Kotivinkki

Moderni rivitalokoti ja sen hulppeat maisemat Rovaniemellä hurmasivat Elisan ja Juhan – ”Lapsen synnyttyä meistä on tullut kotikeskeisempiä”

Moderni rivitalokoti ja sen hulppeat maisemat Rovaniemellä hurmasivat Elisan ja Juhan – ”Lapsen synnyttyä meistä on tullut kotikeskeisempiä”
Upea lumimaisema ja pienet muistot Meksikosta tuovat maustetta Elisa Honkavuoren ja Juha Eskelisen moderniin Rovaniemen-kotiin.

Elisa Honkavuori ja Juha Eskelinen asuvat poikansa Noelin kanssa Rovaniemellä kauniilla Etelärannan alueella. He ihastuivat rivitalokodin omaan rantaan ja upeisiin ulkoilumaastoihin. Pariskunta omistaa Rovaniemellä meksikolaisen ravintolan Yucan, Cafe & Bar 21 -ravintolan sekä pyörittää Rovaniemen teatterin ravintolaa.

Pyöreät muodot luovat hauskan rytmin eteisen peileissä, pöydässä, nojatuolissa ja jopa viherkasveissa. Keltainen nojatuoli on Pentikin mallistoa ja pikkupöytä Hayn.
Keittiön suuri saareke toimii tarjoilupöytänä, kun perhe kutsuu vieraita. Tasot ovat vaaleaa laminaattia, jota on myös kaappien välitilassa. Baarituolit ovat Hayn. Astiat ovat käsin maalattuja ja meksikolaishenkisiä.
Ruokatilaan pariskunta hankki lempivalmistajansa Hayn ruokapöydän ja tuolit. Valaisin on Artekin Golden Bell, ja seinälle kiinnitettiin Stringin Pocket-hylly. Matto on Woodnotesin.
Rovaniemellä Kemijoen rannassa sijaitsevassa rivitaloasunnossa asuvat ravintolayrittäjät Elisa Honkavuori, 33, ja Juha Eskelinen, 36, sekä heidän poikansa Noel. Elisa ja Juha ihastuivat omaan rantaan ja näkymään, joka aukeaa rovaniemeläisen rivitalokodin ikkunoista. Sadan neliön asunnossa on 3 huonetta, keittiö sekä lasiveranta.

Juha, miten löysitte kodin Kemijoen rannalta?

Minulla oli kerrostalokoti Rovaniemen keskustassa, ja kun halusimme muuttaa yhteen, Elisa muutti sinne. Siinä oli 35 neliötä, ja pian kaipasimme lisää tilaa. Lähdimme katsomaan näitä Kemijoen rantaan valmistuvia rivitaloja. Asunto oli hieman isompi ja kalliimpi kuin olimme miettineet, mutta kaikki loksahti kohdalleen. Tänne mahdumme, vaikka perhe kasvaisi.

Elisa, mikä erottaa tämän kodin muista?

Omaa rantaa ei helposti saa. Eteläranta on yksi kaupungin halutuimmista alueista. Muutimme kolme vuotta sitten ja saimme tehdä materiaalivalintoja jo rakennusvaiheessa. Valitsimme itse muun muassa lattiat ja keittiön. Teemme paljon ruokaa ja halusimme avaran keittiön, joka on samassa tilassa ruokapöydän kanssa. Oli kiva, että myös olohuone jatkuu keittiön ja ruokatilan vieressä. Makuuhuone ja Noelin huone ovat omassa rauhassaan sisääntulon puolella.

Takka on keskellä huonetilaa, joten siitä voi nauttia niin olohuoneessa kuin keittiön puolella. Nojatuolit ovat Hayn ja valaisin Gubin Grasshopper. Myös Elisan pianolle löytyi paikka olkkarista.
Olohuoneen seinää koristavat sisustussuunnittelija Henna Palosen ja Annukka Nuutisen vaneriset seinäelementit, jotka Elisa ja Juha pitivät muistona lopetetusta yökerhosta. Sohva on Iskusta ja sohvapöydät Muuton.
Lapsen syntymän jälkeen meistä on tullut kotikeskeisempiä kuin ennen.
Elisa suunnitteli ja puuseppä toteutti sängynpäädyn kalanruotokuvion puurimoista. Koko makuuhuoneen sävymaailma on poimittu luonnosta. Kattovalaisin on Ikeasta.

