Vain ovi vaihtui, mutta tunnelma muuttui täysin! Mökin oviremppa kesti päivän – näin paljon se maksoi
Ulko-ovi uusiksi
Vain ovi vaihtui, mutta tunnelma muuttui täysin! Mökin oviremppa kesti päivän – näin paljon se maksoi
Toimittaja Ilona Pietiläisen pyöröhirsimökissä oli energiatehokkuutta heikentävä ja näkymiä haittaava ulko-ovi. Tilalle asennettiin lasiruutuinen pariovi. Muutoksen ansiosta sisälle saatiin lisää valoa ja kaupan päälle ihastuttava näkymä järvelle.
19.10.2023
 |
Meidän Mökki

Vanhan mökin kunnostuksessa on järkevää säästää niin paljon alkuperäistä kuin mahdollista. Meidän perheen mökissä päätettiin säästää sisäänkäynnin ovet. Ne ainoastaan kohennettiin kevyesti maalaamalla.

Lyhyen kokemuksen perusteella oviparin käyttö osoittautui kuitenkin työlääksi. Ovien vaihto yksinkertaiseen malliin jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.

Koska sisemmän oven alta virtasi vapaasti ilmaa sisään, uuden ulko-oven asennus toisi pitkällä tähtäimellä säästöä lämmityskuluissa. Kaiken lisäksi ovet olivat umpinaiset ja estivät näkymän järvelle.

Eri vaihtoehdoista lasiruudullinen pariovi tuntui parhaalta, ja sen vuoksi piti aluksi kartoittaa hirsirakennuksen kantavuus.

Sävyvaihtoehdoista turvallinen musta eikä varsinkaan valkoinen tuntunut sopivalta.
Vanha ulko-ovi oli raskas ja vetoisa.
Sisällä oli hämärää keskellä päivääkin.

Oven asennus osoittautui työläämmäksi kuin kuvittelimme etukäteen.

Asennuspäivänä kaikki mahdollinen tavara siirrettiin oviaukon edestä pois. Vanhojen ovien ja karmin poiston jälkeen alkoi rakennustelttojen kasaus. Kattoon kiinnitettävät kertakäyttöteltat suojasivat puupurun leviämistä koko mökin alalta.

Aukon mittauksen jälkeen puolisoni teki aukon moottorisahalla. Aukon yläpuolelle jätettiin hirsitalon vaatima painuntavara 5 cm, vaikka rakennus olikin jo painunut vuodesta 1968 lähtien. Hirsiseen uudisrakennukseen suositellaan jättämään varaa ainakin 8 cm.

Karmi asennettiin kiilojen ja vatupassin avulla suoraan paikalleen. Karmisyvyys uudessa ovessa oli riittävä 210 mm, joten asennuksesta selvittiin ilman erillisten täytelistojen laittamista.

Karmiasennuksen jälkeen lisättiin uretaanieristys sivuille sekä alle. Yläpuolelle sovitettiin eristysvillakerros.

Uusista pariovista avautuu näkymä Keitele-järvelle. Sisätilatkin muuttuivat kertaheitolla valoisammiksi.

Sävyvaihtoehdoista turvallinen musta eikä varsinkaan valkoinen tuntunut sopivalta.

Mökin ikkunoiden sisäpokat oli jo aikaisemmin sävytetty vihreällä Tikkurilan Horsma-sävyllä. Ikkunoiden vihertävää sävymaailmaa päätettiin siksi jatkaa oven sävyssä.

Maalauksen lomassa sisäpuolisiin karmeihin asennettiin tiivistenauhat. Ulkopuolen karmeihin tätä ei tehty ilman vaihtumisen takaamiseksi.

Näin upea ulko-ovesta tuli! Sen edustalla on nyt myös viihtyisä oleskelupaikka. Kesäisin ovia pidetään auki koko ajan.

Heti nakkikeittotauon jälkeen oli vuorossa itse h-hetki eli ovien asennus. Epätasaisella mökkipolulla raskaat alumiiniovet painoivat niin paljon, että kantajat olivat helisemässä. Ovet nostettiin paikalleen käyttämällä vipuvarsia, kiiloja ja pelkkää voimaa. Tämän jälkeen ylimääräiset uretaanit leikattiin pois.

