Avotakka

"Jouluna kaiken ei tarvitse olla täydellistä" – Mirsan perheen juhlatunnelma rakentuu mausteisista sävyistä, pönttöuunin hehkusta ja aattoyönä paketoiduista lahjoista

"Jouluna kaiken ei tarvitse olla täydellistä" – Mirsan perheen juhlatunnelma rakentuu mausteisista sävyistä, pönttöuunin hehkusta ja aattoyönä paketoiduista lahjoista
Sisustussuunnittelija Mirsa Kaartinen kertoo, miksi koti on heille dramaattisten vaiheiden jälkeen erityisen tärkeä paikka. Joulussa parasta on yhdessäolo, rauhassa ilman kiirettä.
Julkaistu: 13.12.2021
Jouluna kiire kaikkoaa. Parasta joulunajassa Mirsalle on arjen pysähtyminen ja läsnäolo Soinnun ja Lilian sekä esikoisen kanssa. He viettävät joulua paitsi oman perheen kesken myös isovanhempien seurassa.

Juttu on julkaistu Avotakka-lehdessä 12/2020.

"Syksyn myötä mausteiset värit hiipivät kotiimme pikkuhiljaa. Päivien hämärtyessä ja ilman kylmetessä pellavalakanoiden valkoinen vaihtuu lämpimiin murrettuihin sävyihin ja olohuoneeseen ilmestyvät lampaantaljat ja tuikkivat kynttilät. Joulu rakentuu meille pikkuhiljaa, kuin huomaamatta.

Mirsa vaihtaa sisustukseen täyteläisiä sävyä joulua kohti mentäessä. Olohuoneen lattiaa pehmittää Finarten villainen Suovilla-matto. &Traditionin Lato-pöydät ovat siro pari pellavanväriselle, Ellokselta tilatulle sohvalle. Mirsan mielestä kauniita valaisimia ei voi olla koskaan liikaa. Taittovartisia seinävalaisimia voi hyödyntää myös kohdennettavina kattovaloina.
Reeta Ekin taidejuliste lepää Adean Botanic Shelf -tasolla. Pronssinsävyinen patsas on Mirsan matkatuliainen Vesalle. Cooee Designin vaasi on porvoolaisesta Finform-sisustusliikkeestä. Mirsa ostaa sisustustavaraa ennemmin pienyrittäjiltä kuin nettikaupoista. Pöytävalaisin on Santa&Colen Cestita.

Olen aina ollut jouluihminen. Jouluun kuuluvat ehdottomasti kiireettömyys ja kotona oleilu. Joulu syntyy meille pienillä asioilla, ja kaiken ei tarvitse olla aivan täydellistä. Olen oppinut olemaan armollisempi itselleni; vähemmän kaikkea on yleensä juuri sopivasti.

Koti merkitsee meille erityisen paljon. Se on kuin turvasatama. Kun kuusi vuotta sitten vietimme täällä ensimmäistä joulua talon juuri valmistuttua, tunsimme kiitollisuutta, että meillä on koti. Takana oli haasteellinen vuosi. Haasteellisuus ei tullut rakentamisesta vaan siitä, mikä sai meidät rakentamaan.

Ikkunaseinä erottaa vanhempien makuutilan olohuoneesta. Valkoinen pönttöuuni lämpiää usein talvikuukausina.
Joulu syntyy makuutilaan mausteisensävyisillä, pellavaisilla vuodevaatteilla. Helene Schjerfbeckin taidejuliste on muisto Serlachius-museo Göstan kaupasta Mäntästä. Musta valaisin on Jielden ja messinkinen Bloomingvillen. Sama Christian Lacroix'n tapettikuosi näkyy eri sävyissä kaikissa makuuhuoneissa.

Asuimme aiemmin unelmiemme talossa, vanhassa tehtaassa. Muutaman vuoden asumisen jälkeen aloimme sairastella vakavasti ja kävi ilmi, että olimme ostaneet sietämättömän riskin hometalon. Koska kohde oli myyty meille uutta vastaavana ja siinä oli tehty täydellinen saneeraus, tieto talon kunnosta tuli meille täytenä yllätyksenä.

Terveyden kannalta tärkeintä oli muuttaa pois talosta niin pian kuin mahdollista – meille se tarkoitti muuttoa ulos vuorokaudessa. Olimme niin pahasti sisäilma-altistuneita, että uuden kodin löytäminen asuinpaikkakunnaltamme näytti mahdottomalta.

Keittiö on avoimessa yhteydessä olohuoneeseen. Ikkunasta aukeaa peltomaisema kylätien yli kohti metsäsaareketta. Koko perhe viihtyy usein joulun aikaan pitkään keittiössä – varsinkin kun on kyse piparkakkujen koristelusta tai jouluaskartelusta. Wishbone-tuolit ovatkin kovalla kulutuksella.
Joulukuusi saa koristeita hyvissä ajoin, mutta vasta hieman ennen aattoa se koristellaan överisti. Silloin lapset ripustavat siihen lähes kaikki talon kuusenkoristeet ja askartelevat vielä hieman lisää varmuuden vuoksi.

Asuntoilmoituksia selatessa huomasimme meille sopivan tontin. Emme todellakaan olisi halunneet ryhtyä rakennusprojektiin siinä vaiheessa. Odotimme kolmatta tytärtämme, ja hometalon kustannukset painoivat suuresti talouttamme. Sillä hetkellä rakentaminen tuntui kuitenkin ainoalta ulospääsyltä tilanteesta, jossa koko perheen terveys oli vaakalaudalla.

