Unelmien Talo&Koti

Kun Simon käveli pois suvun pellolta, oli selvää, että sinne rakentuisi moderni pohjalaistalo: ”Tämä on ensimmäinen ja viimeinen oma kotimme”

Kun Simon käveli pois suvun pellolta, oli selvää, että sinne rakentuisi moderni pohjalaistalo: ”Tämä on ensimmäinen ja viimeinen oma kotimme”
Annika ja Simon Vestman jäivät asumaan lapsuutensa maisemiin Sokojan kylään. Unelmatalo täyttyi matkoilta mieleen jääneillä sävyillä.
Julkaistu 14.2.2023

Kuusi vuotta sitten Simon Vestman seisoi ­keskellä suvun peltoa. Hän oli siellä mummunsa kehotuksesta ja katsoi ympärilleen levittäytyvää, seesteistä maisemaa tuhannen asukkaan ­Sokojan kylässä.

– Meidän kaipuumme rauhallisempiin ­maisemiin oli voimakasta. Kun Simon käveli pois pellolta, oli selvää, että sinne rakentuisi meidän ensimmäinen ­yhteinen oma kotimme, Annika Vestman sanoo.

Pariskunta asui tuolloin vielä Kokkolan keskustassa vuokra-­asunnossa, mutta Simonin vanhemmat ja isovanhemmat asuivat Sokojassa, ja Annikankin vanhemmat olivat lähellä. Nuoren parin uudelle kodille löytyi reilusti tilaa suvun mailla. Heille sopi hyvin jäädä sukulaisten lähelle, sillä Simon työskentelee suvun perheyrityksessä, ja kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Oli kuin täydellinen sijainti keskellä peltoa olisi vain odottanut Annikaa ja Simonia.

– Valitsimme talon Kreivitalojen mallistosta nopeasti. Emme edes miettineet muita vaihtoehtoja, sillä aivan kuten tontti, myös tämä talo oli juuri meille se sopivin. Nopeista päätöksistämme ­kertonee myös talon ulkoverhoilun siniharmaan sävyn valinta. Päätin sen rautakaupassa kolmessa minuutissa, ja pidämme kummatkin siitä edelleen, Annika kertoo.

Annikan mielestä kodin sisustuksesta tulee ajattomampi ja henkilökohtaisempi, kun tavaroilla on oma tarina ja merkitys, eikä kotiin hankita vain muodikasta trenditavaraa. Hinnankaan ei tarvitse olla korkea, sillä Annika uskoo, että upeita ratkaisuja löytyy monenlaisilla budjeteilla. Voit seurata Annikaa Instagramissa @annikafestman.
Tupakeittiössä on ­yhteensä huikeat viisikymmentä neliötä.
"Pöydän äärellä on ihana juoda aamuviideltä kahvia ja seurata ketunpoikasten temmellystä. Parasta ruutuaikaa."
Annika Vestman
”Innostuin kodin laittamisesta ja sisustamisesta kunnolla vasta, kun muutimme tänne”, Annika sanoo. Ruokaryhmä on Askosta.
Annika laittaa mielellään ­ruokaa, mutta joskus Simon yllättää omilla variaatioillaan, kuten kerran valkoviinissä haudutetulla makaronipläjäyksellä. Valkoiset kaapit on hankittu Kokkolasta Huusholli Keittiöiltä.

Annika ja Simon pitävät talon leveistä käytävistä ja huone­korkeuden tuomasta avaruudesta. He rakastavat suurien, yli viisimetristen ikkunoiden tarjoamaa näkymää pellolle ja metsään.

– Keittiön pöydän äärellä on ihana juoda aamuviideltä kahvia ja seurata läheisen vanhan ladon alla asustelevien ketunpoikasten temmellystä lumikinoksissa. Parasta ruutuaikaa, Annika sanoo.

Annika ja Simon ovat reissanneet yhdessä 16 maassa ja kodin sisustus on saanut inspiraationsa lämpimien maiden väreistä. Jo ­kotinsa rakennusvaiheessa Annika ja Simon tiesivät, että eivät ­halua vaaleaa kotia, eikä kodissa olekaan valkoisia seiniä muualla kuin eteisessä. Nekin on täytetty ­valokuvilla ja julisteilla.

– Olemme halunneet luoda kotimme kaikista huoneista sellaisia, joissa ­luovuus elää, ja seinien väriä voi muuttaa inspiraation ­iskiessä. ­Esimerkiksi Balilla meitä kiehtoivat erityisesti kirkkaat värit, joten täytimme kotimme sävyillä, jotka tuovat iloa, Annika kertoo.

