Mökin vesikatteen ja hormin valinta
Rakenna ja remontoi
Mökin vesikatteen ja hormin valinta
Vesikaton materiaali ja väri sekä savuhormi piippuineen ovat merkittävä osa julkisivua. Hormin sopivuus mökkiin ja tulisijaan on aina varmistettava.
17.12.2015
 |
Meidän Mökki

Pelti on suosittu mutta äänekäs sateessa

Peltikatolla on vankka asema mökkirakentamisessa. Tuotteita on neljä:

  • sileä työmaalla saumattava peltikate
  • esivalmistettu pystysaumakate
  • suoraurainen profiililevy
  • muotoon puristettu teräskate.

Sileä konesaumakate sopii myös monimuotoisille katoille, mutta silloin sen asentaminen vaatii  ammattitaitoa. Huonosti saumattu peltikate vuotaa yleensä jiirikohdista, joissa erisuuntaiset lappeet kohtaavat.

Esivalmistettu pystysaumakate muistuttaa konesaumakatetta, mutta sen asentamisessa ei tarvita erikoistyökaluja. Se kiinnitetään ruuvaamalla ruoteisiin urospontissa olevista kiinnitysrei’istä. Seuraava levy lukitaan painamalla saumastaan edellisen päälle.

Suoraurainen profiilikate on lappeen mittainen, ja se kiinnitetään yleensä kantatiivisteellisillä ruuveilla. Saumojen tiiveys varmistetaan riittävällä sivuttaislimityksellä. Muotokatteella tarkoitetaan pituus- ja poikittaissuuntaan profiloitua, tavallisesti tiilikuvioitua ja ruuveilla kiinnitettävää metallikatetta. Materiaalina on sinkitty ja maalipinnoitettu teräslevy.

Peltikatteiden alla käytetään aina aluskatetta. Esivalmistettujen peltikatteiden asennus onnistuu suorilla pinnoilla hyvin myös kätevältä hartiapankkirakentajalta.

Peltikatteiden huonona puolena voidaan pitää sitä, että sateen ropina saattaa kuulua häiritsevästi sisälle.

Huopa voi ajan myötä sammaloitua

Bitumihuopakatteista löytyy materiaali myös erilaisten erkkereiden katteeksi sekä loiville pulpettikatoille. Kolmiorimakatteen nimi tulee kermikaistojen väliin kiinnitetyistä kolmiorimoista, joihin kermit asennetaan reunoistaan naulaamalla. Saumat päällystetään lisäksi huopakaistalla. Katteen vähimmäiskaltevuus on 1:3 eli melko jyrkkä. Loivemmilla katoilla naulausrimojen kohdille voisi muodostua tihkuvuodon mahdollistavia saumoja.

Laattakatteen kaltevuus ja soveltuva aluskermi valitaan valmistajan ohjeen mukaan. Bitumikermilaatat kiinnitetään naulaamalla kattoon. Niiden limitys on sellainen, että naulauskohta peittyy aina päälle tulevan seuraavan laatan alle. Laatan alapuoli on liimapintainen, ja liimaliitos varmistaa saumojen pitävyyden.

Tiivissaumakate tehdään rullatavarasta. Kumibitumikermit kiinnitetään alustaan naulaamalla ja liimataan toisiinsa bitumilla. Markkinoilla on myös tiivissaumakatteita, joissa on valmiina liimautuva tarrareuna. Kermit kiinnitetään limittäen niin, että naularivit jäävät aina päälle tulevan kermin alle näkymättömiin. Asennussuunta on sivuräystään suuntainen, joten katolle tulee etupäässä vaakasaumoja sekä kermijatkosten kohdalle joitakin pysty-saumoja.

Huopakatteiden huono puoli on, että niiden hiekkasirotepinta alkaa vuosien myötä sammaloitua ja irrota.

Tiili yleistyy mökeissäkin

Pitkäikäisen tiilikatteen käyttö yleistyy mökkirakentamisessa. Koska tiilet painavat useita kymmeniä kiloja neliötä kohden, tulee katteen paino ottaa huomioon kattotuolirakenteita mitoitettaessa. Tiilikatteen kanssa käytetään aina aluskatetta. Räystäät, jiirit ja katteen ulkotaitteet on tärkeää varustaa tuotesarjaan kuuluvilla suojaratkaisuilla, jotta jyrsijät ja pikkulinnut eivät pääse yläpohjatilaan.

Tiilikatteen miinuspuoleksi voi katsoa sen, että lumikuormien valuessa katolta alas jotkin tiilet voivat murtua. Varatiiliä kannattaa siis jättää myöhempiä tarpeita varten. Katon pinnalle voi myös ajan mittaan kertyä sammalta.

Varmista hormin sopivuus

Mökin savuhormiin kohdistuvat samat vaatimukset kuin omakotitaloissa. Valmishormien CE-merkintä kertoo, että ne täyttävät testausstandardin mukaisen vaatimustason. Hormin sopivuus erilaisiin kohteisiin ja erilaisille tulisijoille on aina varmistettava hormin ja tulisijan tuotetiedoista ja asennusohjeista. Esimerkiksi saunan kiuas saattaa kuumentaa väärin valitun tai asennetun metallihormin palovaaralliselle tasolle.

Tiilipiippuun voi yhdistää useamman savuhormin. Tiilet varaavat lämpöä, mutta mökkikäytössä huonona puolena voi olla hormin halkeamisvaara, jos tulisijaa lämmitetään nopeasti talvella.

Kiviaineisen elementtipiipun kokoaminen on nopeaa eikä vaadi muurarilta samassa määrin ammattitaitoa kuin tiilipiippu. Elementtipiipun kestävyys ja veto-ominaisuudet ovat hyvät.

Teräspiippu on kevyt, eikä nopeakaan lämmitys aiheuta vaurioita esimerkiksi kylmää mökkiä lämmitettäessä. Myös korkeaa lämpötilaluokkaa vaativa saunan kiuas tai valurautakamiina liitetään usein metallihormiin. Tuoteohjeissa voi olla rajoituksia yläpohjan eristekerroksen paksuudelle, jotta piippu ei kuumene liiaksi. Teräspiippu asennuksineen on vaihtoehdoista kallein, mutta sen asentaminen on helppoa ja nopeaa.

Kommentoi »