Meidän Mökki

Näin säästät mökin sähkölaskussa – asiantuntija vinkkaa keinot!

Näin säästät mökin sähkölaskussa – asiantuntija vinkkaa keinot!
Sähkön hinta on noussut vuonna 2022 rajusti. Varaudu talveen pienentämällä kulutusta mökillä. Yksinkertaisilla keinoilla voi saada tuntuvatkin energiasäästöt.
Julkaistu: 19.8.2022

Sähkön hinnan nousu ei hetkauta sähkötöntä mökkeilijää, mutta varustellun mökin omistajat joutuvat todella puntaroimaan, miten pitää sähkölasku aisoissa.

Sähköpatterien ja ilmalämpöpumpun etäohjauksella voi sisälämpötilan nostamisen ajoittaa mukavaksi silloin, kun saapuu mökille. Näin energiankulutus vähenee, jos vaihtoehtona on jatkuva lämmitys. Huoneita ei kannata pitää liian lämpiminä muutenkaan.

– Huonelämpötilan yhden asteen alentaminen pienentää energian kulutusta noin viisi prosenttia, sanoo Teemu Kettunen, Motivan asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija.

Sähkösopimustyyppeihin perehtyminen maksaa vaivan. Onko oma valinta pörssisähköhinnoiteltu sopimus vai toistaiseksi voimassa oleva, kiinteähintainen sähkösopimus? Olisiko mahdollista joustaa sähkön kulutuksessa tuntihintojen mukaan painottamalla lämmittämistä edullisten tuntien aikaan?

Ilmalämpöpumppua hankkiessa kannattaa valita malli, johon kuuluu ylläpitolämmitys.

Peukkua peruslämmölle

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas peruslämmön ylläpitämiseen mökillä, jossa on suora sähkölämmitys tai vesikiertoinen lattialämmitys. Laitetta hankkiessa kannattaa valita malli, johon kuuluu ylläpitolämmitys.

Kettunen suosittelee kuivanapitolämmitystä mökille, jossa on suora sähkölämmitys eikä vesijohtoa tai vesiputket, jotka voidaan tyhjentää. Kuivanapitolämmityksessä sisälämpötilaa nostetaan mökissä muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeammaksi. Talvipakkasilla sisätilojen lämpötila saa mennä pakkasen puolelle.

– Näin saadaan ilma kiertämään mökissä, painovoimainen ilmanvaihto toimimaan ja mökki pysymään riittävän kuivana. Se on parempi kuin että mökki olisi täysin lämmittämätön, sillä lämmittämättömässä mökissä riski rakenteiden kosteusvauriolle kasvaa.

Astianpesukonetta ja pyykinpesukonetta voi olla vaikea saada täysin tyhjäksi vedestä. Silloin voi pitää peruslämmöllä vain ne tilat, joissa koneet ovat ja muut kuivanapitolämmityksellä.

Jos mökillä on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, ilmanvaihtokone on hyvä laittaa mökiltä lähtiessä poissaoloasentoon. Kokonaan sitä ei pidä sammuttaa.

– Ilmanvaihtokoneessa voi olla jälkilämmitysvastus, joka lämmittää tuloilman tiettyyn lämpötilaan. Se kannattaa olla energiatehokkaalla tasolla, ja 16 astetta voi riittää.

Vanhat patterit vaihtoon

Jos mökki on iäkäs, kannattaa yläpohjan, julkisivun tai sisäosien eristeiden lisääminen tai uusiminen remonttien yhteydessä.

– Jos mökillä on vanhat sähköpatterit, ne käyvät vuorotellen kuumana ja sitten taas kylmänä. Se aiheuttaa vedon tunnetta. Vanhojen patterien vaihtaminen voi olla järkevä energiansäästöteko, Kettunen vinkkaa.

Uusissa pattereissa on myös tarkemmat termostaatit ja niissä voi olla älyohjaustoimintoja. Lämmitystä voi pystyä säätämään tuntitasolla, eli säätämällä termostaatin eri asetuksille eri aikoihin. Sisälämpötilaa voi laskea esimerkiksi yöksi ja aamuyöstä voi lämpötilaa lähteä taas nostamaan.

Muista, että energiaa ei pidä säästää ilmanvaihdon kustannuksella.

Ilmanvaihto kuntoon

Kun on aika tiivistää mökin ikkunat, kannattaa tarkistaa, ovatko ikkunoiden raot olleet korvausilmareitti.

– Jos korvausilmaventtiileitä ei ole, suosittelen, että mökkiin asennetaan korvausilmaventtiilit ja tiivistetään ikkunat. Tuloilma saadaan sisään vedottomammin korvaus­ilmaventtiilien kautta. On myös ikkunoihin asennettavia tuloilmaventtiilejä, joissa ilma kiertää ikkunan välistä ja voi silloin tulla vedottomammin, sanoo Kettunen.

Ja kun tulee aika kokonaan uusia ikkunat, ne kannattaa vaihtaa mahdollisimman energiatehokkaisiin.

– On järkevää säästää energiaa, mutta sitä ei pidä tehdä ilmanvaihdon kustannuksella. Kun ilma vaihtuu, mökki ja ihmiset pysyvät terveinä.

Kommentoi »