Matalasta 70-luvun kalastuskämpästä tuli lapsiperheen moderni kakkoskoti – suihkussa odottaa tapettiyllätys
Sisustus
Matalasta 70-luvun kalastuskämpästä tuli lapsiperheen moderni kakkoskoti – suihkussa odottaa tapettiyllätys
Minna ja Joonas Välimaa asuvat Tornionlaaksossa lähellä Suomen rajaa. Suuritöisen remontin vaatinut perheen mökki on vain puolen tunnin matkan päästä kotia. Pohjoinen luonto tarjoaa elämyksiä ja rauhoittumista kaikkina vuodenaikoina.
Julkaistu 8.3.2023
Meidän Mökki

Tornionlaaksossa sijaitsevan Pellon luonto ja rauhallisuus ovat vertaansa vailla. Kun Minna Välimaa listaa synnyinseutunsa parhaita puolia, mukaan pääsevät myös vahvasti erottuvat vuodenajat, kunnioitusta herättävät vaaramaisemat, ruskan syvä kauneus sekä kaamos.

– Kaamosaika kuuluu niin vahvasti täällä pohjoisessa elävien elämään. Vaikka valoa kaipaa aina pimeänä aikana, ilman pimeyttä ei osaisi arvostaa kevään ensimmäisiä säteitä, Minna kuvailee.

Minna ja Joonas löysivät sopivan pihasaunan Tori.fi:stä ja käsittelivät sen itse valitsemallaan sävyllä.

Minna ja Joonas Välimaa ovat molemmat Pellosta kotoisin. He kävivät välillä Torniossa opiskelemassa itselleen ammatit, mutta kokivat Pelloon palaamisen parhaaksi ratkaisuksi töiden ja perheen asettumisen kannalta.

– En osaa ajatella, että sadan kilometrin päässä oleva kauppa olisi jotenkin kaukana, sillä pitkät välimatkat ovat olleet aina meidän arkeamme, Minna pohtii ja suunnittelee samalla esikoisen syntymäpäiväjuhlan tarvikkeiden hakua Rovaniemellä sijaitsevasta kaupasta, sieltä sadan kilometrin päästä.

Nykyisin pari toimii yrittäjinä, ja perheeseen kuuluvat lapset Aamos, Luukas ja Helmi.

Metsä jatkuu seinillä Foggy Forest -nimisellä valokuvatapetilla. joka on hankittu Photowallista. Keittiön mustat kaapistot ja avohyllyt ovat Ikean.
Minna kertoo pitävänsä kierrätyksestä sisustuksessa. Kalastuskämpässä ollut pirttikalustosetti oli hyvässä kunnossa, joten se sai jäädä tupaan.

Joonas on ammatiltaan kirvesmies. Reilu vuosi sitten hän kuuli työmaalla 1970-luvun huonokuntoisesta mökistä, jonka omistaja ei ollut kiinnostunut remontista. Omistaja kysyikin yllättäen, olisiko Joonas perheineen kiinnostunut mökistä. Omistaja toivoi kovasti, että se menisi sellaiselle ammattilaiselle, joka tietäisi, kuinka mökki saataisiin kuntoon.

"Vaikka valoa kaipaa aina pimeänä aikana, ilman pimeyttä ei osaisi arvostaa kevään ensimmäisiä säteitä."
Minna

Minna ja Joonas pohtivat, olisiko heistä mökkeilijöiksi. Pitkän miettimisen jälkeen he tulivat siihen tulokseen, että kyllä olisi.

– Olemme Joonaksen kanssa molemmat yrittäjiä, joten mökki hankittiin kiireisen työn ja arjen vastapainoksi. Ja varmaan yksi syy oli myös se, että olemme perhekeskeisiä, viihdymme luonnossa ja ulkoilemme paljon.

Mökki sijaitsee lyhyen matkan päässä perheen kodista, joten arki-illan vietto mökillä onnistuu myös helposti. Sohva on Ikean Söderhamn, sohvapöytä Woodnotesin. Suuret ikkunat avaavat kauniisti maisemaa järvelle ja tuovat sisälle runsaasti luonnonvaloa. Takka on Mustangin Virgo-malli.
Ilmalämpöpumppu tuo lisämukavuutta.

Katto oli peltiä ja vaati kunnostusta. Myös lahonneet lattianiskat vaativat vaihtoa. Huonosta kunnosta huolimatta Joonas ja Minna näkivät hirsirakenteisessa mökissä mahdollisuuksia.

Mökkiä ei saanut kokonaan purkaa, mutta muutosten laajuuden vuoksi remonttiin vaadittiin poikkeuslupa kunnalta. Koska uutta mökkiä ei olisi saanut rakentaa enää niin lähelle rantaa, pariskunta päätti katon uusimisen yhteydessä korottaa rakennuksen korkeutta, jotta mökkeilyyn saataisiin kaivattuja lisäneliöitä. Korotuksen myötä yläkertaan saatiin kätevä parvi.

– Vaikka olemme keskellä metsää, halusimme mökkiimme sähköt ja juoksevan veden. Pyykit pestään kotona, sillä mökkeily on meille lomailua, Minna kertoo perheen valinnoista.

Parvelle johtavien portaiden kaidemateriaaliksi valikoitui teräs puupintojen vastapainoksi.

Mökin hirsikehikko jäi seinän rakenteiden sisään, ja ulkopuolelle lisättiin eristeet sekä ulkovuori. Sisäpuolelle haluttiin yhtenäiset seinät, joten ne saivat perinteiset paneelipinnat. Tilaa mökissä on kaikkiaan 46 neliötä.

Vanhana kalastuskämppänä toimineeseen mökkiin oli aikoinaan tehty sisälle myös sauna, mutta sen Välimaat halusivat poistaa, jotta kaikki neliöt tulisivat käyttöön. Minna ja Joonas löysivät sopivan pihasaunan Tori.fi:stä ja käsittelivät sen itse valitsemallaan sävyllä.

Parvella on tilaa oleskeluun, leikkimiseen ja nukkumiseen.
Korotuksen myötä syntyneellä parvella on mukavat nukkumapaikat.

Mökki sijaitsee kodista reilun puolen tunnin matkan päässä. Perhe piipahtaa sinne joskus vain viettämään rauhallista iltaa.

"Pellossa on niin hyvä olla."
Minna
Vau, karhu! Suihkutilan hätkähdyttävä valokuvatapetti on tilattu Photowallista. Sen päälle on asennettu lasi.

Toisella puolella mökkijärveä on Ritavalkean laskettelukeskus vilkkaine rinteineen, joita Välimaatkin käyvät talvisin laskemassa. Järvet ja metsät taas tarjoavat puitteet monille yhteisille puuhille. Retkillä maistuvat nuotiomakkara ja pannukahvit. Lähistöllä virtaa myös Suomen ja Ruotsin rajajoki Tornionjoki, josta perheen miehet käyvät usein nostamassa kalojen kuninkaita, lohia.

Iltasella perhe lämmittää mökillä pihasaunan, ja lyhtyihin syttyvät tunnelmaa tuovat kynttilät.

– Pellossa on niin hyvä olla, Minna miettii.

Ja se on helppo uskoa.

Pihasaunan lauteet ovat kuusilaudelautaa, ja ne on käsitelty sävytteellä.
Saunatuvalla voi löylyjen jälkeen vilvoitella Karup Designin vuodesohvalla.
Alkuperäinen 70-luvun mökki oli ruskea. Nyt se on käsitelty Tikkurilan sävyllä Pitkos Q822.
6 kommenttia