. Irrota muoviruukku varovasti osissa tai leikkele se pysty- ja vaakasuunnassa ja jätä kappaleet ruukkuun. Leikkaaminen on kasville repimistä hellävaraisempaa, sillä se vioittaa vain osaa juurista. Jos juuria repii voimakkaasti, kasville jää vain vähän vettä ottavia hiusjuuria lehdistöön nähden, jolloin se nuupahtaa ja saattaa kuolla.

Miten hoidan kasvia potin poistamisen jälkeen?

Hoivaa kasvia huolellisesti potin poistamisen jälkeen. Mullan pitää olla kuohkeaa ja tasaisen kosteaa olematta kuitenkaan märkää. Sumuttele lehdistöä ja kevennä myös latvustoa, jos juuria tuhoutuu paljon. Monista kasveista voi samassa yhteydessä myös ottaa pistokkaita ja juurruttaa niistä uusia kasveja.

Voinko laittaa kasvin potteineen päivineen kompostiin?

Pienen ruukut ja kuitukankaiset potit ovat muovia, joten ne kannattaa poistaa mullan joukosta. Muuten bioastiaan ja kompostiin päätynyt muovi hajoaa vähitellen haitalliseksi mikromuoviksi.

Entä miksi uudessa palmussani on savipaakku?

Palmut voidaan kasvatusmaassa istuttaa niin saviseen kuin soraiseenkin kasvualustaan. Kasvi kannattaakin kotona vaihtaa uuteen multaan. Palmu on herkkäjuurinen kasvi, jonka juuristoa kannattaa käsitellä varovasti, eikä sen juurenniskaa saa peittää mullalla.

Juuripaakusta voi kevyesti karistella multaa, jonka jälkeen se kannattaa istuttaa uuteen, halkaisijaltaan muutaman sentin entistä isompaan ruukkuun. Palmut pitävät korkeahkosta ruukusta ja ilmavasta mullasta. Kukkamullan ominaisuuksia voi parantaa sekoittamalla sen joukkoon kolmanneksen hiekkaa. Myös ruukussa ollutta savea voi sekoittaa joukkoon.

Jos samassa ruukussa on useita taimia, niiden kannattaa antaa jatkaa kasvuaan. Alkujen juurruttaminen vaatii huolellista hoitoa.

Pitääkö sitrus aina vaihtaa uuteen multaan?

Sitrusten kasvualusta saattaa olla tiivistä tai muuten huonolaatuista, joten se kannattaa lähes aina vaihtaa uuteen multaan pian ostamisen jälkeen. Citrus-suvun kasvit pitävät ilmavasta ja hapahkosta mullasta. Hyvän kasvualustan saa sekoittamalla kaktus- tai välimerenmultaan esimerkiksi orkideakaarnaa, kasvusammalta, perliittiä tai savirouhetta. Kasteluun sopii sadevesi tai kahvitilkalla hapatettu vesijohtovesi tai mieto lannoitevesi.

Pitääkö ötököitä tarkkailla, kun ostaa uuden kasvin?

Ostohetkellä kannattaa syynätä etenkin lehtien alapinnat ja lehtihangat. Uutta kasvia kannattaa myös tarkkailla muutaman viikon ajan ennen sen siirtämistä muiden kasvien joukkoon. Se vaikeuttaa ötököiden siirtymistä kodin kasveihin. Myös huuhtelu vedellä useaan otteeseen puhdistaa kasveja.

Ötököitä kannattaa tarkkailla aina. Erityisen tärkeää syyniaikaa on kevät, jolloin kuiva huoneilma ja auringon porotus saa ötökät lisääntymään nopeasti. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin vihulaiset havaitsee.

Kumipuu sai uudet mullat, ja samalla paljastui yllätys. Kuva: Lisbeth Ketola

Lisbeth Ketola osti jokunen aika sitten kumipuun Salesta. Hän muisti lukeneensa, että uudelta huonekasvilta kannattaa katsoa juuret ja vaihtaa mullat melko pian kotiutumisen jälkeen.

– Päätin alkaa tuumasta toimeen ja rapsuttelin multaa pois. Silmäni pullistuivat, kun alta paljastui reiällistä harsoa, joka oli kietoutunut tiukasti juurten ympärille, Ketola kuvailee.

– En ole aiemmin törmännyt tähän, mutta jatkossa aioin tutkia jokaisen ostamani huonekasvin.

Tältä verkko näytti poistettuna. Kuva: Lisbeth Ketola.
Kommentoi »