Kotivinkki

Pelkistetty ja klassinen! Toven ja Henrikin perheen koti on moderni, tumma puutalo – ”Onneksi uskalsimme toteuttaa unelmamme”

Pelkistetty ja klassinen! Toven ja Henrikin perheen koti on moderni, tumma puutalo – ”Onneksi uskalsimme toteuttaa unelmamme”
Tove Bäcklundin ja Henrik Holmbomin lapsiperheen kodissa jouluun valmistaudutaan hyvissä ajoin. Ensin syttyvät lyhdyt, sitten paperitähdet ilmestyvät ikkunoihin.
Julkaistu: 30.11.2020

Toven ja Henrikin kaksikerroksinen puutalo nousi Sipooseen loppuvuodesta 2017. Aiemmin pariskunta oli etsinyt perheelleen uutta kotia ja ollut valmis moniin kompromisseihin. Silti he päätyivät rakentajiksi. Se tapahtui hieman vahingossa, tutun sisustussuunnittelijan rohkaisemana. Talossa on mukavasti tilaa kolmilapsiselle perheelle. Alexilla, Tindralla ja Stellalla on kaikilla omat huoneensa. Parasta on, että uudessa talossa on vanhan puutalon tunnelmaa.

Talon etupiha odottaa vielä lopullisia piharakenteita. Isolle terassille hankitaan hyvissä ajoin oma joulukuusi. Koristelu alkaakin aina pihalta. Perheen koti on vuonna 2017 valmistunut Kannustalon 210-neliön puutalo, jossa on kuusi huonetta ja keittiö.
Iloitsemme, että ryhdyimme rakentajiksi, sillä tämä koti vastaa kaikkia toiveitamme.
Katettu terassi luo suojaisan oleskelupaikan, jota voi käyttää lähes ympäri vuoden. Pitkän syksyn jälkeen siirtyminen joulun odotukseen tuo iloa arkeen.

Tove, talo valmistui juuri ennen joulua. Mikä on ensimmäinen muistonne uudesta kodista?

Harmiksemme emme päässeet muuttamaan vielä jouluksi, mutta jouluaattona illan hämärtyessä hipsimme tyhjään taloon, sytytimme kynttilöitä ja levitimme viltin keittiön lattialle. Olemme perinteisesti viettäneet joulua ystäväpariskuntamme kanssa ja niin teimme silloinkin. Istuimme yhdessä hiljaisessa talossa pipareita syöden ja kuohuvaa juoden.

Ruokailuerkkerissä on ikkunoita kolmeen suuntaan. Keittiön pöytä perheellä oli jo edellisessä kodissa. Se on saanut parikseen klassikoita, kuten Domus-tuolit ja Golden Bell -valaisimet.
Kaikissa kodin kiintokalusteissa on sama yhtenäinen ovimalli, mutta värit vaihtelevat tilojen mukaan. Keittiö on sekoitus modernia ja klassista tyyliä. Sekä Tove että Henrik viihtyvät keittiössä.
Kaunis asetelma on helppo tehdä ruokapöydälle havuista, pähkinöistä, kynttilöistä ja muutamasta tuoksuvasta oksasta.

Rakentamalla saitte mitä halusitte. Mikä tekee talosta toimivan juuri teille?

Iloitsemme siitä, että ryhdyimme rakentajiksi. Onneksi uskalsimme toteuttaa unelmamme, sillä tämä koti vastaa kaikkia toiveitamme ja on täydellinen perheellemme.

Makuuhuoneiden sijainti yläkerrassa omassa rauhassaan on kätevää, kun lapsia on kolme. Lisäksi vanhempien makuuhuoneesta pääsee kätevästi parvekkeelle.

Mustat ovet ja ikkunanpuitteet antavat kauniin kehyksen kalustukselle, tekstiileille ja muille pinnoille.

Konjakin väriset kalusteet lämmittävät olohuoneen sisustusta. Olohuoneessa ei ole televisiota, vaan se on pyhitetty seurustelulle. Televisiota katsellaan työhuoneen sohvalla tai yläkerran aulan oleskelunurkkauksessa.
Toven suosikkeja ovat paperitähdet, ja ne ripustetaankin hyvissä ajoin ikkunoita somistamaan. Hyasintit ovat hänen lempikukkiaan. Leikkohyasintit kestävät pitkään maljakossa ja tuovat jouluista tuoksua kotiin.
Työhuone sijaitsee alakerrassa. Huoneen ikkunaa koristaa ystäväperheeltä lahjaksi saatu valoketju ja työpöytää naapureilta saatu paperikuusi.

