Meidän Mökki

Ainakaan saarimökkiä ei osteta, ajattelivat Kati ja Mika – 27 neliön mökki venematkan päässä sai mielen muuttumaan!

Ainakaan saarimökkiä ei osteta, ajattelivat Kati ja Mika – 27 neliön mökki venematkan päässä sai mielen muuttumaan!
Vartin venematkan päässä kaupungista sijaitsee Kati ja Mika Hopiavuoren rauhaisa lomakeidas. Omin käsin remontoitu mökki on mukavuuksilla varustettu lepopaikka, jossa kaikki on pientä ja lähellä.
Julkaistu: 20.7.2022

Paksut lankut natisevat hiljaa, kun Kati Hopiavuori laskeutuu laiturilta moottoriveneeseen. Tavarat Mika Hopiavuori on jo nostanut sinne, ja pian hän käynnistää moottorin. Kulkupelin nokka suuntaa kohti kapeaa lahtea merelle. Aikaisen aamun meri on tyyni ja hiljainen.

Mika ohjaa venettä tottuneesti ja kaartelee hiljalleen merkityllä linjalla.

– Suurin osa matkasta on niin matalaa, että vesi ylettyy juuri ja juuri vyötärön yläpuolelle, hän kertoo vetäessään venettä mökkirantaan venematkan jälkeen.

Mökki on 27 neliömetrin kokoinen ja sijaitsee saaressa Pietarsaaren sisäsaaristossa.
Kesäkeittiö on perheen ahkerassa käytössä varhaisesta keväästä marraskuulle monta kertaa päivässä. Kivitasot on helppo pitää puhtaana, ja ne kestävät kaikkia sääolosuhteita. Ensi kesänä kesäkeittiöön asennetaan liukuovet, jotka suojaavat ruoanlaittoa sateelta ja tuulelta vielä paremmin.
"Ruoanlaitto ja siitä nauttiminen on meidän mökkimme ykkösjuttu."
Kati Hopiavuori

Rannan tuntumassa on vuonna 1968 rakennettu saunarakennus, jonka takaa avautuu kotoisaksi laitettu mökkikeidas: suuri terassi, oleskelutila ja kesäkeittiö.

Mökkejä on siellä täällä saaren vehreää itäpuolta. Suurin osa niistä on rakennettu 1950-luvulla, kuten Hopiavuorten mökkikin. Täällä maa on hietainen ja tasainen, kun taas saaren toinen puoli on karua kuusimetsää. Mereltä puhaltava tuuli osuu suoraan sinne.

– Kun pohjoistuuli jyllää toisella puolella, meillä ei aina heilu lipputangossa edes lippu. Niin suojassa mökki on, Mika sanoo.

Kati ja Mika ovat mökin neljännet omistajat.
Hopiavuorille mökki on paikka, jossa palaudutaan arjen kiireistä. Mökille lähtevät myös pojat Nooa ja Onni.
Mökillä viihtyvät myös perheen koirat Chili, Fasu ja Nokkis.

Kati ja Mika etsivät omaa mökkiä useita vuosia. Tärkein kriteeri hankinnalle oli, että mökissä olisi sähköt ja vesi, se olisi lähellä ja sinne pääsisi helposti autolla. Missään tapauksessa se ei saanut sijaita saaressa. Teini-ikäisten lasten piti päästä kulkemaan mökille tarvittaessa pyörällä tai mopolla.

– Olin jo luovuttamassa, kun törmäsin tämän mökin vuokrailmoitukseen. Ajattelin, että no vuokrataan, kun omaa ei löydy, Kati kertoo.

Ilmoituksen sivulauseessa luki, että paikan saattoi myös ostaa. Kati ja Mika lähtivät katsomaan paikkaa ja ymmärsivät, kuinka lähellä heidän kotiaan se sijaitsi: linnuntietä mitattuna saarelta on kaupungin torillekin vain pari kilometriä. Venematkasta huolimatta mökki alkoi tuntua täydelliseltä. Se oli pieni ja täysin remontoitava, mutta juuri sellaista pariskunta etsikin. Kaupat syntyivät.

Makuualkovi on rauhallinen nukkumapaikka.Tummaksi maalatussa tilassa ei ole ikkunaa, ja kevään kirkkaillakin se on hämärä. Seinissä on Tikkurilan Syvänne-sävy.
Makuualkovin tummaa seinää pehmentävät vaaleat tekstiilit ja bambunlehdistä punottu suuri seinäkoriste.
Ruoanlaitto ja kokkailu on Katin ja Mikan intohimo, ja siksi mökillä on kaksi hyvin varusteltua keittiötä. Sisäkeittiö on käytössä sateen sattuessa ja talvisin.
Hopiavuoret eivät käytä mökillä kertakäyttöastioita.
Kati halusi sisustaa mökin nykytrendien mukaan. Futonsohva levittäytyy kahden hengen parivuoteeksi ja on oiva, kun kylässä on vieraita.

Ensimmäisen mökkiviikon Kati vietti saaressa koirien kanssa, sillä lapset olivat reissussa ja Mika töissä.

