Monivuotisten sipulien kasvatus
Piha ja puutarha
Monivuotisten sipulien kasvatus
Monivuotiset sipulit kuten karhunlaukka, kiinansipuli, ilma-, ruoho- ja pillisipuli ovat helppohoitoisia ja ne nousevat maasta uskollisesti vuodesta toiseen. Saat niistä mehukkaita lehtiä ja versoja koko kasvukauden.
Julkaistu 4.8.2015
Viherpiha

Kasvupaikka

Aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka on sopivin. Kaikki sipulit tuottavat parhaan sadon kuohkeassa ja melko ravinteikkaassa maassa.

Lisäys

Lajista riippuen, siemenestä, jakamalla, itusilmuista ja latvasipuleista. Kylvä samaan ruukkuun useita siemeniä ja aloita kasvatus huhtikuussa. Taimikasvatus hyödyttää kaikkia lajeja.

Istutus

Noin 25 sentin taimiväli sopii ruohosipulille, karhunlaukalle ja kiinansipulille. Ilma- ja pillisipuli ovat rotevakasvuisia lajeja, joten jätä niille noin 35 sentin taimiväli.

Lannoitus

Peruslannoitus istutusvaiheessa kivennäislannoitteella tai palaneella kompostilla tai lannalla. Ravitse keväällä lanta- tai nokkosvedellä tai lannoiterakeilla sekä puuntuhkalla.

Sadonkorjuu

Korjaa satoa vähitellen aina keväästä saakka, kun sipulin versot ehtivät kasvaa noin 15 sentin mittaisiksi.

Hyötäminen

Sopii etenkin ruohosipulille. Nosta tupas ruohosipulia syksyllä ruukkuun. Lyhyt lepokausi riittää, joten voit ottaa taimen sisälle jo vuodenvaihteen jälkeen. Voit myös kuivattaa tuppaan ja aloittaa kastelun keskitalvella. Valoisa ja huoneenlämpöä viileämpi paikka tarjoaa ihanteelliset olosuhteet hyötämiseen.

Kasvitaudit

Monivuotiset sipulit ovat yleisesti terveitä kasveja. Niillä voi kuitenkin esiintyä samoja kasvitauteja ja -tuholaisia kuin ruokasipulilla. Märkyys lisää kasvitautien riskiä. Ota sipuleista lisäykseen vain terveitä taimituppaita.

Monivuotinen sipuli x 5

Karhunlaukka (Allium ursinum)  

Karhunlaukka tuottaa keväällä mietoja, mehukkaita lehtiä ja kukkii touko–kesäkuussa. Myös karhunlaukan nuput ja kukinnot ovat syötäviä. Pienet kotahedelmät voi käyttää kapristen tapaan. Lisää sipuleista, taimista tai tuoreista siemenistä. Kasvata karhunlaukkaa keväisenä peittokasvina puiden ja pensaiden alla. Karhunlaukka kasvaa luonnostaan lehdoissa. Rauhoitettu Ahvenanmaalla, muualla silmälläpidettävä.

Kiinansipuli (Allium tuberosum)

Kiinansipulin lehdet ja nuput maistuvat miedosti valkosipulilta. Litteiden lehtien leveys vaihtelee 5–15 milliin. Kiinansipuli kasvaa parhaiten auringossa ja puolivarjossa. Kylvä kiinansipulin siemenet syksyllä maahan tai keväällä ruukkuun tai avomaalle. Helpoiten lisääminen onnistuu jakamalla tai kylväytyneistä siementaimista. Kiinansipuli tunnetaan myös nimellä kiinanruohosipuli.

Pillisipuli (Allium fistulosum)

Pillisipulia kutsutaan myös talvisipuliksi, sillä se kasvattaa jo syksyllä pienet alut, jotka jatkavat kasvuaan keväällä. Naattisatoa voi korjata koko kasvukauden. Lehdet ovat putkimaisen ontot, kasvutapa on tupastava. Pillisipuli kukkii komeasti ja kylväytyy runsaasti. Pillisipulista on olemassa kotimaisia, vanhoja kantoja. Myynnissä on myös useiden mietojen lajikkeiden siemeniä, joista kestävimpiä voi kasvattaa monivuotisena.

Valkosipuli (Allium sativum)

Valkosipulia voi kasvattaa myös monivuotisena nostamatta sipuleita maasta syksyllä. Kasvusto tuuhistuu tuppaaksi, sillä jokaisesta kynnestä kasvaa uusi sipuli. Versoja ja sipuleita riittää korjattavaksi keväästä talven tuloon. Valitse kasvatukseen talvivalkosipuli, joka talvehtii koko maassa. Valkosipuli kasvattaa runsaasti itusilmuja, joista kasvaa uusia taimia. Viihtyy parhaiten syvämultaisessa ja ravinteikkaassa maassa. Istuta aluksi sipulit normaaliin tapaan.

Ilmasipuli (Allium x proliferum)

Ilmasipulin kasvu alkaa aikaisin keväällä, ja satoa voi korjata koko kasvukauden. Pikkusipulit maistuvat voimakkailta, miedot lehdet sopivat raakana esimerkiksi salaattiin. Lisää ilmasipulia jakamalla tai versojen latvoihin muodostuvista sipuleista. Maahan kaatuilevista versoista kasvaa uusia sipuleita. Helppohoitoisesta ilmasipulista on kotimaisia maatiaiskantoja.

Kommentoi »