
Mukulasellerin kasvatus
Mukulaselleri maustaa keitot ja pataruoat. Sitä voi kasvattaa itse siemenestä - tai hankkimalla valmiit taimet keväällä.
Mukulaselleri on tärkeä maustevihannes. Se muodostaa valkomaltoisen mukulan, jota käytetään liemijuureksena sekä keittoihin ja pataruokiin. Siitä voi tehdä myös pihvejä, paistoksia tai raakasalaattia. Sellerin voimakas tuoksu ja maku saavat alkunsa sen sisältämistä aromaattisista yhdisteistä.
Esikasvatus vai valmiit taimet?
Selleri vaatii pitkän kasvuajan, minkä vuoksi taimet on esikasvatettava. Jos haluat kasvattaa taimet itse, kylvä siemenet maaliskuun alkupuolella laatikkoon, josta taimet koulitaan viiden sentin ruukkuihin. Taimista kasvaa tanakoita valoisalla ikkunalla tai viherhuoneessa.
Myynnissä on muun muassa lajikkeet ’Alabaster’, ’Dolvi’, ’Mars’ ja ’Monarch’.
Helpointa sellerin viljely on, jos ostaa valmiit taimet puutarhamyymälästä. Puolen tusinaa tainta riittänee yhden perheen tarpeeseen. Taimet istutetaan avomaalle vasta touko–kesäkuun vaihteessa. Näin vältetään kukintariski, sillä alhainen lämpötila saa sellerin virittymään kukkaan, jolloin mukulanmuodostus estyy. Taudit ja tuholaiset eivät selleriä yleensä vaivaa.
Näin onnistut mukulasellerin kasvatuksessa