– Lomani oli juuri alkanut, ja vietin aikaa lähinnä saunassa piirtämällä suunnitelmia.

Kun Mika tuli mökille, remontti alkoi purkamisella. Saunakamarista remontoitiin pojille huone. Vaikka Kati ei ollut koskaan tehnyt remonttia, hommassa meni vain reilut pari viikkoa.

– Ajattelin naiivisti, että puretaan vähän ja laitetaan uutta tilalle. Hikeä ja kyyneliä vuodatin, niin paljon työtä siinä oli! Aluksi en osannut mitään, mutta onneksi Mikalla on pitkä pinna, Kati nauraa.

Saunan remontissa pari purki kaiken mahdollisen ulkolaudoitukseen asti. Saunakamarin ja pukuhuoneen väliin Mika rakensi seinän. Sitten uudet mökinomistajat ryhtyivät rakentamaan kesäkeittiön terassia ja kattoa.

– Sitten pääsimme tekemään ruokaa ulkona. Viimeistelyt jätettiin seuraavaan kesään.

”Kuljetimme saaresta pois kymmeniä venekuormallisia purkujätettä.”
Mika Hopeavuori

Syksyn aikana Hopiavuoret tekivät kaikki vapaa-aikansa töitä mökillä ja purkivat lähes kaikki pintamateriaalit. Vanhan avotakan purkaminen oli hommista raskain ja pölyisin.

– Kuljetimme pois kymmeniä venekuormallisia purkujätettä. Onneksi huomasimme nopeasti, että se oli lajiteltava saman tien eikä myöhemmin jätteenkäsittelylaitoksella säkkejä availlen, Mika kertoo.

Ennen talvea Mika vaihtoi vielä uudet ikkunat ja ulko-oven. Muutkin uudet rakennusmateriaalit tuotiin valmiiksi mökille. Juuri ennen kuin ensilumi laskeutui, he nostivat veneen vesiltä ja sulkivat mökin talviteloille.

– Alkuvuonna olimme taas virtaa täynnä. Heti kun jäät kantoivat, lastasimme uuden takan ahkioon ja vedimme sen jäätä pitkin mökille. Muutaman päivän päästä takassa oli jo tuli, ja taas remontti alkoi, Kati sanoo.

Kiertoilmatakka lämmittää pienen mökin nopeasti.
Kati sisustaa mökkiä kauniilla yksityiskohdilla.

Vaikka seinässä oli vain ulkolaudoitus, tuulensuojalevyt ja lattia, Mika kantoi poikien saunakamarista sängyn mökkiin. Takassa paloi joka päivä tuli ja remontti eteni, kun yöksikin saattoi pakkasista huolimatta jäädä.

– Saimme eristykset paikoilleen, katon maalattua ja sisäseinät ja lattialankut paikoilleen. Remontti oli valmis huhtikuussa sopivasti, kun piha alkoi olla sula. Pääsimme pihatöihin ja viimeistelemään kesäkeittiötä, Kati kertoo.

"Laitamme kaiken ruoan ulkokeittiössä myöhäiseen syksyyn saakka."
Kati Hopeavuori

Aamu saaressa on vielä aikainen. Mika tarkkailee ympäröivää luontoa ja pihan lintuja. Hän tietää tarkasti, mikä lintu pesii missäkin pöntössä. Vaikka Hopiavuoret ovat jo juoneet aamukahvit kotona, Kati laittaa perkolaattorin päälle, ja pian nenään nousee huumaava kahvin tuoksu.

– Aamupalasta alkaen syömme ja laitamme kaiken ruoan ulkokeittiössä myöhäiseen syksyyn saakka. Ruoanlaitto ja siitä nauttiminen on meidän mökkimme ykkösjuttu, Kati sanoo.

Mökillä kokataan raikkaista aineksista.
Tiskauspiste on suunniteltu niin toimivaksi, että tiskaus on mukavaa ja astioilla on tilaa kuivua.
Ryytimaan antimia!
Kesäkeittiöön Kati on luonut kätevät säilytysjärjestelmät ja tuonut koristeeksi vanhoja esineitä.
”Jos en pääse viikkoon mökille, alan ikävöidä sinne”, Kati sanoo.
Kierrätysastiat voivat olla kauniita. Pulloille Kati on hankkinut ison Everyday Design -kierrätyskassin, jonka voi napata telineestä kauppaan mukaan. Biojäte menee kompostoivaan huussiin.

Kesäkeittiön vieressä on ryytimaa, josta Kati poimii yrtit, salaatit ja sipulit ruokiin. Pitkät tillit kukoistavat jo heinäkuulla.

Kati kattaa brunssin: itseleivottua pataleipää, keitettyjä kananmunia sekä kreikkalaista jugurttia tuoreilla marjoilla ja hedelmillä.

– Jokainen mökkipäivä alkaa kahvia siemaillen ja pihalla kierrellen. Sitten istumme aamiaiselle. Istumme pitkään ja syömme hitaasti, nautimme. Kaikki on valmista, eikä juuri nyt ole pakko tehdä yhtään mitään.

5 kommenttia