Meidän Mökki

”Lojuvat aurinkotuoleissa tekemättä mitään” – lukijat kertovat painajaismaisista mökkivieraista, jotka odottavat passausta ja rohmuavat ruoat

”Lojuvat aurinkotuoleissa tekemättä mitään” – lukijat kertovat painajaismaisista mökkivieraista, jotka odottavat passausta ja rohmuavat ruoat
Yleensä mökkivierailut ovat kaikkien osapuolien mielestä odotettuja ja mukavia. Joskus visiitit kuitenkin kääntyvät painajaisiksi. Meidän Mökki -lehden kyselyyn vastanneet kertoivat kokemuksistaan.
Julkaistu: 3.8.2022

Humalaisia, riiteleviä ja passausta odottavia! Kaikkea tätä voivat olla mökkivieraat, jotka pahimmillaan ilmaantuvat odottamatta, laiskottelevat, sotkevat ja viipyvät pidempään kuin toivottaisiin.

Meidän Mökki -lehden kysely kertoo, että vierailut kesämökeillä eivät aina mene niin putkeen kuin molemmat osapuolet toivoisivat. Harmin aiheita on paljon. Kaikkea tätä on vieraiden kanssa koettu:

”Tulevat kutsumatta tai kutsuvat itse itsensä, eivätkä tuo mitään.”

”Tuppautuvat passattaviksi ja lojuvat pitkin tonttia.”

”Vieras joi liikaa viiniä ja alkoi haastaa riitaa.”

”Vieraat puhuvat lähtemisestä, mutta eivät kuitenkaan lähde.”

Erityisen paljon harmittaa passaamisen odottaminen.

Monenlaista muutakin pulmaa syntyy. Mökin omistajat kertovat joutuvansa seurustelemaan yli voimiensa, vahtimaan liian omatoimisten puuhia ja järjestämään kylään tulleille heidän pyytämäänsä ohjelmaa. Vieraiden vuoksi joudutaan valvomaan aamuyöhön, jonka jälkeen pitää hipsiä hiljaa aamulla, jotta nukkujat eivät heräisi.

Erityisen paljon tuntuu harmittavan passaamisen odottaminen: vieraat tulevat kylään ja lojuvat aurinkotuoleissa tekemättä mitään: ”Ei ole mukavaa, jos vieraat vain lomailevat ja isäntäväki palvelee koko kööriä.”

Eräät vieraat saapuvat aina heti aamupalan jälkeen, mutta valittavat heti nälkää ja pyytävät saada grillata makkaraa.

Moni mökin omistaja varaa mielellään tarjoilut odotetuille vierailleen. Mutta saako vieraana odottaa, että passataan?

”Lasten riemua on ilo seurata”

Onneksi usein käy myös hyvin, ja kyläilyt piristävät mukavasti mökkielämää. Isovanhemmat odottavat erityisesti lastenlasten vierailuja, joiden aikana on ilo seurata lasten riemua. Monet vieraita emännöineet ja isännöineet muistelevat, kuinka mukavia päiviä yhdessä on vietetty syöden, juoden, saunoen ja pelejä pelaten.

”Osan kanssa nautitaan lämmöstä ja lätkitään korttia, toisten kanssa puuhaillaan vaikka mitä projekteja.”

Varsin monien mökillä käy toivottuja, ihania vieraita, jotka osallistuvat mökkihommiin ja tuovat osansa pöytään laitettavaksi. Eräs kertoo kiitollisena, että ”vieraillamme oli jopa niin paljon ruokaa ja juomaa mukanaan, että niitä syötiin ja juotiin koko viikko”.

Tarjoilut vieraille todellakin maksavat. Hyviin käytöstapoihin tuntuu kuuluvan kustannuksiin osallistuminen, jos mökillä viivytään pidempään, ja tämän myös enemmistö vieraista ymmärtää. Meidän Mökki -lehden kysely osoittaa, että kolme neljäsosaa pitkäaikaisemmista vieraista osallistuu ruoka- tai muihin kuluihin.

Tuliaisiksi mökkivieraat tuovat yleisimmin ruokaa tai juomaa. Joka kolmas yllättää tuomalla pieniä käyttötarvikkeita vaikkapa keittiöön, osa hoksaa tuoda kukkia tai omia tuliaisia lapsille.

Monen mielestä on ilo laittaa kaikki valmiiksi ja lämmittää sauna mökkivieraille. Toiset tykkäävät, jos vieraat tarjoutuvat avuksi.

Kerrankin apuvoimia!

Myös apuun tarjoutumista muistellaan lämmöllä: ”Ihaninta on, kun mökkivieras kysyy innoissaan, saanko korjata tuon terassin.”

Usein mökillä olisikin hommia, joihin kaivattaisiin apuvoimia tai osaavaa tekijää. Meidän Mökki -lehti kysyi, saako mökkivieraita vaivata niillä vai pitäisikö heidän antaa pelkästään levätä. Saa vaivata, sanoo 61 prosenttia vastaajista: tuttavilta toivotaan apua, ja he myös osallistuvat pyydettyihin askareisiin. Sellaisiakin löytyy, jotka tarjoutuvat, vaikka ei pyydettäisi: 21 prosenttia kertoo mökkivieraidensa tarjoutuvan töihin pyytämättä.

