Millainen on hyvä induktioliesi? 10 vinkkiä valintaan
Rakenna ja remontoi
Millainen on hyvä induktioliesi? 10 vinkkiä valintaan
Induktioliesi on teknisesti ylivoimainen: se on nopea, energiatehokas ja turvallinen. Sähkötoimisista liesistä se on kaikkein lähimpänä keittiömestareiden rakastamaa kaasuhellaa. Oikeilla valinnoilla sinäkin nouset kotikokista keittiömestareiden luokkaan!
Julkaistu 2.3.2018
Meillä kotona

Induktioliesi: nopea ja turvallinen

Induktioliesi on sähkötoimisista liesityypeistä selvästi nopein ja energiatehokkuudeltaan ylivoimainen. Se kuluttaa noin 20 prosenttia vähemmän sähköä kuin keraaminen liesitaso ja lähes 50 prosenttia vähemmän kuin perinteinen valurautalevyinen vaihtoehto. Sähköliesistä se on lähimpänä kaasuhellaa.

Induktioliesi on myös turvallisin vaihtoehto. Vaikka sen kytkisi päälle, keittoalue ei kuumene ennen kuin sen tasolle pannaan magnetisoituvalla pohjalla varustettu astia. Induktiolieden sensorit havaitsevat jopa sen, onko kuumennettavassa astiassa sisältöä. Taso lopettaa automaattisesti tyhjän astian kuumennuksen.

Bosch ComfortDesign PIF675DE3E -induktioliesi näyttää kulloisenkin energiankulutuksen. Keittoalueita on 4, samoin tehostusalueita. Tasossa on muun muassa hipaisuliukukytkimet, lapsilukko ja ylikiehumissuoja.
Electrolux HOX750F -induktiotasoon voi määritellä valmiiksi lämpötila-alueet. Siinä on kolme suurta keittoaluetta, joita voi laajentaa. Joka keittoalueessa on buusteri. Tason voi synkronoida liesituulettimen kanssa.

Hyvän induktiolieden ominaisuudet

Induktiolieden keittoalueet

60 sentin levyisessä induktiotasossa on yleensä neljä keittoaluetta. Leveämmissäkin tasoissa voi hyvin olla vain neljä keittoaluetta, jolloin lisätila käytetään alueiden väljempään sijoitteluun. Keittoalueiden määrä on induktiotasoissa liukuva käsite. Melkein kaikissa induktiotasoissa on kaksi tai useampia keittoalueita, jotka voi tarvittaessa yhdistää yhdeksi isoksi keittoalueeksi.

Induktiolieden tyypillinen ominaisuus on keittoalueen laajennus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että peräkkäiset tai vierekkäiset keittoalueet kuumentavat samaa astiaa, ja lisäksi kuumennusta avitetaan noiden kahden alueen välissä olevalla käämillä, joka on käytössä vain laajennetussa keittoalueessa. Laajennettu keittoalue on käytännön syistä suorakaiteen muotoinen.

Gram KKI 6164 on yksinkertainen ja edullinen perustaso, jossa on kuitenkin paljon tehoa. Hipaisuliukunäppäimet, lapsilukko ja jälkilämmön ilmaisin.
Ikea Otrolig on toimiva perustaso, jossa on ylikiehumissuoja. Neljä keittoaluetta ja keittoalueen laajennusmahdollisuus. Buusteri ja kattilan koon tunnistus.

Induktiolieden tehotasot

Tehotasojen määrä kertoo, kuinka tarkasti keittoalueiden lämpötilat voidaan säätää. Useimmissa laitteissa tasoja on yhdeksän. Tämä tarkkuus riittää käytännössä kaikkeen ruoanlaittoon.

Induktiolieden keittoalueiden maksimiteho on käytännössä sama kuin laitteen sähköliitäntäteho. Induktiokeittotasot jakavat käytettävissä olevaa tehoa sinne, missä sitä tarvitaan. Jos esimerkiksi nelialueisen laitteen maksimiteho on 7 kW ja yhteen 2 kW:n keittoalueeseen ohjataan lisäksi 1,5 kW:n tehostin, tuo keittoalue vie puolet kaikesta käytettävissä olevasta tehosta.

Tehostin eli boosteri kasvattaa valitun keittoalueen tehoa korkeintaan 10–15 minuutin ajan. Tehostinta käytettäessä keittoastian pohja tulee todella kuumaksi. Toimintoa käytetään pohjaan palamattomien nesteiden, lähinnä veden, nopeaan kiehuttamiseen.

Miele KM 6325 on taso, jonka voi synkronoida toimimaan liesituulettimen kanssa. Neljä keittoaluetta, joita voi laajentaa. Kierrettävät kytkimet, lapsilukko ja alkukuumennusautomatiikka. Tunnistaa kattilan koon.
Samsung NZ9900 on näyttävä taso, jossa on lämpötilan mukaan loistavat virtuaaliset kaasuliekit. Neljä keittoaluetta, laajennusmahdollisuus. Napit ja kiertosäädin, lapsilukko ja buusteri.

Taukotoiminto

Jos kesken ruoanlaiton on lähdettävä hetkeksi hoitamaan jokin kiireellinen asia, taukotoiminnolla varustetun lieden voi yhdellä napin painalluksella asettaa tilaan, missä kiehuminen ja paistuminen lakkaavat, ja keittoastiat pidetään vain lämpiminä. Kun asia on hoidettu, keittäminen ja paistaminen jatkuvat uudella napin painalluksella. Taukotoiminto on mahdollinen vain nopeasti jäähtyvällä ja kuumenevalla induktioliedellä tai -keittotasolla.

Siemens EX677LYC1E -taso näyttää, jos keittoastia ei sovellu induktiolle. Neljä keittoaluetta, laajennusmahdollisuus. Hipaisuliukunäppäimet ja kattilan koon tunnistus. Neljä buusterialuetta.
Whirlpool ACM 795/BA on tehokas ja leveä taso, jossa on viisi keittoaluetta. Alueet laajennettavissa. Viisi buusteria, erityisen nopea veden kiehautus, lapsilukitus ja kattilan koon tunnistus.

Induktioliesi on helppo pitää puhtaana

Koska varsinainen liesitaso kuumenee vain vähän, ruokaroiskeet eivät pala kiinni lasitasoon, vaan ne on helppo kaapia pinnalta pois. Paras työkalu tason puhdistamiseen on maalareiden käyttämä lasikaavin, joka on kuin kahvalla varustettu partaterä. Kovakouraisessa tai huolimattomassa käsittelyssä tason lasipinta voi naarmuuntua.

Varo halkeamia!

Lasipintainen induktioliesi voi haljeta, jos se saa teräviä iskuja varsinkin reunoihin. Usein turma syntyy, kun keittoalueelle on nostettu raskas ja kostea astia. Induktio höyrystää pannun pohjaan jääneen kosteuden nopeasti ja saa pannun pomppimaan kohtalokkaasti lasitasolla. Käytä siis vain huolellisesti kuivattuja keittoastioita.

2 kommenttia