Kaikkea muuta kuin kliinistä! Poimi värit luonnosta ja ihastu muhkeisiin muotoihin – Milla Alftanin tärpit sisustajalle

Kaikkea muuta kuin kliinistä! Poimi värit luonnosta ja ihastu muhkeisiin muotoihin – Milla Alftanin tärpit sisustajalle
Sisustussuunnittelija Milla Alftanin mukaan syksy tuo sisustajalle tullessaan vaikka mitä kiinnostavaa. Trendeistä kannattaa napata juuri ne, jotka itseä sykähdyttävät. Kaunein koti on sisustettu itselle!
Julkaistu: 17.9.2019

Mitkä ovat tämän syksyn sisustusvärit?

Nyt mennään ihanasti kohti värikkäämpää kotia. Suomessa vuodenajat vaikuttavat valtavasti mielialaan ja sitä kautta sisustukseen. Kun valo vähenee, värit voimistuvat ja tummenevat. Tunnelma syvenee, kun sytytämme kynttilöitä, kietoudumme viltteihin ja hämärrämme valoja. Keväällä sitä vastoin valo saa virrata vapaasti sisään.

Värikarttaa ovat pitkään hallinneet harmaansävyt sekä mustan ja valkoisen yhdistelmät. Nyt ne näyttävät jopa kolkoilta, ja on taas aika tuoda kotiin pehmeyttä ja tunnelmaa.Värit poimitaan luonnosta.

Ruskea on uusi harmaa. Sen moninaiset vivahteet ja punertavat tiilen sävyt tuovat lämpöä sisustukseen. Heleämpään makuun ovat koralli ja flamingo. Myös utuisempi ja pastellisempi persikka tekee paluuta. Keltaisen vivahteita on tarjolla kirkkaasta okraan. Pikkuesineissä ja tyynyissä sävyt voivat olla voimakkaammat, seinissä hillitymmät.

Miten uusia värejä kannattaa tuoda omaan kotiin?

Jos innostut trendiväreistä, niitä kannattaa tuoda kotiin ensin pieninä pintoina ja yksityiskohdissa. Testaa väriä: kiinnitä värimalli teipillä seinään ja katsele sitä eri valoissa. Jos tunnet värin omaksesi, maalaa sillä vaikka yksi tehosteseinä. Kun rohkaistut kokeilemaan, lopputulos voi yllättää iloisesti.

Myös tekstiileillä kuten verhoilla ja tyynyillä on helppo värittää kotia trendien mukaiseksi. Ihanne olisi, että jokainen löytäisi runsaasta tarjonnasta oman tyylinsä rakennuspalikat.

Miltä huonekalut näyttävät nyt?

Moni ottaa tämän tiedon ilolla vastaan: kaarevat muodot ovat täällä taas! Oviaukot muotoillaan holvikaariksi, lipastojen kulmat pyöristyvät, tuolien selkänojat kaartuvat ja sohvapöydät venyvät soikioiksi. Pöydänjalatkin pyöristyvät ja muuttuvat massiivisemmiksi. Rinnalla on toki myös siroja ja keveitä kalusteita.

Puu on ykkösmateriaali. Se sopii suomalaiseen kotiin, säilyy sukupolvelta toiselle ja tukee kestävää kehitystä. Kun sisustus koostuu eri aikakausien esineistä, kotiin tulee kodikasta kerroksellisuutta. Isovanhempien vitriinikaappi tai lapsuudenkodin nojatuoli kertovat suvun tarinaa.

Myös lasia näkyy paljon. Tervetullut uutuus on lasiseinä tilanjakajana. Se on ilmeikäs elementti, jolla huone saadaan näyttämään mielenkiintoiselta, kun valo virtaa lasin läpi. Lasia näkyy myös sohvapöydissä. Pöytä voi olla hyvinkin iso ja massiivinen, kun siinä on lasikansi, jonka läpi näkyy kaunis matto. Myös lasiovinen astiakaappi tuo ilmavuutta sisustukseen.

Mitä uutta on tekstiileissä?

Pehmeät, aaltoilevat sivuverhot tuovat kotiin lämpöä ja kodikkuutta. Kun valitset verhoja, mieti ensin, mitä tehtäviä niiden on täytettävä. Verhot eivät ole vain esteettinen elementti, vaan ne myös parantavat akustiikkaa, antavat näkösuojaa, estävät häikäisyä ja pimentävät tilaa.

Lamelliverhot ovat tulleet takaisin. Ne ovat varsinkin nuorten suosiossa, onhan niissä modernia toimistomaisuutta. Värejä ja materiaaleja on runsaasti, ja verhot voivat olla joko läpikuultavat tai pimentävät. Lamelliverhot ovat parhaimmillaan olo- ja ruokailuhuoneissa peittäessään seinänkokoista ikkunaa. Verhot toimivat nappia painamalla: valoa on helppo säädellä lamelleja kääntämällä, ja lamellit voi myös vetää kokonaan pois ikkunan edestä.

Paluuta tekevät myös katosta lattiaan ulottuvat, kiskoihin asennetut valoverhot, jotka ovat monelle tuttuja lapsuudenkodista tai mummolasta. Kaunein on läpikuultava, valkoinen valoverho, jonka voi halutessaan vetää pois ikkunan edestä. Ikkunaan tarvitaan lisäksi pimentävät sivuverhot, jotka voivat olla hyvinkin runsaat ja värikkäät. Yksiväriset sivuverhot luovat harmoniaa, kuviolliset puolestaan leikkisää tunnelmaa.

Voimakasvärinen matto voi olla sisustuksen ainoa tehoste. Toimiva idea on napata sohvatyynyjen värit matosta. Nyt suositaan myös 20–50 vuotta vanhoja vintagemattoja, jotka saavat näyttää käytössä kauniisti kuluneilta.

Käsityön jälki saa näkyä. Tätä todistaa esimerkiksi ryijyjen suosio. Onnellinen on se, joka omistaa perintöryijyn, mutta myös moderneissa ryijyissä on paljon ihastuttavia vaihtoehtoja.

Kuva: Svanefors
Kommentoi »