Meidän Talo

Sauna kuin taideteos! Rintamamiestalon pesutilat muuttuivat remontissa moderniksi kylpykeitaaksi – kurkkaa ennen & jälkeen -kuvat

Sauna kuin taideteos! Rintamamiestalon pesutilat muuttuivat remontissa moderniksi kylpykeitaaksi – kurkkaa ennen & jälkeen -kuvat
Rintamamiestalon kellariin rakennettiin moderni saunaosasto, jossa näkyy venepuusepän upea kädenjälki.
Julkaistu: 22.1.2020

Rintamamiestalon kellarikerros oli alkuperäisasussaan sokkeloinen, matala ja pimeä. Puulämmitteinen sauna sijaitsi kellarin viimeisessä nurkassa monen oven takana. Kuopiolaisperheen toiveena oli saada moderni kotikylpylä entisten ahtaiden koppien tilalle.

Rintamamiestalon kylpyhuone koki remontissa täydellisen muodonmuutoksen.
Tältä sauna näytti ennen remonttia.

Mitä haluttiin?

Perhe pyysi apua projektiin arkkitehti Heikki Lamusuolta ja taiteilija Jaana Partaselta. Toivelistalla oli ensimmäisenä tilava sauna sekä kylpyamme, jonka viereen tulisi lukuvalo.

Kotikylpylämäinen tunnelma syntyy niukasta materiaalipaletista. Amme on Svedbergin valumarmorinen Oval 170. Saunan lauteiden runko häviää taustan tummuuteen. Puinen runko on vahattu mustaksi kuten myös lauteen alapuoliset seinät ja sitä ympäröivät seinät. Lasiseinä on kirkasta karkaistua lasia. Katot, seinät ja lattia on pinnoitettu Pavicem Micromorteron Usva-sävyisellä mikrosementillä. Vesieristyksen ja pinnoitustyön teki kuopiolainen US-saneeraus. Ammeessa kylpijän lukuhetkeä valaisee Eglon Palermo-seinävalaisin. Ammehana ja suihku ovat Hansgrohen.

Mitä tehtiin?

Remontissa purettiin vanhoja ja muurattiin uusia seiniä sekä kaivettiin auki koko kellarin lattia. Sen jälkeen asennettiin ajanmukaiset eristeet ja valettiin uusi lattia lattialämmityksineen. Saunaosaston huonekorkeus kasvoi 10 senttimetriä. Viemärien toimivuuden takaamiseksi rakennettiin oma jätevesipumppaamo.

Pesuhuoneen seinät, katto ja lattia pinnoitetiin mikrosementillä. Saunan ja pesuhuoneen väliin asennettiin lasiseinä. Näin löylyhuoneeseen saatiin kaivattua luonnonvaloa. Saunaosaston huipensivat venepuusepän rimasta rakentamat lauteet. Vanha kiuas sai uuden paikan saunan perällä. Saunamajurin työ helpottui, kun kiukaan tulipesän luukku asennettiin avautumaan viereiseen käytävään.

Pesuhuoneessa on ammeen lisäksi erillinen suihku. Ylellisen isolla sadesuihkulautasella varustettu yläsuihku on Hansgrohen Raindance. Pesuhuoneeseen haluttiin mahdollisuus luoda erilaisia tunnelmia valaistusta säätämällä. Kattoon upotetut valaisimet ovat himmennettävät.
Lauteilta voi seurata perheen pikkuväen vesileikkejä ammeessa.
Kiukaan tulipesän luukku avautuu saunan takana olevaan käytävään. Ratkaisu helpottaa saunan lämmittämistä ja löylyhuoneen pysymistä siistinä. Luukun pyöreään muotoon haettiin mallia laivan valoventtiilistä. Kiukaan on tehnyt mittojen mukaan perhetuttu.

Mitä saatiin?

Remontti kesti valujen kuivamisen jälkeen kolme viikkoa. Perheen Otso-poika, 4, tiivisti koko perheen tunnelmat ensimmäisissä löylyissä:

– Tämä on paras joululahja ikinä.

Saunoja pääsee nauttimaan niin löylyhuoneen kauniista muotoilusta kuin lauteiden hyvästä ergonomiasta. Kiuas on sijoitettu saunan takanurkkaan, ja sen luukku avautuu saunan seinän takana olevaan käytävään. Takaseinä eli muuri on pinnoittettu harmaalla hiertopinnoitteella. Saunaa valaisevat kuituvalot.

Mitä remontti maksoi?

 • saunan lasiseinä ja -ovi asennettuna 1750 euroa
 • mikrosementti ja vesieristys 4900 euroa
 • kiukaan modifiointi 200 euroa
 • lauteiden runkomateriaalit ja seinävanerit 400 euroa
 • lauteiden haaparimat 1200 euroa
 • amme ja suihkut 2900 euroa
 • saunan kuituvalot 500 euroa
 • pesuhuoneen himmennettävät valot 300 euroa
 • lukuvalo 10 euroa
 • ilmanvaihtotarvikkeet 300 euroa
 • venepuusepän työ 4000 euroa
 • sähkö- ja putkityöt 600 euroa

Yhteensä (ilman suunnittelukuluja) 17060 euroa.

Muokattu 24.1.2020: Korjattu remontin hinnan loppusumma. Oikea hinta on 17060 euroa.

6 kommenttia