Meidän Mökki

Mökin sisämaalaus uudistaa kesäkotia pikkurahalla – näin valitset oikean sävyisen seinämaalin

Mökin sisämaalaus uudistaa kesäkotia pikkurahalla – näin valitset oikean sävyisen seinämaalin
Mökin sisämaalaus on edullinen tapa muuttaa tilan ilme täysin. Seinävarin valitseminen ei vain ole ihan helppoa. Sävy, joka kaverin seinässä näyttää kivalta, voikin olla oman mökin seinällä aivan väärä. Lue vinkit sen oikean värin valintaan!
Julkaistu: 27.5.2021

Mökin sisäseinien maalaamisella saa vanhanaikaisesta tilasta modernin, tunkkaisesta kuin uuden ja kolkosta kutsuvan kotoisan. Mutta oikean sävyn löytämisessä tarvitaan kärsivällisyyttä ja kokeilunhalua.

Usein turvallisin valinta on vaaleahko tai keskitumma murrettu sävy. Maanläheiset ruskean, beigen ja greigen sävyt ovat eleetön, neutraali tausta muulle sisustukselle ja sopivat muiden värien kanssa hyvin yhteen.

Jos mökki on ennestään valkoisen, harmaan ja mustan vallassa, muut värit tuntuvat niiden rinnalla liian voimakkailta ja kovilta. Lisää lämpöä esimerkiksi puupinnoilla. Maalarinvalkoisia seiniä pehmeämpi valinta on hieman murrettu sävy, jolloin muita värejä on helpompi yhdistellä kokonaisuuteen. Sävyjä valitessa helpointa on aloittaa luonnosta löytyvillä vihreällä, sinisellä tai ruskealla. Useimmat muut värit sopivat yhteen näiden luonnon perusvärien kanssa.

Värit tuovat mieleen eri assosiaatioita. Jos mökistä halutaan intiimin oloinen ja lämmin, tumma seinäväri toimii. Punainen on energinen, jopa aggressiivinen väri. Myös keltaisen ja oranssin sävyt ovat energisiä ja iloisia, ja ne sopivat luoviin tiloihin. Hillityt ja neutraalit murretut sävyt sekä sininen ja vihreä rauhoittavat. Vihreä on kaikkein monipuolisin väri, sillä sen erilaiset murretut sävyt sopivat lähes kaikkialle. Lämpimät sävyt tuntuvat tulevan lähemmäs katsojaa ja viileät loitontuvat. Esimerkiksi vaaleansiniseksi maalatut seinät etäännyttävät ja saavat tilan tuntumaan suuremmalta, koska väri muistuttaa sinitaivasta.

Eri maalivalmistajilla on erilaiset värikartat. Jos et löydä mieluista sävyä yhden valmistajan valikoimasta, testaa muitakin. Tarkista ainakin Tikkurilan, Teknoksen, Uulan ja Farrow & Ballin valikoimat.

Tikkurilan Tunne väri -kartan lisäksi rautakaupasta voi pyytää nähtäväksi myös ammattilaisille suunnatun, huomattavasti laajemman Symphony-värikartan. Toinen laajasti käytössä oleva värijärjestelmä on NCS. Värejä voidaan sävyttää minkä tahansa valmistajan maaleihin.

Vinkki!

Muista aina säilyttää käyttämiesi maalien värikoodit ja maalin tiedot. Voit joutua myöhemmin korjausmaalaamaan pintoja.

Testaa sävyä ennen maalaamista. Esimerkiksi ilmansuunta vaikuttaa siihen, miltä sävy näyttää. Murrettu vaalea roosa on pehmeä taustaväri sisustukselle.

Maalia valitessa täytyy kiinnittää huomiota myös sen kiiltoasteeseen. Himmeä pinta imee itseensä valoa, joten se näyttää tummemmalta kuin kiiltävä. Poikkeuksena on musta väri, joka ei ole himmeänä täysin musta. Se vaatii kiiltoa saadakseen syvyyttä.

Himmeä seinämaali häivyttää pinnan pienet virheet ja tekee tilasta rauhallisen ja tyylikkään oloisen. Täyshimmeä maali on hyvä valinta huoneisiin, jotka eivät joudu kovalle kulutukselle, sillä himmeä pinta on altis lialle ja vaikea pyyhkiä. Kiiltävämpi pinta kestää paremmin puhdistamista, mutta kiilto tuo mahdolliset pinnan epätasaisuudet esiin.

Älä valitse värimalleja tietokoneen ruudulta, sillä näyttö ei toista värejä oikein. Valitse sävy aina siinä tilassa, johon se tulee. Kiinnitä mahdollisimman isot värimallit vuorotellen seinään ja tarkastele niitä eri valaistuksissa. Värilastussa sävy näyttää astetta tummemmalta kuin isona pintana seinässä. Vahvojen, kirkkaiden värien osalta vaikutus on päinvastainen. Voit myös ostaa pienen purkin maalia ja tehdä koemaalauksen reilun neliön kokoiselle alalle.

Unohda tehosteseinä! Maalaa huoneen kaikki seinät samalla sävyllä.

Vertaa sävyä huoneen muihin pintoihin. Ovien ja ikkunoiden karmit, lattiat, listat ja valokatkaisijat voivat näyttää kellertäviltä puhtaanvalkoisen tai kylmän sävyn rinnalla. Teknoksen lämmin valkoinen sävy T1733 sopii hyvin listavalkoisen kanssa.

Valkoisen sävyn valinta ei ole helppoa, koska sitä voi sävyttää niin monella tavoin. Perinteinen maalarinvalkoinen taittaa harmaaseen. Hyvä perusvalkoinen on Tikkurilan suosituin sävy F497 Paperi. Testaa myös raikas Tikkurilan Valkoinen.

Puhdas valkoinen on hyvin valoisissa tiloissa liian häikäisevä ja kliininen. Hieman keltaisella tai ruskealla taitettu valkoinen, kuten Farrow & Ballin James White no 2010 ja Shaded White no 201, tuo aavistuksen pehmeyttä tilaan.

Miksi sama sävy voi näyttää erilaiselta?

  • Värihavaintoon vaikuttaa eniten luonnonvalo: pohjoiseen päin avautuvista ikkunoista tuleva valo on sinertävää, etelästä tulviva päivänvalo lämpimänkeltaista. Niinpä kylmä sävy näyttää pohjoissuuntaan olevassa huoneessa erityisesti talvella entistäkin kylmemmältä ja lämmin sävy etelään päin olevassa huoneessa kesäauringossa hehkuvan kuumalta.
  • Murretut sävyt sopivat etelän huoneisiin, mutta pohjoispuolella murrettu saattaa näyttää likaisen tunkkaiselta, ja siksi sinne kannattaakin valita puhtaampi sävy.
  • Entä onko ikkunoiden takana lehtipuita? Vihreiden lehtien läpi siivilöityvä valo saa huoneenkin vihertämään.
  • Myös kalusteiden, tekstiilien ja lattian sävyt heijastuvat seiniin. Kellertävää puulajia oleva lattia voi saada lämpimänvalkoiset seinät näyttämään ikävällä tavalla keltaisilta.
  • Pimeällä keinovalo muuttaa sävyjä lämpimämpään tai kylmempään riippuen lamppujen värilämpötilasta ja voimakkuudesta. Myös varjostimien väri vaikuttaa. Valaisimiin kannattaa valita valkoiset varjostimet ja huoneen jokaiseen valaisimeen samaa värilämpötilaa oleva polttimo (esimerkiksi 2 700 kelviniä), niin seinien sävykin näyttää siltä, miltä pitää.

Kommentoi »