Minna ja Kari kunnostivat 1800-luvun talosta herkullisen kirjavan kodin: ”Vain täällä osasimme päästää irti oravanpyörästä"
Sisustus
Minna ja Kari kunnostivat 1800-luvun talosta herkullisen kirjavan kodin: ”Vain täällä osasimme päästää irti oravanpyörästä"
Minna ja Kari päättivät pitää sapattivuoden mökillä Skinnarbyn kylässä Loviisassa. Vuoden aikana yli satavuotiaasta talosta remontoitiin 1950–60-lukujen tyyliä kunnioittava koti.
Julkaistu 25.1.2023
Unelmien Talo&Koti

Pieni talo Skinnarbyn kylässä Loviisassa oli ­alkuun Minna ja Kari Järvisen mökki, mutta vuonna 2018 elämä Helsingissä vaihtui sapattivapaaseen mökillä, ja talosta remontoitiin pariskunnan suosikkityylille uskollinen koti.

Vaihdoitte pääkaupungin vilskeen pienen kylän rauhaan, miksi?

Jatkuva kiire niin työelämässä kuin vapaalla kuormittivat meitä molempia liikaa, ja meistä tuntui, että Helsinki oli jo nähty. ­Loviisa oli tuttu paikka ja pikkukaupungin tunnelma oli kiehtova. ­Olimme ostaneet tämän talon mökiksi jo aiemmin, koska ihastuimme tontilla nököttävään vanhaan kaupparakennukseen. Vain täällä ­käydessämme osasimme päästää irti oravanpyörästä.

Päätimme viettää vuoden vain olemalla ja nautiskelemalla. Jäimme pois töistä ja pidimme sapattivapaan remontoimalla tästä talosta kotia. Aloimme tarjota yrittäjinä maaseutumatkailua, ja harrastuksena alkaneet Suomen pienin kauppamuseo ja kauppamuseon puutarha ovat nyt avoinna matkailijoille.

Talon kunto taisi olla aikamoinen ennen muuttoa?

Osa salongin lattiasta oli niin haperossa kunnossa, että siitä olisi mennyt jalka läpi. Ei se mökkikäytössä haitannut, kun pidimme huonossa kohdassa piironkia, ettei kukaan loukkaa itseään. ­Jotta pystyimme muuttamaan tänne vakituisesti, mökin lattia piti ­uusia ja pari alahirttä vaihtaa. Onneksi tänne oli tehty 1970-­luvulla keittiö­remontti ja vedetty vesijohdot.

Kymmenisen vuotta sitten ­liitimme talon kaupungin jätevesijärjestelmään ja uudistimme sähköt. Lisäksi olemme remontoineet pintoja, mutta vaihtamalla ­lähes kaiken uusitun takaisin kunnostettuun vanhaan. Taloon oli ­rakennettu 1960-luvulla eteinen ja kylpyhuone, ja niihin oli asennettu ajanmukaiset ikkunat. Halusimme palauttaa alku­peräisen ­ilmeen ja vaihdoimme eteiseen varastosta löytyneen vanhan ­ikkunan pokineen. Kylpyhuoneeseen löytyi vanha ikkuna ­Metsä­kylän Navetasta.

Kari tekee yrityksen toimistotyöt näppärästi ruokahuoneen vintagepöydän ääressä. Näkymä huoneesta toiseen valloittaa pariskunnan aina uudelleen. Kodissa on kolme huonetta ja keittiö, yhteensä 80 neliötä.
Koti on täynnä uskomattomia löytöjä ja yksityiskohtia. Periaatteena on se, että jos sisään tuodaan tavaroita tai huonekaluja, jotain lähtee myös kauppamuseon kokoelmiin tai Villiin Kanalaan.
Kotia koristavat mattojen, vilttien ja verhojen herkulliset värit. Ja kirjoja on kaikkialla.
”Vain täällä käydessämme osasimme päästää irti oravanpyörästä.”
Sali ja makuuhuone on erotettu toisistaan vanhoilla ikkunoilla.
Salissa kuunnellaan 1950–60-lukujen musiikkia ja katsellaan elokuvia. Akustiikka on vaikuttavan pehmeä, kiitos materiaalien, kuten puukuitulevyjen ja paperitapettien.
Suuren Kaunokukka-kyltin takana on piilossa valkokangas, jolta asukkaat katselevat suosikkiaikakausiensa leffoja olohuoneessa. Kyltti on Tori.fistä ja ollut kukkakaupan kylttinä.

Kuka teillä tekee kodin sisustamiseen liittyvät päätökset?

Olemme hyvin samanhenkisiä. Tänne ei tuoda yhtään tavaraa ilman molempien hyväksyntää. Se on helppoa, sillä makumme menee ­yksiin täydellisesti: rakastamme molemmat 1950–60­-lukujen tyyliä. Meillä oli häätanssinakin Ella Fitzgeraldin Cheek to Cheek.

Mikä tuossa aikakaudessa kiehtoo?

Sain kimmokkeen vuosikymmenien tyylin ihannointiin isoveljeltäni jo lapsuudessani. Etsimme kirppareilta tuon ajan esineitä, kalusteita ja astioita. Osa on näytillä kauppamuseossa, osan viemme kotiin. ­Meidän melkein kaikki vinyylilevymmekin ovat tuolta ajalta.

