Mukulasellerin kasvatus
Piha ja puutarha
Mukulasellerin kasvatus
Mukulaselleri maustaa keitot ja pataruoat. Sitä voi kasvattaa itse siemenestä - tai hankkimalla valmiit taimet keväällä.

Mukulaselleri on tärkeä maustevihannes. Se muodostaa valkomaltoisen mukulan, jota käytetään liemijuureksena sekä keittoihin ja pataruokiin. Siitä voi tehdä myös pihvejä, paistoksia tai raakasalaattia. Sellerin voimakas tuoksu ja maku saavat alkunsa sen sisältämistä aromaattisista yhdisteistä.

Esikasvatus vai valmiit taimet?

Selleri vaatii pitkän kasvuajan, minkä vuoksi taimet on esikasvatettava. Jos haluat kasvattaa taimet itse, kylvä siemenet maaliskuun alkupuolella laatikkoon, josta taimet koulitaan viiden sentin ruukkuihin. Taimista kasvaa tanakoita valoisalla ikkunalla tai viherhuoneessa.

Myynnissä on muun muassa lajikkeet ’Alabaster’, ’Dolvi’, ’Mars’ ja ’Monarch’.

Helpointa sellerin viljely on, jos ostaa valmiit taimet puutarhamyymälästä. Puolen tusinaa tainta riittänee yhden perheen tarpeeseen. Taimet istutetaan avomaalle vasta touko–kesäkuun vaihteessa. Näin vältetään kukintariski, sillä alhainen lämpötila saa sellerin virittymään kukkaan, jolloin mukulanmuodostus estyy. Taudit ja tuholaiset eivät selleriä yleensä vaivaa.

Näin onnistut mukulasellerin kasvatuksessa

1. Sellerin taimet istutetaan hyvin lannoitettuun, multavaan kivennäismaahan 20 sentin välein. Kasvupiste ei saa jäädä mullan alle, sillä kasvu saattaa silloin pysähtyä. Taimet kastellaan hyvin istutuksen jälkeen. Ruohosilppukate lannoittaa maata ja auttaa säilyttämään maan kosteana ja kuohkeana.
2. Rikkakasvit torjutaan haraamalla. Samalla kastelun ja sadetuksen jäljiltä kuorettunut maan pinta rikkoutuu. Haraaminen vähentää veden haihtumista ja pitää maan kuohkeana. Selleri tarvitsee paljon vettä. Etenkin loppukesällä kastelusta on huolehdittava, sillä runsas kosteus edistää mukuloiden kasvua. Muutaman lehden voi kesällä napsaista yrttimausteeksi.
4. Sato korjataan myöhään syksyllä, tavallisesti vasta lokakuussa. Selleri on kiinnittynyt maahan tuuhealla juuristollaan, minkä vuoksi se kannattaa irrottaa talikolla.
5. Multa ravistellaan pois. Lisäjuuret lyhennetään varovasti veitsellä mukulaa vioittamatta, sillä vioittunut mukula säilyy heikosti. Mukulaselleri varastoidaan 0–1 asteen lämpötilassa haihtumiselta suojattuna. Sen voi myös kuivata tai pakastaa ryöpättynä.
Kommentoi »