Mirjami huovuttaa villasta eläimiä, joita luullaan joskus oikeiksi: ”Haluaisin tehdä kaikki maailman eläimet”
Ihmiset
Mirjami huovuttaa villasta eläimiä, joita luullaan joskus oikeiksi: ”Haluaisin tehdä kaikki maailman eläimet”
Eläinrakas Mirjami Ahola, 23, huovuttaa joka päivä. Huovutetut eläimet toimivat hänelle lähes lemmikin korvikkeina. ”Ennen olin ujo, mutta harrastus on tehnyt minusta paljon avoimemman”, Mirjami kertoo.
21.4.2023
 |
Kotivinkki

”Vähän aikaa sitten vein tekemäni pöllön pienimuotoiseen näyttelyyn, johon kerättiin nuorten tekemää taidetta. Järjestäjä tuli kauhistuneena huomauttamaan, ettei paikalle saa tuoda täytettyjä eläimiä. Pöllö sai jäädä, kun kerroin, että se ei ole oikea vaan huovutettu.

Kun huovutan eläintä, koetan eläytyä sen asemaan. Mietin, että jos olisin tämä eläin, mitä tekisin ja millainen olemus minulla olisi.

Hömötiainen on yksi Mirjamille rakkaimmista lintulajeista. Höyhenet on tehty merinovillasta, jonka päällä on ohut kerros liimaa. Jalat ovat merinovillalangalla päällystettyä rauta­lankaa, jotta ne voi taivuttaa oksan ympärille. Silmät ja nokka on muotoiltu fimomassasta.
Mirjami valokuvaa tekemänsä eläimet mahdollisuuksien mukaan niiden omassa elinympäristössä. ”Välillä saan kummaksuvia katseita, kun kiipeilen puissa asettelemassa lintuja tai möyrin sammalessa.” Mirjami julkaisee kuvia töistään Instagramissä tilillä @mimmifelting.

Olen pienestä asti tykännyt eläimistä ja tarkkaillut niiden puuhia ja elekieltä. Meillä oli aina kotona kissoja, koiria ja liskoja. Opiskelin eläintenhoitajakoulussakin, mutta ammatti tuntui liian raskaalta. Huovuttamisessa monenlaisista kokemuksista eläinten kanssa on hyötyä.

Teen myös paljon pohjatyötä. Etsin kuvia tekeillä olevasta eläimestä eri kuvakulmista. Jos laji on minulle vieras, katson Youtube-videoista, miten eläin liikkuu ja millaiset asennot ovat sille luontaisia. Haluaisin tehdä jokaisen eläimen maailmassa.

Mirjami on huovuttajana itseoppinut. Muiden huovuttajien töitä tai videoita katselemalla hän saa inspiraatiota kokeilla uusia juttuja tai saattaa oivaltaa jonkin yksityiskohdan. Mirjami aloittaa huovuttamisen karkealla pohjavillalla, josta on helppo tehdä erilaisia muotoja eläimen perustaksi. Merinovilla sopii yksityiskohtiin.
Huovuttamiseen tarvitsee vain huovutusalustan, villaa ja pari erilaista huovutusneulaa. Karkeammalla neulalla voi tehdä työn pohjaa ja hienommalla yksityiskohtia. Huovutusalustan on oltava riittävän paksu, ettei neula mene siitä läpi.

Eläimet tuovat minulle rauhaa ja hyvää oloa, mutta minulla on tilanpuutteen vuoksi lemmikkinä vain yksi akaattikotilo. Huovuttamalla voin saada eläimet luokseni.

Kaikkien eläinten tekeminen alkaa pallon huovuttamisesta. Siitä tulee pää. Villanpala pyöritellään mytyksi ja sitä pistellään kauttaaltaan neulalla, kunnes se huopuu. Pallon päälle alan rakentaa kolmiulotteisia muotoja pistelemällä siihen villaa vähän kerrallaan. Muut kehon osat valmistan erikseen ja liitän päähän.

Villa on anteeksiantavaista. Jos jokin kohta ei miellytä eikä sitä saa enää pistelemällä korjattua, sen voi leikata saksilla pois tai huovuttaa jotain ympärille.

Tuntuu, että samalla kun työ kasvaa, eläin tulee vähitellen luokseni. En malttaisi odottaa, millainen persoona siitä tulee. Juttelen huovutustyölleni kuten oikeallekin eläimelle. Jos juttelu tuntuu luontevalta, tiedän, että eläin on valmis. Sitten silittelen sitä ja toivotan onnea matkaan kohti uutta kotia.