Onko totta, että puutarhaanne ihailevat vuosittain yli tuhat ihmistä?

Kyllä, olemme tehneet kodista ja puutarhasta myös työn itsellemme. Nykyään sadat puutarhaa ihailemaan tulevat ihmiset käyvät myös museossa ja pihan perälle perustetuilla kirpputorilla ja sisustusputiikissa. Emme alkuun suunnitelleet puutarhaa näytille, vaan omaksi iloksi, sillä pihahommat ovat meille elämäntapa. Sesonkiaikaan uppoudumme omiin ulkopuuhiimme tunneiksi ja käymme vain ­välillä yhdessä syömässä.

Pönttöuuni on kaunis ja tehokas lämmönlähde. Yksi seinästä olevista kuvista on Minnan äidin puolen isovanhempien kuva.
Sisustuksessa on käytetty pääosin vintagehuonekaluja ja -esineitä. Kaapin kyljessä roikkuvat värilliset 1950-luvun tarjottimet ovat kirpputorilöytöjä.
Lapsettoman pariskunnan oivaltavaa huumoria on varokaa lapsia -kyltti seinässä. Valokuvassa on Karin isoisä äidin puolelta.
”Halusimme palauttaa taloon alkuperäisen ilmeen.”
Kodissa on suuri määrä mielenkiintoisia esineitä, joihin kyläilijän katse kiinnittyy. Minna ja Kari ovat onnistuneet luomaan tarinoita täynnä olevan kodin, juuri heidän näköisensä.
Minna ja Kari kiertävät kirpputoreja tehden aina uusia löytöjä. Lyijylasinen kirjakaappi ostettiin Tori.fistä ja haettiin Helsingistä. Kaapin lasinen yläosa painoi valtavasti, eikä mahtunut kerrostalon hissiin. Kari kantoi kaapin Minnan veljen kanssa alas kuudennesta kerroksesta.
Eteisen vinttiin vievien portaiden edessä on ovi, josta piti tapetoida piilo-ovi. Tapetti loppui kesken ja piilo-oven sijaan ovi peitettiin Kehvola Designin vanhoilla kalenterilehdillä.
Vihreäsävyinen tapetti on Sandbergin Liljekonvalj ja se ostettiin vuosia ennen kuin remontissa päästiin tapetointivaiheeseen.
”Makumme menee yksiin täydellisesti: rakastamme molemmat 1950–60-lukujen tyyliä.”
Keittiöön tulee vain kylmä vesi, mutta lämmintä Minna ja Kari eivät ole edes osanneet kaivata. Ikean keittiön kaapistojen ovimalli sulautuu kodin tyyliin.
Vanhat vaa´at ovat Minnan heikkous. Kodissa on paljon keräilyesineitä, joista osaa on kertynyt monta eri mallia.
Herkulliset värit matoissa ovat Minnasta piristäviä. Ja koska Minna ja Kari rakastavat kirjoja, niitä on kaikkialla – myös keittiössä!
”­Jotta pystyimme muuttamaan tänne vakituisesti, mökin lattia piti ­uusia ja pari alahirttä vaihtaa.”
Keittiöön tulee vain kylmä vesi, mutta lämmintä Minna ja Kari eivät ole edes osanneet kaivata.
Makuuhuoneen hehkuva tapetti on löytö nettikaupasta Arthouse Vintage Bloom. Opetustaulu seinällä on Minnan veljen kirppislöytö.
”Olemme remontoineet pintoja, mutta vaihtamalla ­lähes kaiken uusitun takaisin kunnostettuun vanhaan.”
Kari on itse tehnyt kylpyhuoneen nostalgiaa henkivät kalusteet.
1800-luvulla rakennettuun ja 1939 laajennettuun omakotitaloon Loviisan Skinnarbyssä tehdään ulkovuoriremonttia hiljalleen ajan kanssa, kiire Minnalla ja Karilla ei ole. Kattoremontti aloitettiin viime syksynä ja tekijä löytyi samalta paikkakunnalta. Minna ja Kari valitsivat huopakaton, sillä entinenkin kesti yli 60 vuotta. Vaahtera talon nurkalla on tutkittu ja todettu terveeksi.
Talon edustalla oleva lasi­huone on upea taidonnäyte siitä, miten omin käsin voi saada aikaan ihmeitä kierrätetyistä materiaaleista. Vanhat ikkunat ovat taipuneet palatsimaiseen muotoon, ja täällä Minna ja Kari viettävät mielellään aikaa tuulisella säällä. Puutarhassa ei juuri rikkaruohoja tarvitse nyppiä. Minna kertoo, että kasveja ja kukkasia on niin paljon, ettei moisille jää tilaa kasvaa.
Suomen pienin kauppamuseo on oikeastaan syy sille, että Minna ja Kari muuttivat Loviisaan. Rakennus kiinnitti Minnan ja Karin huomion, eikä sille laskettu kauppahinnassa edes arvoa. Seuraa pariskunnan elämää Instagramissa @mausteena_vintage ja @villikanala.
Suloinen sisustusmyymälä Villi Kanala sijaitsee piharakennuksessa talon takana.
Kommentoi »