Kodissanne on rauhallinen tunnelma. Miten viihtyisyys rakentuu?

Rauha korostuu erityisesti pimeinä syksy- ja talvikuukausina, kun pönttöuunissa palaa tuli ja koti on siivottu. Hämärässä on ihana tunnelmoida musiikkia kuunnellen.

Meillä ei missään vaiheessa vuotta lakata kuuntelemasta joulumusiikkia. Me myös laulamme mukana. Tindra ja Stella pitävät huolen siitä, että Suvi Teräsniskan Hei mummo -joululaulu raikuu tasaisesti ympäri vuoden.

Yläkerran aulan jouluilme syntyy modernista kyntteliköstä ja omasta metsästä poimitusta pienestä kuusen oksasta. Marmoriset kuuset on hankittu laattaliikkeestä. Seinällä on Pekka Ryynäsen teos.
Vanhempien makuuhuoneen Tolomeo-seinävalaisin on saanut koristeeksi kevyen kranssin. Makuuhuoneen pehmeät tekstiilit tuovat huoneeseen ylellistä tunnelmaa. Suuret tyynyt ovat Annon mallistosta.

Ensimmäiset tähdet ovat jo ikkunoissa. Miten valmistaudutte jouluun?

Aloitamme koristelun hyvissä ajoin mutta maltillisesti marraskuussa. Paperitähdet ovat koristesuosikkejamme, ne ilmestyvät ensimmäisenä kotimme ikkunoihin.

Meillä on paljon joulukoristeita ja kaivamme rakkaimmat niistä esille vuosi toisensa jälkeen. Yksi tärkeimmistä on ystävältäni lapsuudessa saamani joulukuusen pallo.

Meillä on myös paljon lasten tekemiä koristeita esillä joulun tunnelmaa luomassa. Tindra ja Stella rakastavat askartelemista ja tekevät joulukortteja kuin liukuhihnalta. Annamme ja saamme itse tehtyjä lahjoja.

Meillä ei missään vaiheessa vuotta lakata kuuntelemasta joulumusiikkia. Me myös laulamme mukana.
Tindra ja Stella pitävät huolen siitä, että ennen joulua askarrellaan ja leivotaan paljon. Piparkakkutalon leipominen kuuluu jouluperinteisiin, mutta pipareita leivotaan usein vielä joulun jälkeenkin.
On Alexin vuoro sytyttää ulkolyhdyt. Kynttilät näkyvät terassin pöydältä kauniisti sisälle taloon, ja niitä on myös helppo pitää silmällä. Tonttulakit kaivetaan perheessä esiin hyvissä ajoin.

Miten joulun odotus näkyy pihapiirissä?

Pihamme on vielä hieman kesken ja puutarhan rakentaminen vasta edessä. Jo syksyllä asettelemme lyhtyjä ulos, varsinkin terassille.

Haemme myös omasta metsästämme kuusen ja koristelemme sen. Kuusi luo tunnelmaa ja tervehtii kotiintulijaa. Sitä voi myös ihailla sisältä olohuoneen ikkunoista. Terassia koristavaa kuusta ei ole kiire siivota pois, joten se ilahduttaa vielä hetken joulun jälkeenkin.

Lastenhuoneiden seinät on maalattu kahdella värillä. Vaalea yläosa raikastaa ilmeen ja sävytetty alaosa luo tiloihin tunnelmaa. Tindran huoneessa on ranskalainen parveke, josta tulee paljon valoa. Matto on Annon.
Joulussa parasta on odotus. Nautimme koko perhe juuri siitä tunteesta.

Koko perheenne fiilistelee joulua jo hyvissä ajoin. Miksi joulu on teille niin tärkeä juhla?

Joulun aikaan liittyy kaksi elämämme kohokohtaa: Tindran syntymä ja talomme valmistuminen. Tindran syntymäpäivä on vajaa viikko ennen joulua, ja varsinainen joulunvietto alkaa aina siitä.

Joulussa parasta on odotus. Nautimme koko perhe juuri siitä tunteesta. Kun joulun tunnelmoinnin aloittaa tarpeeksi ajoissa, ehtii nauttia myös kiireettömyydestä, vaikka tekemistä olisikin paljon.

6 kommenttia