42 neliötä tulvillaan modernia mummolaromantiikkaa! Jaanan ja Jarkon rivitalokaksio on iloinen sekoitus pastellisävyjä ja kirpparilöytöjä
Sisustus
42 neliötä tulvillaan modernia mummolaromantiikkaa! Jaanan ja Jarkon rivitalokaksio on iloinen sekoitus pastellisävyjä ja kirpparilöytöjä
Jaana ja Jarkko ovat asuneet rivitalon päätyasunnossaan 17 vuotta: ensin vuokralla, kunnes he ostivat asunnon vuokraisännältä. 42-neliöinen koti on sisustettu aimo annoksella luovuutta.
28.9.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Modernin rivitalon päätyhuoneisto saattaa ulkoa näyttää tavanomaiselta, mutta kun astuu sisään Jaana ja Jarkko Sorsan luo, se yllättää ihanasti: kotiin on luotu pienellä budjetilla ihastuttava, nuorekas mummolatunnelma. Pariskunnan kanssa kotona tassuttelevat myös kissarouvat Kylli ja Irmeli.

”Hassua kyllä, ihastuimme tässä talossa ensimmäiseksi taloyhtiön autopaikkoihin, jotka sijaitsevat jokaisen asunnon omalla pihalla. Taloyhtiö vaikutti alusta asti rauhalliselta ja hyvin hoidetulta. Sijainti on meille käytännöllinen: saamme asua omassa rauhassa, silti kauppa ja palvelut ovat vain kivenheiton päässä.

Olemme asuneet täällä seitsemäntoista vuotta. Asuimme tässä ensin vuokralla, mutta myöhemmin vuokraisäntä myi asunnon meille. Matkan varrella olemme haaveilleet erilaisista asumismuodoista. Teimme jopa mutkan vuokralle pikkuiseen mökkiin, josta hieroimme hetken aikaa kauppojakin, kunnes peruimme koko homman ja päätimme jäädä tähän. Rivitalo on helppo ja huoleton asumismuoto, ja siksi meille sopiva ja mieluinen.”

Jaana ja jarkko Sorsan koti on vonna 1990 ­rakennettu rivitalo Joensuussa, 2 h + k, 42 m². Täällä asuvat myös kotikissat Kylli ja Irmeli. Rivitaloasuminen on pariskunnan mielestä helppoa, ja siksi heille sopiva valinta.
Olohuoneen rautasänky on löytö Tori.fistä ja ollut myyjän mukaan joskus sairaalasänkynä. Sängyn peitot ja tyynyt ovat Ib Laursenin, H&M Homesta ja kirpputoreilta. Olohuoneen seinällä roikkuva teksti 'power of imagination' on tilattu ruotsalaisesta Ommdesignista. Peili löytyi Prismasta. Kaappikello on Jaanan isänisän peruja. Kattolamppu on kirppikseltä ja matto hankittu Ikeasta.
Olkkarin seinässä on Duron Gamla Grand -tapetti.
”Kotimme tyyli on jo pitkään ollut romanttinen ja runsas.”
Vanhoja vinyylilevyjä kuunnellaan tunnelman vuoksi. Levyjä on vasta muutama, mutta jonain päivänä toivottavasti enemmän. Levysoitin on ostettu Electronicstarista.
Mustan kaapin pariskunta osti Ikeasta. Pompomit on tehty itse silkkipaperista. Seinäkyntteliköt on hankittu H&M Homesta ja kellon Jaana on löytänyt kirpparilta.

”Sisustaminen on minulle harrastus. Kotimme parhaita puolia on, että sisustusta on helppo muokata. Vaihtelunhaluisina olemme tapetoineet ja maalanneet pintoja jo niin moneen kertaan, että olen pudonnut laskuista. Teimme keittiöön pienen budjetin muutostyön, kun poistimme yläkaapit ja uusimme tasot. Lopputulos muutti asunnon ilmettä.

On ollut hauska huomata, että mummolatyylin voi hyvin luoda myös nykyaikaisten seinien sisäpuolelle. Olemme häivyttäneet asunnosta modernit ratkaisut: poistimme verholaudat ja vaihdoimme kiinteät kalusteet liikuteltaviin kaappeihin.

Kotimme tyyli on jo pitkään ollut romanttinen ja runsas. Väripaletistani löytyvät haaleat, murretut ja pastelliset sävyt. Kirkkaat värit eivät ole minun juttuni. Maalasimme kodin parkettilattiankin harmaaksi.

