Mökkilämmittimet – valintaopas
Rakenna ja remontoi
Mökkilämmittimet – valintaopas
Siirrettävät lisälämmittimet nostavat mökin lämpötilaa nopeasti kylmilläkin keleillä. Lämmittimet sopivat kaikenlaisille mökeille. Vaihtoehtoja on saatavilla yksinkertaisista lämpöpattereista tehokkaisiin lämpöpuhaltimiin ja infrapunalämmittimiin.
22.12.2016
 |
Meidän Mökki

Siirrettävillä mökkilämmittimillä saa kylmän tilan nopeasti lämpimäksi tai pidettyä lämpötilan tasaisena. Sähköverkkoon liitetyn mökin lämmitysratkaisut ovat monipuoliset. Lämmityslaitteita löytyy pienistä parinsadan watin pakkasvahdeista aina monen kilowatin puhaltimiin asti. Ensin mainitut riittävät pitämään mökin kuivana, jälkimmäisillä tilat saadaan nopeasti lämpimiksi. Erilaisia sähkölämmittimiä myydään lähes jokaisessa tavaratalossa ja rautakaupassa. 

Erilaiset lämmitintyypit

Lämpöpatteri

  • Perinteiset omilla jaloillaan seisovat lämpöpatterit tarjoavat yksinkertaisimman ratkaisun myös mökille.
  • Patterit ovat hiljaisia, ja termostaatin ansiosta lämpötilan ja tehon säätö on helppoa. Hyvällä elektronisella termostaatilla säätö on tarkkaa.
  • Laitteiden hinnat alkavat parista kympistä, joten tasaisen lämmön saamiseksi niitä voi hankkia vaikka joka huoneeseen.
  • Paremmista malleista löytyy myös lisätoimintoja, kuten asetus hyvin pienelle lämpötilalle, jolloin patteri toimii pakkasvahtina.

Öljytäytteinen lämpöpatteri ja läpivirtauspatteri

  • Turvallisin vaihtoehto on öljytäytteinen patteri. Sen pintalämpötila pysyy matalana, ja patterin tarjoama lämpö on miellyttävää. Lämmitys toimii tasaisesti, mutta kylmän mökin lämmittäminen on melko hidasta.
  • Toinen vaihtoehto on läpivirtauspatteri, johon viitataan usein nimellä konvektiolämmitin. Siinä ilma kiertää patterin sisältä ja lämpenee sähkövastusten avulla. Joissakin malleissa on lisäksi puhallin, joka nopeuttaa ilman kiertoa ja näin myös lämpimän ilman leviämistä huonetilaan.
  • Käyttöturvallisuuden parantamiseksi pattereissa on ylikuumenemissuojat. Patterit sopivat hyvin lämpötilan ylläpitoon.

Lämpöpuhallin ja infrapunalämmitin

  • Lämpöpuhallin tarjoaa nopeaa lämmitystä, jos mökki on aivan kylmä.
  • Puhaltimien teho on tyypillisesti 1–2 kilowattia ja kiertävä ilma lämmittää mökin tasaisesti ja nopeasti. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että tyypillisen sähkökiukaan teho on noin 5 kilowattia ja puukiukaan 10–20 kilowattia.
  • Myös terasseilla käytettäviä infrapunalämmittimiä myydään mökkikäyttöön. Lämpösäteily lämmittää pinnan johon lämpö osuu, joten lämmittävä vaikutus tuntuu heti.

Mökkilämmittimien toiminta

Mökkilämmittimet toimivat sähköllä, kaasulla tai valopetroolilla.

Sähkölämmittimet

Ennen sähkölämmittimen ostoa kannattaa selvittää, miten tehokkaita lämmittimiä omalla mökillä voi käyttää.

Sähkölämmittimien monipuolisuutta lisää mahdollisuus käyttää niitä edullisten viikkoajastimien kanssa tai matkapuhelinverkon kautta ohjattavan pistorasian avulla. Laitteet voi kytkeä etukäteen päälle ja mökki on saavuttaessa lämmin ilman, että lämmitystä täytyy pitää jatkuvasti päällä.

Kaasulämmittimet

Kaasulämmitin on nopea ja tehokas lämmityslaite. Hiljaisen käyttöäänen lisäksi kaasulämmittimet on helppo sytyttää ja säätää. Vakituisessa käytössä kaasulämmitin tuottaa kosteutta varsinkin pieniin ja suljettuihin tiloihin. Teknisiä ratkaisuja on pääsääntöisesti kaksi.

  • Infrapunalämmittimessä liekki palaa lämmityselementin pinnalla. Laite lämmittää ilmaa, mutta lähettää lisäksi lämpösäteilyä, joten lämmittävä vaikutus tuntuu heti.
  • Katalyyttilämmittimessä kaasu palaa lämmityselementin sisällä. Lämmittävä vaikutus ei ole yhtä nopea, mutta lämmitin ei myöskään kuumene edestä yhtä kuumaksi. Se on parempi vaihtoehto tiloihin, joissa on lemmikkieläimiä tai pieniä lapsia.
  • Lisäksi markkinoilla on ulkoisesti takkaa muistuttavia lämmittimiä. Kaasulämmittimien teho on usein melko hyvin säädettävissä, ja turvavarusteina laitteissa ovat liekinvarmistimet ja happi- tai hiilidioksidianturit.

Petroolilämmittimet

Markkinoilta löytyvät laitteet ovat noin 2–3-kilowattisia, ja niiden tehonsäätövara on usein pieni. Hiljaiset laitteet ovat helppoja ja vaivattomia käyttää, ja turvatoimintoina löytyvät happianturi ja kallistusautomatiikka, joka tarvittaessa sammuttaa lämmittimen. Kaasulämmittimien lailla laitteet käyttävät palamiseen sisäilman happea.

Petroolilämmittimien polttoaineena toimii täytettävä ja irrotettava petroolitankki. Kun petroolilämmitintä sytytetään ja sammutetaan, ilmaan voi päästä hajua. Laite kannattaakin sytyttää ulkona ja nostaa vasta sitten sisälle. Myös puhtaan polttoaineen käyttö vähentää hajuhaittojen mahdollisuutta.

Mökkilämmittimien turvallinen käyttö

Kehittyneen tekniikan ja laitteiden turvatoimintojen myötä lisälämmittimistä on tullut entistä turvallisempia. Lämmittimet muodostavat silti yhä yhden mökin suurimmista paloriskeistä.

  • Lue käyttöohjeet huolella ja noudata ilmoitettuja suosituspinta-aloja ja turvaetäisyyksiä.
  • Älä sijoita kaasu- tai petroolilämmittimiä suljettuihin huoneisiin, varsinkaan makuuhuoneisiin.
  • Älä peitä lämmityslaitetta missään tapauksessa.
  • Tarkista lämmittimen kunto ainakin silmämääräisesti, jos se on ollut pitkään käyttämättä. Lämmittimet kestävät pääsääntöisesti hyvin säilytystä kylmälläkin mökillä eivätkä juurikaan tarvitse huoltoa.
  • Huomioi, että toistuvat nopeat ja suuret lämmönvaihtelut rasittavat mökin rakenteita ja saattavat vaikuttaa esimerkiksi kiinteiden tulisijojen kuntoon.
  • Muista palovaroitin. Määräysten mukaan mökeillä, joissa yövytään, pitää olla toimiva palohälytin. Lisäturvaa saa, jos hankkii sille kaveriksi myös häkähälyttimen.

Kommentoi »