Missä viihdytte kotona parhaiten?

Elisan lempipaikka on kodin edustalla riippuvassa korituolissa, josta aukeaa esteetön ja suunnattoman rauhoittava näkymä joelle. Talvisin pääsemme hiihtämään ja ulkoilemaan suoraan omalta pihalta. Juha taitaa viihtyä parhaiten keittiössä. Noelin syntymän jälkeen meistä on tullut kotikeskeisempiä kuin ennen. On helpompi kutsua ystäviä meille ja laittaa ruokaa yhdessä. Kaveritkin viihtyvät meillä hyvin.

Elisa, mitä kohtaa kodista et näytä vieraille?

Kodinhoitohuoneeseen emme kutsu vieraita, siellä on aina jonkinlainen sekamelska, kuten kaikki lapsiperheen arkea pyörittävät tietävät. Noelin huoneen toiselle seinustalle on sijoitettu Juhan työpiste, ja sekin on välillä kaaoksessa. Kun Noel kasvaa, työpisteen paikka pitää miettiä uudestaan.

Noelin huoneen yhdellä seinustalla on String-hyllykköön sijoitettu Juhan työpiste, jossa hän tekee etäpäivinä töitä. Laatikosto ja työtuoli ovat Ikeasta.
Noelin huone sijaitsee vastapäätä vanhempien makuuhuonetta. Sinne Elisa valitsi hennon beigen sävyn seinämaaliksi. Matto on Annon Jaipakka.
Mustan saunan vasta painona kylpyhuone on raikkaan valkoinen. Katto on kuitenkin musta. Kodissa on myös kodinhoitohuone, joka on lapsiperheessä kovassa käytössä.
Saunan mustanpuhuvassa tunnelmassa on rentouttavaa löylytellä. Pistemäiset valaisimet lisäävät tilan dramaattisuutta.

Juha, millainen muisto olohuoneen seinällä oleviin reliefeihin liittyy?

Vaneriset reliefit ovat meille tärkeitä muistoja yhdestä elämänvaiheesta. Teetimme reliefit yökerhoon, jota pyöritimme Rovaniemen keskustassa. Pelastimme nuo kaksi muistoksi, kun yökerho loppui ja siirryimme uusiin haasteisiin.

Juha, idea meksikolaiseen ravintolaan syntyi Meksikon-matkalla. Kerro siitä.

Ensimmäisenä iltana tapasimme paikallisessa drinkkibaarissa baarimestari Fernandan. Kun palasimme Suomeen ja ideamme ravintolasta alkoivat muuttua todeksi, laitoimme Fernandalle viestiä ja kysyimme, tulisiko hän Rovaniemelle luomaan drinkkilistamme. Hänen poikaystävänsä, kokki Fernando, tuli mukana ja teki ruokalistan. Pariskunta oli Suomessa kuukauden ja opetti henkilökunnalle aidot tavat valmistaa meksikolaista ruokaa ja juomaa.

Elisa, millaisia sisustusideoita toitte Suomeen?

Pakkasin kaksi tyhjää matkalaukkua täyteen ihania tyynyjä, huopia ja muuta rekvisiittaa. Niillä loimme tunnelmaa ravintolaan, ja tuli niistä osa kotiinkin. Ihastuin esimerkiksi tyynyihin. Poimimme sieltä ideat astioihin, joissa oli sopivasti rosoa ja rentoutta. Vaihdoimme myös osan kodin astioista käsinmaalattuihin meksikolaishenkisiin vateihin ja kulhoihin.

Elisan lempituoli sijoitettiin olohuoneen edustalle ulos. Rottinkisessa riipputuolissa voi istuskella talvellakin, kun sen vuoraa taljoilla ja vilteillä.
Kodin suuri lasiveranta on käytössä ympäri vuoden. Talvisin Elisa somistaa sen jäälyhdyin. Meksikosta tuodut unisiepparit vartioivat Noelin päiväunia.
Julkaistu: 17.2.2020
Kommentoi »