Mummolasta tuttu itämainen matto on taas tyylikäs! 19 tapaa yhdistää matto moderniin sisustukseen
Sisustus
Mummolasta tuttu itämainen matto on taas tyylikäs! 19 tapaa yhdistää matto moderniin sisustukseen
Sisustamisen edelläkävijät siirtyvät vaaleista, marokkolaisista paimentolaismatoista kohti itää ja mausteisia sävyjä. Unohda ennakkoluulot ja katso, miten upealta tummanpunaisen sävyissä hehkuva itämainen matto näyttää eri tyyleihin yhdisteltynä. Itämainen matto sopii loistavasti myös vaaleaan skandinaaviseen kotiin!

Julistamme vaaleiden, marokkolaisten Beni Ouarain -paimentolaismattojen valtakauden päättyneeksi! Skandinaaviseen tyyliin sisustetuissa kodeissa alkaa pikkuhiljaa näkyä enemmän värejä, ja nämä tummanpunaiset, klassiset itämaiset matot sopivat suomalaisiin koteihin paremmin kuin hyvin.

Itämaiset matot solmitaan käsin silkki-, villa- tai puu­villalangoista. Ne säilyttävät arvonsa trendeistä piittaamatta. Mattojen hinta määräytyy solmutiheyden, materiaalin laadun ja värin, koon, kunnon ja iän mukaan. Värikkäin ornamentein ja monenlaisin symbolein koristeltuja mattoja arvostetaan myös kauneuden perusteella. Ikä on hyvin säilyneissä matoissa pelkkää plussaa.

Käsin solmitut antiikkimatot voivat maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja, mutta onnekas kirpputorikävijä tai huutokauppahaukka hankkii omaa silmää miellyttävän maton muutamalla kympillä. Maaseudulla huutokaupoista voi tehdä mahtavia arvolöytöjä esimerkiksi kuolinpesien jäämistöistä. Jos pääset tunnustelemaan vanhaa mattoa ennen ostopäätöstä, muista käyttää myös hajuaistiasi! Tunkkaisen hajun poistaminen käsinsolmitusta arvomatosta voi olla vaikeaa ja maton pesettäminen pesulassa saattaa maksaa enemmän kuin itse matto. Talvella pakkaspäivänä matolle kannattaa antaa raikastava lumipesu.

Itämainen matto sisustuksessa

1. Itämainen matto istuu hienosti mustavalkoiseen sisustukseen katseenvangitsijaksi.
2. Itämaisissa matoissa on vintagehenkeä, joten 50-luvun sirot huonekalut ovat oiva pari maton kanssa.
3. Koska itämaisia mattoja on näkynyt kodeissa jo 1800-luvulta alkaen, sopivat ne hienosti myös antiikkihuonekalujen seuraan.
4. Tummanpunainen, koristeellinen matto on tuttu näky myös rock-henkisten miesten kodeissa. Voitko kuvitella Remu Aaltosen kotia ilman itämaisia mattoja?
5. Itämainen matto tuo sisustukseen kerroksellisuutta ja jopa humoristisuutta. Matto, sohva ja taidejuliste ovat keskenään aivan eri henkisiä, ja siksi niin hauskat yhdessä.
6. Kelim-matossa on geometrisiä kuvioita, usein eri kokoisia kolmioita. Yhdistä teräviin muotoihin jotain pyöreää, kuten sohvapöytä.
7. Kun ruokapöydän ympärillä on sekalainen joukko erilaisia tuoleja, riittävän suuri matto toimii kalusteiden yhteen sitovana elementtinä.
8. Vanhassa matossa saa näkyä kulumaa ja elämän jälkiä. Tämän kuvan matto on perintökalleus asukkaan isoisän lapsuudenkodista.
9. Maton sävyt toistuvat nojatuoliparissa ja taidejulisteessa. Punainen, beige ja valkoinen ovat tyylikäs väriyhdistelmä!
10. Ruokapöydän alla olevan maton kuuluu olla niin iso, että tuoleja mahtuu liikuttelemaan sen päällä.
11. Makuuhuoneessakin matto näyttää parhaalta, kun se on riittävän suuri ja työnnetty osittain sängyn alle.
12. Vanhat perinteet, tarinankerronta ja käsityötaidot ovat itämaisten mattojen ja suomalaisten ryijyjen yhdistävä tekijä. Miksi et yhdistäisi näitä kahta sisustuksessakin?
13. Tumma matto tuo ryhtiä vaaleaan kotiin. Kokeile vaikka! Peitä kädelläsi tämän kuvan matto ja katso sitten, kumpi näyttää viimeistellymmältä: huone ilman mattoa vai sen kanssa.
14. Koristeellinen, kirjava matto ei säikähdä likaa ja roiskeitakaan. Valkoinen keittiö on hyvä paikka pienelle eksotiikalle.
15. Vaikka koti olisi katosta lattiaan valkoinen, tumma matto voi olla juuri se kaivattu, sisustuksen kokoava ja yhdistävä tekijä.
16. Itämainen matto sopii myös lastenhuoneeseen. Klassinen matto kestää aikaa ja käy kaikenikäisille. Kirjavassa pinnassa eivät tahratkaan näy.
17. Sängystä noustessa on ihanaa, kun paljaiden varpaiden alla on jotain lämmintä. Trendikkäät aurinkopeilit sopivat mainiosti itämaisen maton kaveriksi.
18. Arvokasta antiikkimattoa ei ehkä kannata sijoittaa kylpyhuoneeseen, mutta edullisempi versio on yllättävä, upea yksityiskohta kotikylpylässä.
19. Muista valita olohuoneeseen riittävän suuri matto! Usein olohuoneen matto on turhan vaatimattoman kokoinen. Sen päälle pitäisi mahtua koko sohvaryhmä! Kuvan matto on hankittu Carpet Vistasta.