Useimmat kokevat, että kylään tulleita voi kysyä avuksi pieniin töihin kuten veden kantamiseen saunalle.

Mutta mur! On myös heitä, joilta apua toivottaisiin, mutta ei saada: kahdeksan prosenttia vastaajista sanoo pettyneensä ja jääneensä vaille apua.

”Vieras istuu sohvalla ja odottaa palvelua”, kuvaa eräs.

”Välillä tuntuu kuin pyörittäisi hotellia petivaatteiden ja pyyhkeiden pesun ja vaihdon lomassa”, kertoo toinen.

Mihinkään suuriin savottoihin vieraita ei silti haluta valjastaa. Useimmat kokevat, että kylään tulleita voi kysyä avuksi pieniin töihin kuten pöydän kattamiseen tai veden kantamiseen saunalle.

Yllättävän moni kehtaa pyytää mökkivieraita avuksi isompaankin hommaan.

Ei vieraita silti kuin kukkaa kämmenellä pidetä: jopa 38 prosenttia vastaajista kertoo kysyvänsä heitä tarvittaessa isompaankin hommaan, jota ei saada hoidettua ilman monen ihmisen apua.

Vain yksi kahdestakymmenestä kokee, että mökille tulleita ei saa kysyä oikeastaan mihinkään työhön, vaan heidän pitää saada levätä.

”Toivottavasti sanovat suoraan”

Monet mökkivieraaksi menevät toivovat, että isäntäväki kertoisi avoimesti toiveistaan. Kertomatta ei oikein tiedä, kauanko on sopivaa viipyä, mitä tuoda tuliaisiksi, miten ruokakulut jaetaan tai mihin askareisiin osallistua. Reippaita käsipareja olisi kyllä tarjolla:

”Reilusti vaan ideoita, jos jotain pitäisi puuhata yhteistyöllä!”

Pientä varausta kuitenkin on tässäkin ilmassa: ”Ei mitään kesätalkoita”, pyytää muuan lepoa kaipaava.

Vaihtelevasti suhtaudutaan siihen, saako toisten mökille ilmaantua yllätysvisiitille. Toiset ilahtuvat pihaan ilmestyvästä autosta, kun taas toiset toivoisivat ehtivänsä kammata tukan ja pukeutua muuhun kuin vanhoihin mökkiverkkareihin ennen vieraiden tuloa.

Moni toivoo, että etenkin pidempään viipyvät ymmärtävät osallistua kuluihin.

Yllätysvieraiden ongelmana pidetään sitä, että mökillä on harvoin vierasvaraa monelle hengelle. Monen mielestä reilua on, jos etenkin pidempään viipyvät ymmärtävät osallistua kuluihin tai jopa tuoda omat syömisensä mukanaan. Usein näin ei kylläkään käy: Meidän Mökin kyselyn vastaajista useat kertoivat, että vieraat voivat tulla ilmoittamatta ilman mitään syötävää tai tuoda esimerkiksi keksejä ja kääretortun, vaikka viipyvät koko viikonlopun.

”Puolison sukulainen tuli moneksi päiväksi, eikä tuonut mitään. Lopuksi vielä poimi viereisestä metsästä kotiin viemiseksi sienet”, muistelee eräs huvittuneena.

”Mökkivieraat tulivat ilman ennakkoilmoitusta uimaan, saunomaan ja istumaan iltaa. Viipyivät vain yhden päivän, mutta meidän ruoat ja juomat loppuivat sen päivän aikana.”

Sekin on nähty, että kauppareissulla mökkivieras ei osallistu maksamiseen, mutta heittää omia ruokaostoksia kärryyn, koska hänen toivomiaan asioita ei sattunut kesäkodin kaapista löytymään.

Päiväseltään tai yön yli

Entä kuinka pitkään mökkivieraat yleensä viipyvät? Meidän Mökin kyselyn mukaan yleisintä on päiväseltään käyminen.

Melko moni viipyy yön ylikin: kyselyn vastaajista noin kaksi viidestä. Kertomukset liian pitkään viipyvistä mökkivieraista vaikuttavat todellisilta nekin, sillä 30 prosenttia kyselyvastaajista kertoi tuttavien viipyvän useamman päivän tai jopa viikon.

Kaikilla ei ole omaa mökkiä. Kutsu tuttavien tai sukulaisten mökille voi olla hieno juttu.

Meidän Mökki -lehden kyselyyn mökkivieraista vastasi 120 ihmistä kesällä 2022. Vastaajista kolme neljäsosaa oli naisia. Lähes puolet vastaajista kertoi, että omalla mökillä käy joka kesä muutamia vieraita. Mökkivieraat eivät selvästikään ole järin harvinaisia, sillä joka viidennellä vieraita käy jopa paljon.

Osa mökkeilijöistä ei toivo eikä ole kutsunut kesäpaikkaansa vieraita. Joillakin mökki on myös liian pieni majoittamiseen.

Kommentoi »