Mökin lämmityksen etäohjaus onnistuu nyt vaikka työpäivän kahvitauolla – OptiWatti Mökki lämmittää mökin netin kautta
Mainos: OptiWatti
Mökin lämmityksen etäohjaus onnistuu nyt vaikka työpäivän kahvitauolla – OptiWatti Mökki lämmittää mökin netin kautta
Ei enää koskaan kylmälle mökille! Kotien lämmityksen ohjauksesta tuttu OptiWatti tuo markkinoille mökin lämmityksenohjauksen, OptiWatti Mökki –palvelun. Voit laittaa mökille lämmöt päälle iltaa varten kännykällä missä ja milloin vain, vaikka työpäivän kahvitauolla.

On perjantai-iltapäivä, ja Juha Marjeta istuu toimistossaan Helsingissä. Hän selailee kännykkäänsä ja tutkii mökkinsä lämpötiloja. Kalamajaksi nimetty mökki sijaitsee parin sadan kilometrin päässä Vuohijärvellä.

– Mökin tuvassa on nyt 5,7 astetta lämmintä. Ulkolämpötila on 3,4 astetta plussalla ja ilmankosteus on 97 %, Marjeta luettelee.

Hänellä on käytössään mökin lämmityksen etäohjauspalvelu, joka pitää huolen, että mökissä on aina juuri sen verran lämmintä kuin pitääkin. Nyt lämmityksenohjaus oli poissa-asetuksella. Marjeta säätää mökin lämpötilan kotona-asetukselle niin, että kun hän saapuu illalla kahdeksan pintaan mökille, on tuvan sisälämpötila jo 21 astetta.

– Järjestelmä laskee sääennusteen perusteella, milloin mökin lämpöä pitää nostaa niin, että iltakahdeksalta tuvassa on normaali lämpötila. Oletus perustuu ulkoilman lämpötilaan, Marjeta selittää.

OptiWatti Mökki on lämmityksen etäohjauspalvelu, jonka avulla mökin lämpöjen tarkastelu ja säätäminen on helppoa milloin vain.

Marjetan mökki on perusmökki, jossa on tupa ja kaksi alkovia. Lisäksi tontilla on vierasmaja ja sauna, ja kaikki tilat ovat sähköistettyjä. Siksi myös jokaisen tilan lämpötilaa voi säädellä erikseen.

– Lämmityksen etäohjaus tekee mökille saapumisen mukavaksi, kun vastassa on lämmin tupa. Ohjauksen käyttäminen on niin helppoa tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tämä on myös koukuttavaa, kun voi seurata säätilaa ja lämpöä ikään kuin paikan päällä, hän nauraa.

OptiWatti Mökki -palvelussa hyödynnetään Ilmatieteenlaitoksen sääennustetta. Palvelun kautta voi katsoa mökkipaikkakunnan reaaliaikaisen lämpötilan ja ilmankosteuden. Tunnistimet reagoivat ennusteeseen ja säätävät lämmitystä sen mukaan.

Lämmityksen etäohjaus parantaa viihtyvyyttä ja vähentää huolta

Kun mökki on sopivan lämmin heti kun sinne saavutaan, voi mökkeily alkaa saman tien ilman työlästä lämmitysrumbaa. Kun mökillä ei olla, sitä ei kannata pitää täysin lämpimänä, vaan muutaman plusasteen peruslämpö riittää pitämään putket sulana.

– Meidän mökkimme on karu, mutta tykkäämme käydä siellä joskus talvisinkin. Kun siellä on vain peruslämpö, säästämme sähkölaskussa merkittävästi, Marjeta sanoo.

Kehitteillä olevan kuivanapitolämmityksen avulla mökille voi säätää lämpötilaa aina viisi astetta ulkoilmaa lämpöisemmäksi, jopa pakkasilla. Näin rakenteet pysyvät kuivina, kun niihin ei pääse kerääntymään kosteutta, vaikka ulkona olisikin kosteaa.

Juha Marjeta on perjantain kahvitunnilla säätänyt mökkinsä lämmityksen illaksi päälle. Marjeta perusti lämmityksen etäohjauksen järjestelmiä ja palveluita tarjoavan Optiwatin vuonna 2013.

Etäohjaus vähentää myös huolta siitä, onko mökillä kaikki kunnossa. Jos verkkoyhteys järjestelmään katkeaa, tarkoittaa se sitä, että jotain on pielessä. Kyseessä voi olla sähkökatko tai yhteyshäiriö, mutta se antaa vinkin mökin omistajalle, että asiaan pitää reagoida. Laitteessa on myös liiketunnistin.

– Jos palvelu on poissa-asetuksella ja joku avaa mökin oven, tulee tästä ilmoitus omaan päätelaitteeseen. Kyseessä ei ole varsinainen murtohälytys, vaan ilmoitus epätavallisesta toiminnasta, Marjeta sanoo.

OptiWatti Mökki -peruspaketti alle kympillä kuukaudessa

OptiWatti Mökki perustuu Juha Marjetan itse kehittämään OptiWattiin, joka tunnetaan koteihin tarkoitetuista lämmityksenohjausjärjestelmästä. Kyseessä on palvelu, joka optimoi sähkönkulutusta muun muassa sähkön hinnan mukaan. Parhaimmillaan OptiWatti voi säästää kodin lämmityskuluissa jopa 30–40 %. Mökille tarkoitettu versio on riisuttu versio tästä, ja se lanseerataan Kevätmessuilla huhtikuussa 2018. Ainoa edellytys laitteen hankintaan on sähköistetty mökki.

Mökin lämmityksen etäohjaus on helppoa tabletilla tai kännykällä. OptiWatti Mökki vaatii toimiakseen internetyhteyden, mutta jos sellaista ei mökillä ole, sen voi hankkia palvelun yhteydessä. Mökille suositellaan kuitenkin mobiilireititintä, koska sen avulla mökille saa myös wifi-verkon, joka voi olla esimerkiksi teineille kynnyskysymys lähteä mökille.

OptiWatti Mökki -peruspakettiin kuuluu yksi lämpötila-anturi, rele, keskusyksikkö, liiketunnistin ja ethernet-kaapeli. Keskusyksikkö ohjaa lämmitystä ja on yhteydessä internetiin. Jos mökillä ei ennestään ole internet-yhteyttä, sen voi hankkia lisäksi pakettiin. Peruspaketti maksaa 9,90 euroa kuukaudessa.

Lisäpalveluina pakettiin voi saada myös ilmalämpöpumpun ja lämminvesivaraajan ohjauksen, vesivuotojen valvonnan sekä huonekohtaisen lämmityksenohjauksen useampien anturien avulla. OptiWatti Mökki -palvelussa laitteiston sähköasennukseen suositellaan OptiWatin valtuuttamia sähköasentajia, mutta sen voi tehdä muukin tarvittavat luvat omaava taho. Asennustyön kulut voi vähentää kotitalousvähennyksessä.

Lue lisää:

Kommentoi »