Haaveissa itämainen matto? Tässä parhaat ostopaikat!

Antiikkimattoja voi metsästää Annmarisin, Bukowskisin, Hagelstamin ja Helanderin huutokaupoista. Myös netin käytettyjen tavaroiden markkinapaikat, kuten Tori.fi ja Huuto.net, ovat pullollaan itämaisia mattoja, mutta niiden todellista arvoa, ikää ja jopa valmistusmateriaalia voi olla mahdotonta selvittää, jos myyjä ei ole perillä myymästään tuotteesta.

Jos maton alkuperämaalla, kudontatekniikalla ja materiaalilla ei ole merkitystä, itämaistyyppisiä mattoja löytyy lähes kaikista mattoja myyvistä liikkeistä. Koneellisesti kudotut ja keinokuiduista tehdyt itämaistyyppiset matot ovat uutenakin edullisia. Edullisempia mattoja myyvät netissä muun muassa Ellos, Jotex, Ikea, Kodin1, Carpet Vista, Rug Vista, Trendcarpet ja Ruugs.

Itämaisia mattoja valmistetaan muun muassa Turkissa, Pakistanissa ja Afganistanissa, mutta Irania eli entistä Persiaa pidetään itämaisten mattojen ykkösmaana. Keskiajan Euroopassa vain kuninkaiden ja ruhtinaiden hoveissa itämainen matto oli tunnettu käsite. Kansan keskuuteen itämaiset matot alkoivat levitä vasta 1800-luvun lopulla.

Geometrinen kelim on kudottu matto, jonka juuret ovat paimentolaiskulttuureissa Turkissa, Pakistanissa, Iranissa, Afganistanissa ja Balkanilla. Kudontatekniikkansa ansiosta matoista tuli tiiviitä, lämpimiä ja myös suhteellisen kevyitä. Sellainen oli tärkeää nomadeille, jotka purkivat ja rakensivat kotinsa yhä uudestaan paimennettavien liikkeitä myötäillen. Kevyttä, tiivistä rakennetta edellyttivät myös aavikoiden kylmät yöt ja hiekkapölypilvet. Matot palvelivat niin seinä- ja kattorakenteiden osina, nukkuma-alustoina kuin askelten pehmentäjinäkin. Luonnonväreillä aikaansaadut värit ja kuviot vaihtuvat kelimtekniikan ansiosta eloisasti kiepsauttamalla kuteet loimen ympärille kesken matkan ja kääntymällä takaisin kohti aloitusreunaa. Niin syntyi kelimmatoille tyypillinen askeltava diagonaalinen kuvio.

2 kommenttia