Miten käytän uunin kiertoilmaa?
Ruoka
Miten käytän uunin kiertoilmaa?
Lukija kysyy: Ostin kiertoilmauunin, ja tajusin, etten oikein osaa hyödyntää sitä kunnolla. Milloin kierto­ilmaa pitäisi käyttää? Onko olemassa nyrkki­sääntöä, mitä paistan milläkin uunin tasolla?
22.12.2016
 |
Kotivinkki

"Ensinnäkin kannattaa lukea uunin käyttöohjeet huolella. Niissä on usein hyviä vinkkejä uunin käyttämiseen ja huoltamiseen. Omassa uunissa saattaa olla erikoistoimintoja, joihin saa opastusta käyttö­ohjeesta.

Kiertoilmauunin käytössä on monia etuja. Sitä ei tarvitse esilämmittää. Kiertoilmakypsennys on nopeaa, joten se vähentää uunin sähkön­kulutusta ja paistoksia tarvitsee valvoa vähemmän aikaa.

Kiertoilmauuni sopii oikein hyvin esimerkiksi leipien, sämpylöiden ja pullien paistamiseen sekä uuniruokien kypsentämiseen. Siinä on kätevä paistaa ohuita rieskoja ja teeleipiä useita pellillisiä kerrallaan. Samoin uuni­vuokaruokia voidaan laittaa vuokien koosta riippuen vaikka kahteen tasoon.

Kiertoilmauunin paistotulos ei ole välttämättä yhtä tasainen kuin ylä-alalämpöuunin. Paistolämpötilaksi riittää 20–30 astetta tavallista uunia alhaisempi lämpötila. Kierto­ilmatoimintoa voidaan käyttää myös kasvisten kuivaamiseen, jolloin puhallinta käytetään ilman lämmitystä.

Ylä-alavastusuunissa pikkuleipiä ja muita ohuita leivonnaisia suositellaan kypsennettäväksi uunin ylätasolla, kahvikakkuja, leipiä ja pullapitkoja uunin alatasolla, mutta kierto­ilmauunissa tasolla ei ole merkitystä."

Vastaajana kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Kommentoi »