Viimeisessä vaiheessa tehtiin uudet vuorilaudat sisä- ja ulkopuolelle. Niiden kiinnitys jätettiin seuraavaan päivään.

Kahvi ei koskaan ole maistunut yhtä hyvältä kuin uurastuksen jälkeisenä aamuna. Lasipariovista avautuu näkymä suoraan Keitele-järvelle. Ohi lipuvat joutsenetkin tavoittaa ruokapöydästä katseellaan.

Kaiken lisäksi sisätilat muuttuivat kertaheitolla aiempaa valoisammiksi.

Oven väri on vihreä RAL 6001. Sävy piristää muutoin tummanpuhuvaa värikarttaa. Oven materiaaliksi valittiin alumiini, joka pysyy muuttumattomana vuodesta toiseen. Oven maalin huoltotarve tippuu materiaalin myötä.
Sisätiloissa on remontin jälkeen ilo oleskella, koska ruokapöydän äärestä näkee suoraan järvelle.

Oviremontin kustannukset:

  • Skaalan ulosavautuva alumiinipintainen kokolasinen pariovi 2 000 €
  • lukkopesä 150 €
  • karmiruuvit, Biltema 10 kpl / 6,90 €
  • uretaani 2 purkkia, Biltema 11,80 €
  • vuorilaudat ulos ja sisälle 43,50 €
  • tilan suojausteltta, Ramin LVI ja rauta 18,90 €

Yhteensä 2 231,10 euroa.

Miten vaihdan uuden oven vanhaan mökkiin?

Mitä tulee ottaa huomioon, kun valitsee uutta ovea jo olemassa olevaan asuinrakennukseen?

Valinnassa tulee huomioida oven lämpöarvo, jota mitataan u-arvolla. Saatavilla on eri lämpöarvolla olevia ovia käyttökohteen mukaan. Myös lisävarusteet, kuten sälekaihtimet, lasiratkaisut ja lukitus, tulee ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa.

Mitkä asiat vaikuttavat oven hintaan?

Hintaan vaikuttavat oven rakenne, pintamateriaalit sekä lukkoratkaisut. Esimerkiksi älylukko nostaa hintaa. Materiaaleista on valittavina sekä HDF-levypintaisia ja alumiinipintaisia ovia maalattuna että kuultokäsiteltyjä tammiviilupintaisia ovia. Laseihin on saatavana erikoiskäsittelyitä huurtumisen tai auringon tuoman lämmön estoon.

Voinko asentaa oven itse?

Kyllä, valmistajilta ja myyjiltä saa ohjeita asennukseen. Asennuksessa pitää huomioida riittävä eristysvara ja rakennuksen materiaalin tuomat edellytykset, esimerkiksi hirsirakennuksen painuntavara.

Mitä sävyvaihtoehtoja on olemassa?

Esimerkiksi Skaalan ovissa vakiovärinä on valkoinen NCS S 0502-Y. Maalipintojen sävyt voi myös valita RAL -ja NCS-sävykartoista.

Miten mittaan tilattavan oven koon?

Suosittelen kutsumaan paikalle suunnitteluvaiheessa ammattihenkilön. Esimerkiksi Skaalalla palvelu on maksuton, ja suunnittelu-, mitta- ja asennusvastuu siirtyy yritykselle palvelun myötä.

Onko ovien ja ikkunoiden vaihto mahdollista talvella?

Kyllä on. Ammattitaitoinen asennusryhmä asentaa päivässä 8–10 ikkunaa. Asennukseen kuuluvat myös sisä- ja ulkopuolen listoitukset, vesipenkkipellit ja niiden riittävien kaatojen tarkastus.

Mitä hyötyjä saan oven tai ikkunoiden vaihdosta?

Energiatehokkuus kasvaa, ulkonäkö päivittyy, uudet pinnat on helppo pitää puhtaana. On myös mahdollista saada ilmanvaihto toimimaan oikein. Usein huoneen korvausilma tulee vuotavien ikkunoiden eristeiden kohdalta, esimerkiksi lasivillan läpi.

Asiantuntija: myyntipäällikkö Lauri Jurvakainen, Skaala IFN

5 kommenttia