Rakensimme kotimme aikamoisella aikataululla. Tontin hankkimisesta talon valmistumiseen meni neljä kuukautta. Siinä välissä ehdin synnyttää kolmannen tyttäremme – keittiön seinälaatat tilasin supistusten välillä synnytyssalissa. Talomme rakennettiin kuivassa hallissa ja tuotiin elementteinä paikoilleen, joten turvallisuudesta ja materiaalien kuivumisajoista ei tingitty. Kaikkein tärkeintä oli saada kodista turvallinen paikka kaiken epävarmuuden jälkeen.

Leikit levittäytyvät usein pitkälle käytävälle Soinnun ja Helmin huoneen välillä. He valitsivat huoneisiin roosan version Christian Lacroix’n tapetista, joka toistuu kaikissa makuuhuoneissa eri sävyissä. Soinnun sänkyyn mahtuu mukavasti myös pikkusisko nukkumaan. Kattovalaisin on Riviera Maisonin.
Viirinauha on Vanhan Porvoon Riimikko-lelukaupasta.
Neutraalin väriseen sisustukseen on helppo lisätä tekstiileillä ja pientavaroilla sesongin sävyjä.
Lilian huoneen iso leikkikirahvi on peritty isosisko Helmiltä, joka sai sen aikoinaan joululahjaksi. Pandataulu on Soinnun kummitädin Nina Ekströmin maalaama. Lilia rakastaa pandoja, joten huoneen värityskin on pandansävyinen. Tapetti on Christian Lacroix’n, valaisimet Jielden ja koivuinen pinnasänky Sebran.
Helmi maalaa mielellään tauluja. Pöytä onkin usein täynnä erilaisia maalaus- ja ompelutarvikkeita. Helmin huoneen samettinen Seiska-tuoli on lainassa ystävältä. Anja Niemen julistetaulu on muisto Tallinnan Fotografiskan näyttelystä. Pöytävalaisin on Jielden Signal.

Asumme maaseudulla, ja rakennuspaikka määritteli talon ulkoasua. Ruutuikkunat ja pariovet luovat siihen kodikkuutta. Koti on rakentunut koko perheen toiveista, ja meillä puolapuut ja jumppamatot ovat osa sisustusta.

Osa sisustusratkaisuista kaipaisi jo uudistusta, mutta olemme olleet hitaita tekemään muutoksia. Sisustan työkseni koteja ja julkitiloja, ja toisinaan tuntuukin, että oman kodin sisustaminen jää työni varjoon. Olen esimerkiksi jo jonkin aikaa miettinyt, että olisi aika vaihtaa makuuhuoneidemme tapetit selkeisiin maalipintoihin.

Talomme ihanuus on sen sijainti rauhallisella paikalla aivan Porvoonjoen läheisyydessä. Keittiön ikkunamme ohitse kulkee hiljainen kylätie. Täällä on helppo seurata vuodenaikojen vaihtumista.

Joulunpyhinä valkoinen pönttöuunimme hehkuu usein pehmeää lämpöä, kun ulkona on sysipimeää. Sytytämme terassille ja pihalle kynttilöitä lyhtyihin ja istumme kaikki lähekkäin olohuoneessa.

Kaikki kiintokalusteet tilattiin rakentaessa samalla ovimallilla kahdella eri sävyllä, valkoisella ja Tikkurilan X487 Laasti -sävyllä. Vessan String pocket -hyllyllä on paitsi kosmetiikkaa myös arjessa silmää miellyttäviä esineitä, kuten Kristiina Haatajan Cooee Designin patsas ja usein tuoreita kukkia.
Perhe koristelee pihan reippaasti ennen joulua havuilla ja kynttilälyhdyillä. Pienet talon malliset puukatokset on tilattu Veijon verstaalta Mikkelistä.
Takapihan kuistin voimistelurenkaat ovat ahkerassa käytössä ympäri vuoden. Terasseilla, joita on yli 200 neliötä, on mukava vilvoitella saunan jälkeen. Toinen ovista johtaa kodinhoitohuoneen kautta saunatiloihin.

Yhdestä asiasta meillä keskustellaan joka vuosi: lapset ja mies kaipaavat kotiimme joulunpunaisia sävyjä, ja minä nostan vuosi toisensa jälkeen esille messingin-, meripihkan- ja ruosteensävyiset joulukoristeet. Joulu ei tuntuisi joululta ilman musiikkia, joka soi kotonamme lähes aamusta iltaan.

Ostan joululahjoja jo kesästä alkaen, jos näen jotain lahjan saajalle tarpeellista ja mieluisaa. Haaveilen siitä, että lahjat olisi paketoitu kauniisti hyvissä ajoin ennen joulua, mutta usein paketoimme jouluaattoa edeltävänä yönä, kun lapset ovat jo nukkumassa. Toisaalta siitä on jo muodostunut perinne.

Mirsan ja Vesa-puolison 163 neliön puutalo sijaitsee Porvoon läheisyydessä, Kerkkoossa.

Joulukuusen koko on pienentynyt meillä vuosi vuodelta, mutta sen merkitys ei ole muuttunut. Aito metsäkuusi tuodaan sisälle jo hyvissä ajoin ennen joulua. Lilia ja Sointu ovat innokkaita kuusen koristelijoita, ja oksille löytävät tiensä vuosittain kasvava kokoelma suloisia itse tehtyjä koristeita.

Koristelemme myös terassimme jouluiseksi hyvissä ajoin ja toivomme, että lumi ehtisi harsota koristelumme ennen aattoa. Toisinaan toiveemme lumesta ei toteudu. Silloin lisäämme pieniä tuikkivia valoja pihapuihin ja sytytämme lisää kynttilöitä pihamaalle."

Kommentoi »