Perheeseen on tulossa perheenlisäystä keväällä, ja Annikalle on tärkeää tehdä kodista turvallinen pesä kasvavalle perheelleen.

– Rakastan kotimme ja Sokojan kylän rauhallisuutta. Simonin sisko sanoi kerran, että ihmisen pitäisi asua sellaisessa paikassa, ­josta ei tarvitse lähteä lomalle. Se pätee meihin täydellisesti, sillä täällä meidän on hyvä olla. Tämä on meidän ensimmäinen ja ­viimeinen oma kotimme.

Jo ­kotinsa rakennusvaiheessa Annika ja Simon tiesivät, että eivät ­halua vaaleaa kotia. Valkoisia seiniä ei ole muualla kuin eteisessä.
Annika kertoo tekevänsä hyviä löytöjä huokeilla hinnoilla. Se sopii hyvin hänelle, koska uusia ideoita syntyy monesti nopealla tahdilla. ”En halua ostaa mitään turhaa, vaan maltan kyllä odottaa sopivaa huonekalua tai esinettä”, Annika kertoo. Matto on tilattu Ellokselta.
Pariskunta on hankkinut olohuoneen keltaisen jättisohvan Vekestä. Seinillä on akaattikiven sävyä muistuttava harmaa sävy. Maali on Tikkurilan N500. Annikan sisustusfilosofia on, että valkoiseenkin kyllästyy, ­joten hän rohkaisee muitakin värien käyttöön.
Kun astuu Annikan ja Simonin kotiin, ikkunoista avautuu komea näkymä. Kotimainen Linnatuli-takka on maalattu Tikkurilan sävyllä Keskiyö Y498. Sohvapöytä on hankittu Ellokselta. ”Kodissa parasta on se, kenen kanssa saan sen jakaa”, Annika sanoo.
Annikalle tärkeä Annika oli pitkään ihaillut taiteilija Maria Ruotin töitä ja vihjasi juuri ennen kolmekymppisiään siitä Simonille. Simon muisti tämän ja tilasi Annikalle syntymäpäivälahjaksi teoksen ”New beginnings”. Eteishallin seinä on maalattu Tikkurilan keltaisella sävyllä N303.
Raidallinen tapetti on tilattu Ellokselta, ja kulunut vanha puusohva on Simonin isoisoisän vanha vuode.
Annika maalasi makuuhuoneen seinät rohkeasti sinisellä, sillä värit tuovat hänelle iloa.
Annika maalasi makuuhuonen pääty­seinän puoliympyrän heti inspiraation saatuaan. Nyt haaveissa on kuitenkin jo William Morrisin The Brook ­-tapetti, jossa peurat käyskentelevät lehtimetsässä.
Annikan ­mielestä sisustus­valintoja ei kannata miettiä liian pitkään, vaan luottaa ­intuitioon. Valaisin on Clas ­Ohlsonilta ja taulut on Desenion.fistä. Sängynpääty on tilattu Jotexilta, sängyn tekstiilit ovat Jotexilta, Ellokselta sekä Rustasta.
Työhuoneen tuolin pariskunta on ­hankkinut Jyskistä ja hyllyt Ikeasta. Seinällä olevat kirjan ­sivut on peräisin ­kirjasta, jonka Annika löysi aikoinaan junasta New Yorkista.
Vessan kalusteet on ­hankittu Huusholli ­Keittiöiltä Kokkolasta. Seinällä on Cole & Sonin Savuti-tapetti, joka on saanut inspiraation Afrikan kuuluisimmasta kansallispuistosta.
"Nopeista päätöksistämme ­kertonee talon ulkoverhoilun siniharmaan sävyn valinta. Päätin sen rautakaupassa kolmessa minuutissa."
Annika Vestman
Annikan ja Simonin omakotitalo on valmistunut vuonna 2017. Se sijaitsee Kokkolan maalaiskunnassa Sokojassa. Talossa on kolme makuuhuonetta, työhuone, keittiö ja kodinhoitohuone, yhteensä 162 neliötä. Pariskunnan kanssa asuvat kissat Roger, Rainer ja Ruth. Perheeseen odotetaan perheenlisäystä keväällä 2023.
Annika ja Simon viihtyvät hyvin rauhallisessa maalaiskylässä. Yksikerroksiseen taloon on jätetty varaus myös toiselle kerrokselle. Seuraavaksi suunnitelmissa on kuitenkin mansikkamaa, hyötypuutarha sekä palju ja pihasauna.
3 kommenttia