Tykkään vanhanaikaisista huonekaluista ja tapeteista. Hankin lähes kaiken kirppareilta tai Tori.fistä, vaikka sisustusesineitä ostan myös nettikaupoista tai pienistä kivijalkaputiikeista. Joskus haemme kalusteita myös Ikeasta, mutta silloin ne tekevät tuttavuutta maalisudin kanssa. Monet kotimme tavaroista ovat peräisin isovanhemmilta tai sukulaisilta. Yksi rakkaimmista kalusteistani on tädin kotoa Haminasta saatu emännänkaappi. Se on nyt keittiön seinällä.

Näin pienessä kodissa kaikki paikat ovat lempipaikkoja. Lisätilaa saamme takapihalta, jolta katetun terassin lisäksi löytyy pihakeinu, vesiaiheallas ja itse tehty pyykkiteline. Olemme kotihiiriä. Arvostamme molemmat tunnelmallista ympäristöä, vaikka Jukka taitaakin välillä pyöritellä päätään sisustustouhujani seuratessaan. ”

”Olimme tädin luona kesävierailulla, kun sain emännän kaapin yläosan omakseni. Kaappi oli autotallin seinällä hylättynä ja hiukan öljyn peitossa toimittuaan työkalukaappina. Haasteeksi osoittautui kaapin mahduttaminen vanhempieni auton takakonttiin. Kaappi on rakas jo tarinansa takia. Se on sijainnut meillä jo ainakin neljässä eri paikassa”, Jaana kertoo.
Emännänkaapin yläosa muuttui työkalukaapista keittiön seinäkaapiksi, ja raikastui, kun Jaana siisti sen maalilla. Pastelliset piirakkavuoat ovat löytöjä kirppiksiltä ja ahkerassa käytössä. Kaapin päällä keikkuva pikkuinen sienilamppu on kirpputorilta.
Herätyskelloja on kertynyt Jaanan ja Jukan kotiin kirppiksiltä jo 12 kappaletta. Hylly on hankittu Ikeasta. Rottinki­kori on H&M Homesta, ja vaaleanpunaisen lastan Jaana on hankkinut ruotsalaisesta Leilas General Storesta. Leikkuulauta on itse tehty.
Keittiön rautasänky on tullut sodan aikana reen kyydissä Karjalasta. Pöytä on kirpparilta, jakkaran Jaana on tehnyt puutyökurssilla. Norsukuvioinen seinävaate on Indiskasta.
”Väripaletistani löytyvät haaleat, murretut ja pastelliset sävyt. Kirkkaat värit eivät ole minun juttuni.”
Monivärinen tyyny on hankittu H&M Homesta, pyöreät Tokmannilta, vaaleanpunainen Clas Ohlsonilta ja vihreä Jyskistä.
Jarkon ukin tekemässä naulakossa roikkuu Indiskan tuikkulyhty ja Ricen paperipallo. Keramiikkaruukun Jaana teki kansalaisopiston kurssilla. Nukketalo löytyi paikallisesta Japani-kaupasta. Se tuli valmiiksi leikattuina vaneriliuskoina, jotka Jaana kokosi ja maalasi akryylimaaleilla. Muut esineet ovat kirppislöytöjä.
Jaanan rakkaimpiin huonekaluihin kuuluu äidin kotipaikasta tullut lipasto. Lasipurkki on hankittu kirpparilta. Peili ja kori on Ikeasta, ja maton Jaana on ostanut Tokmannilta. Taustalla näkyy makuuhuone.
”Sisustaminen on minulle harrastus. Kotimme parhaita puolia on, että sisustusta on helppo muokata.”
Opetus­­taulu on kirpparilöytö. Smallablesta ostettu Numero 74 -sänkykatos on sijoitettu ­hauskasti sängyn kulmaan.
Jaanan tuunaustarvikkeet on koottu nätteihin laatikoihin ja rasioihin, joita hän on itse päällystänyt. Osa laatikoista on hankittu Papershopista. Ruudullinen laatikko on Moko Marketista. Retrohenkinen, uustuotantoa oleva radio löytyi Tokmannilta. Jaana tuunasi sen maalilla mieleisekseen.
Pienessä ja hyvin hoidetussa puutarhassa on peräti kaksi oleskelualuetta. Pariskunta raikasti puutarhakalusteet valkoisella ­maalilla.
Katetulle terassille yksityisyyttä antaa runsaana kasvava humala. Terassin pöytä on kirppikseltä, ja vanhat tuolit löytyivät Jarkon isovanhempien luota. Päivänvarjo hankittiin Ikeasta ja valosarja Clas Ohlsonista.
5 kommenttia