
Induktioliesi: nopea ja turvallinen
Induktioliesi on sähkötoimisista liesityypeistä selvästi nopein ja energiatehokkuudeltaan ylivoimainen. Se kuluttaa noin 20 prosenttia vähemmän sähköä kuin keraaminen liesitaso ja lähes 50 prosenttia vähemmän kuin perinteinen valurautalevyinen vaihtoehto. Sähköliesistä se on lähimpänä kaasuhellaa.
Induktioliesi on myös turvallisin vaihtoehto. Vaikka sen kytkisi päälle, keittoalue ei kuumene ennen kuin sen tasolle pannaan magnetisoituvalla pohjalla varustettu astia. Induktiolieden sensorit havaitsevat jopa sen, onko kuumennettavassa astiassa sisältöä. Taso lopettaa automaattisesti tyhjän astian kuumennuksen.
Hyvän induktiolieden ominaisuudet
Induktiolieden keittoalueet
60 sentin levyisessä induktiotasossa on yleensä neljä keittoaluetta. Leveämmissäkin tasoissa voi hyvin olla vain neljä keittoaluetta, jolloin lisätila käytetään alueiden väljempään sijoitteluun. Keittoalueiden määrä on induktiotasoissa liukuva käsite. Melkein kaikissa induktiotasoissa on kaksi tai useampia keittoalueita, jotka voi tarvittaessa yhdistää yhdeksi isoksi keittoalueeksi.
Induktiolieden tyypillinen ominaisuus on keittoalueen laajennus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että peräkkäiset tai vierekkäiset keittoalueet kuumentavat samaa astiaa, ja lisäksi kuumennusta avitetaan noiden kahden alueen välissä olevalla käämillä, joka on käytössä vain laajennetussa keittoalueessa. Laajennettu keittoalue on käytännön syistä suorakaiteen muotoinen.
Induktiolieden tehotasot
Tehotasojen määrä kertoo, kuinka tarkasti keittoalueiden lämpötilat voidaan säätää. Useimmissa laitteissa tasoja on yhdeksän. Tämä tarkkuus riittää käytännössä kaikkeen ruoanlaittoon.
Induktiolieden keittoalueiden maksimiteho on käytännössä sama kuin laitteen sähköliitäntäteho. Induktiokeittotasot jakavat käytettävissä olevaa tehoa sinne, missä sitä tarvitaan. Jos esimerkiksi nelialueisen laitteen maksimiteho on 7 kW ja yhteen 2 kW:n keittoalueeseen ohjataan lisäksi 1,5 kW:n tehostin, tuo keittoalue vie puolet kaikesta käytettävissä olevasta tehosta.
Tehostin eli boosteri kasvattaa valitun keittoalueen tehoa korkeintaan 10–15 minuutin ajan. Tehostinta käytettäessä keittoastian pohja tulee todella kuumaksi. Toimintoa käytetään pohjaan palamattomien nesteiden, lähinnä veden, nopeaan kiehuttamiseen.
Taukotoiminto
Jos kesken ruoanlaiton on lähdettävä hetkeksi hoitamaan jokin kiireellinen asia, taukotoiminnolla varustetun lieden voi yhdellä napin painalluksella asettaa tilaan, missä kiehuminen ja paistuminen lakkaavat, ja keittoastiat pidetään vain lämpiminä. Kun asia on hoidettu, keittäminen ja paistaminen jatkuvat uudella napin painalluksella. Taukotoiminto on mahdollinen vain nopeasti jäähtyvällä ja kuumenevalla induktioliedellä tai -keittotasolla.
Induktioliesi on helppo pitää puhtaana
Koska varsinainen liesitaso kuumenee vain vähän, ruokaroiskeet eivät pala kiinni lasitasoon, vaan ne on helppo kaapia pinnalta pois. Paras työkalu tason puhdistamiseen on maalareiden käyttämä lasikaavin, joka on kuin kahvalla varustettu partaterä. Kovakouraisessa tai huolimattomassa käsittelyssä tason lasipinta voi naarmuuntua.
Varo halkeamia!
Lasipintainen induktioliesi voi haljeta, jos se saa teräviä iskuja varsinkin reunoihin. Usein turma syntyy, kun keittoalueelle on nostettu raskas ja kostea astia. Induktio höyrystää pannun pohjaan jääneen kosteuden nopeasti ja saa pannun pomppimaan kohtalokkaasti lasitasolla. Käytä siis vain huolellisesti kuivattuja keittoastioita.