Meidän Mökki

Mökin myynti – millaiset loma-asunnot menevät nyt kaupaksi + 5 tärkeää neuvoa myyjälle

Mökin myynti – millaiset loma-asunnot menevät nyt kaupaksi + 5 tärkeää neuvoa myyjälle
Mökkikauppa käy vilkkaana, kun korona-aika on kääntänyt pitkään hiipuneet mökkimarkkinat uuteen nousuun. Mökin myynti kannattaa ajoittaa kevääseen tai kesään, jolloin ostajatkin ovat liikkeellä. Olisiko nyt hyvä aika myydä – tai ostaa?
Julkaistu: 8.3.2021
Uutinen helmikuussa 2020: ”Kesämökkien hinnat ovat pudonneet lähes koko 2010-luvun koko maassa jopa kymmeniä tuhansia euroja huippuvuosista, eikä käännettä helpolla ole odotettavissa.”
Ja kesäkuussa 2020: ”Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika on kääntänyt katseet kotimaahan ja aiheuttanut 17 prosentin nousun kesämökkien kauppamäärissä tammi-toukokuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Myös hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet nousuun.”
Ei tämä varsinaisesti mikään yllätys ollut. Pandemiarajoitusten aikaan oma kesämökki on turvallisin – ja usein ainoa – paikka viettää vapaa-aikaa. Ja kun kysyntä kasvaa, nousevat myös hinnat.
Ja nousu jatkuu. Suomen kiinteistönvälittäjien yhdistyksen tuoreen markkinaennusteen mukaan odotettavissa on jälleen vilkas loma-asuntokauppavuosi.
Ripeintä kasvua odotetaan Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Noissa maakunnissa myös hintojen ennustetaan nousevan kevään kuluessa jopa yli neljä prosenttia. Muuallakin kauppojen määrät ja hinnat nousevat mutta maltillisemmin.

Mitä nykyostajat vaativat mökiltä?

Korona-aikana mökkikauppojen ostajaprofiili on muuttunut selvästi. Mökkikuume on iskenyt erityisesti lapsiperheisiin. Eniten hankitaan kohtuuhintaisia (50 000–150 000 €) mökkejä, joissa on verkkosähkö, oma ranta ja tie perille. Ja mieluusti vielä alle tunnin ajomatkan päässä kotoa. Pääkaupunkiseudulla asuvat joutuvat usein tinkimään tuosta viimeisestä kohdasta, joskus reilustikin.
Sitä vastoin juokseva vesi, sisävessa ja ympärivuotinen käyttömahdollisuus eivät ole kynnyskysymyksiä lapsiperheiden mökkikaupoissa.
Myös talviasuttavista mökeistä ollaan toki kiinnostuneita, ja niiden osalta nousee esiin pandemia-ajan erityisilmiö, etätyö. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat monilla mökinostajilla vaatimuslistan kärkipäässä. Harva edellyttää mitään valokuitukaapelointia, mutta 4G- tai 5G-verkon siirtonopeuksia mittaillaan monen myynnissä olevan mökin pihamaalla.

Missä halutuimmat mökit sijaitsevat?

Maanmittauslaitos tilastoi Suomessa toteutuneiden kiinteistökauppojen hinnat. Tilastot päivitetään kerran kuukaudessa. Mökkimarkkinoiden kannalta kiintoisimmat kohdat ovat ”Rantaan rajoittuvat lomakiinteistöt yleis- tai rantakaava-alueella, alle 2 hehtaarin rakennetut kohteet” sekä samantyyppiset kohteet haja-asutusalueella.
Vuonna 2019 noita rantamökkejä myytiin koko Suomessa yhteensä 3 715 kappaletta. Viime vuonna kaupat tehtiin 5 048 mökistä. Kaava-alueilla keskihinta nousi 112 000:sta 115 000 euroon, mutta haja-asutusalueilla laski 89 000:sta 86 000 euroon.
Maakuntatasolla eniten kauppoja yllä rajatuista kohteista tehtiin Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa.
Samojen kriteerien perusteella Suomen halutuin mökkikunta vuonna 2020 oli Mikkeli, jossa myytiin 152 rantamökkiä. Seuraavina tulivat Savonlinna (135), Kuopio (122), Parainen (106) ja Kouvola (90).

Milloin kannattaa myydä?

Etuovi.com tilastoi palvelun julkaisemat mökkien myynti-ilmoitukset. Odotetusti eniten ilmoituksia julkaistaan touko- ja kesäkuussa. Silloin ostajien huomiosta kilpailee siis suuri määrä myyntikohteita. Kannattaa harkita ilmoituksen julkaisemista jo kevättalvella. Kilpailevien ilmoitusten määrä on silloin vain noin puolet touko-kesäkuun määrästä.

Pohditko mökin myymistä?

Jos olet ajatellut myydä vähälle käytölle jääneen kesämökkisi, tänä keväänä se voisi kannattaa. Korona-aikana hinnat ovat nousseet. Kesämökin myynnissä – kuten missä hyvänsä kiinteistökaupassa – myyjän vastuulla on antaa ostajalle kattava selvitys kohteen kunnosta. Ostajalla on vastaavasti velvollisuus tarkastaa kohde huolellisesti, eikä hän myöhemmin voi vedota virheeseen, joka hänen olisi tarkastuksessa pitänyt huomata.

Viisi tärkeää neuvoa, jotka myyjän on syytä ottaa huomioon:

  1. Tee realistinen hinta-arvio. Ostaja ei ole valmis maksamaan kohteen tunnearvosta myyjälle.
  2. Pane mökki myyntiin keväällä tai kesällä.
  3. Ennakoi kiinteistökaupan verot.
  4. Varaudu esittämään ostajalle kaikki mökin ja tontin asiakirjat sekä selvitykset tehdyistä korjaus- ja parannustöistä.
  5. Jos myyt kallista mökkiä, teetä kuntotarkastus etukäteen tai sovi tarkastuksen teettämisestä yhdessä ostajaehdokkaan kanssa.
Kommentoi »