Lentävän undulaatin siivet Mirjami teki huovuttamalla litteän villapalasen kiinni huovutusalustaan ja levittämällä liimaa sen päälle. Kun liima kuivui, siivistä tuli kiinteät, ja ne pysyvät anatomisesti oikeanmallisina.
Kun Mirjami valitsee uutta aihetta, hän kerää netistä kuvakollaasin lajeista, joita seuraavaksi haluaisi tehdä. Sitten hän valitsee, mikä eläin säväyttää eniten juuri sillä hetkellä. Apinan hännän ja käsien sisällä on rautalankaa, jotta sen saa aseteltua roikkumaan.
”Neulahuovutus vaatii paljon kärsivällisyyttä. Minua hitaus ei haittaa.”

Huovutan joka päivä. Olen juuri valmistunut mediapalvelujen tuottajaksi ja etsin töitä. Yleensä aikaa huovuttamiselle jää kuusi tai seitsemän tuntia päivässä. Joskus tekeminen vie mennessään ja aikaa kuluu kauemminkin.

Neulahuovutus vaatii paljon kärsivällisyyttä. Pienen hömötiaisen huovuttaminen vei 12 tuntia ja aidonkokoisen kanin tekeminen 40 tuntia. Minua hitaus ei haittaa.

Ensimmäisen kerran kokeilin neulahuovutusta ala-asteen käsityötunnilla. Tein pienen ankanpoikasen ja olin aivan täpinöissäni. Huovuttamalla voi luoda lähes mitä tahansa niin simppelistä raaka-aineesta kuin villa.

Lopullisen kipinän sain 17-vuotiaana. Silloisen poikaystäväni äiti on käsityöläinen, ja hänellä oli huovutusvilloja, jotka sain käyttööni. Aloin huovuttaa värikkäitä Pokémoneja ja opin paljon huovuttamisesta. Tiivistahtisten opintojen vuoksi harrastus jäi tauolle, mutta kolmisen vuotta sitten innostuin uudelleen ja aloin tehdä realistisen näköisiä eläimiä.

Linnut ovat Mirjamille erityisen tärkeitä. Hänellä on ollut viiriäisiä myös lemmikkeinä. Mahallaan pötköttely on viiriäistipulle luontainen lepoasento, jonka Mirjami on vanginnut työhönsä.
”Olen saanut harrastukseni myötä paljon uusia ystäviä. Iso osa niistä on tullut sosiaalisen median kautta”, Mirjami kertoo. Hänen huovuttamansa pöllön päätä voi liikuttaa.

Olen tarkka materiaalien eettisyydestä. Suosin kotimaista enkä osta villaa, jonka alkuperästä ei ole varmuutta. En halua tukea tuotantoa, jossa eläimet voivat huonosti.

Käytän huovuttamiseen yleensä suomenlampaan pohjavillaa ja yksityiskohtiin merinovillaa.Eräälle ihmiselle tein hänen kissansa näköisen huovutustyön, jonka turkkiin käytin kissan omaa karvaa.

Olen kokeillut myös eettisesti tuotettua kotimaista angorakanin villaa ja pellava- ja silkkikuituja. Pellavakuitu on vähän tikkuista, mutta siitä tulee hyvä alusta, jos tekee eläimen alle maata. Silkkikuitu oli liukasta ja sähköistä eikä huovuttunut kovin hyvin, mutta toi lisää elävyyttä eläimiin.

Pupu on tehty eettisesti tuotetusta angorakanin villasta. ”Se on ehkä maailman pehmeintä eläimen villaa”, Mirjami sanoo. Harrastus on hänelle niin tärkeä, että huovutus­tarvikkeet lähtevät myös reissuille mukaan.
”Olen huovuttanut noin 70 eläintä. Monet niistä olen antanut lahjaksi. Jos tiedän jonkun läheiseni pitä­vän tietystä eläimestä, saatan huovuttaa hänelle sellaisen yllätykseksi tai tehdä version hänen lemmikistään”, Mirjami kertoo. Kukko on yllätys Mirjamin tutulle, jolla on suuri kukkopilli­kokoelma. Pään yksityiskohdat ja jalat on muotoiltu fimomassasta. Myös pääsiäistipun pajunoksa on fimomassaa.

Ennen olin ujo ja sisäänpäin suuntautunut, mutta huovutusharrastus on tehnyt minusta paljon avoimemman. Jaan kuvia töistäni Instagram-tililläni. Olen saanut rohkeutta ja itsevarmuutta, kun olen huomannut, että töitäni ja vinkkejäni jakamalla pystyn innostamaan ja neuvomaan muita.

Sosiaalisen median kautta aivan vieraatkin ihmiset ovat alkaneet pyytää minua huovuttamaan omia lemmikkejään. Olen perustanut toiminimen ja haaveissani on laittaa pystyyn verkkokauppa. Toivon, että jonain päivänä voisin tehdä tätä työkseni.”

9 kommenttia