Miian ja Kimmon CLT-puutaloon rakentui lapsiperheen moderni japandi-koti – ”Tavoitteena oli luoda helppohoitoinen ja hyvää oloa tuova koti, jossa on hiljaista kauneutta”
Sisustus
Miian ja Kimmon CLT-puutaloon rakentui lapsiperheen moderni japandi-koti – ”Tavoitteena oli luoda helppohoitoinen ja hyvää oloa tuova koti, jossa on hiljaista kauneutta”
Avotakan toimituspäällikkö Miia Kauhanen suunnitteli perheen CLT-taloa seesteinen ihannekuva mielessään. Ajatuksella toteutettu koti on täynnä viherkasveja, viitteitä Japaniin ja ripauksia luksusta.
21.10.2021
 |
Avotakka

Kun vedin taloprojektia 2019, hain voimaa mielikuvasta, joka minulla oli valmiista olohuoneesta: Puunlehtien siivilöimä aamuaurinko leikittelee silkkisellä betoni­lattialla. On hiljaista ja kaunista, kaikki on kohdallaan. Vain Bachin Aria pianolla soi levollisesti taustalla. Ohikiitävä hetki, johon tiivistyy elämän kauneus. Ichigo ichi, sanoisi japanilainen.

Niin paljon panosta vaadittiin tavoittamaan tuo ihannekuva, että siitä on järki kaukana, mutta nyt puolitoista vuotta muutosta voin ajatella: olen perillä.

– Tämä koti on täydellinen meidän perheelle. Joka aamu, kun laskeudun olohuoneeseen, tulee olo, että vau, mieheni Kimmo sanoo.

Miia ja Kimmo Kauhasen perheeseen kuuluvat lapset Stella, 12, Sivi, 9, ja Kaius, 5, sekä kissat abessinialainen Sauli ja venäjänsininen Nuppu. Ruokailutilan suuresta lasiliukuovesta on kulku terassipihalle. Olohuoneen ikkunoiden alla on pieni Japani-henkinen puutarha.
Toiveissa oli yhtenäinen oleskelutila, jossa on ”happea” ja väljyyttä. Alakerrassa huonekorkeus on 2,9 metriä. Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin Lehti-tuolit Helanderin huutokaupasta saivat ylleen Lauritzonin kankaat Verhoomo P. Lindströmissä. Kääntyvä siro kamiina on Contura 886G Style. Valtava, roosa itämainen matto löytyi kuukausien etsinnän jälkeen Torista. Samettirahi on Svaneforsin.

Kun aloimme suunnitella taloa tontin varmistuttua, halusimme tiivistää siihen kaikki haaveemme ja tehdä kerralla kunnollisen. Meille oli tärkeää rakentaa paitsi makumme myös arvojemme mukainen koti. Siksi päädyimme, suorastaan hurahdimme, ekologiseen CLT-massiivipuuhun, joka hengittää ja mahdollistaa hirttä modernimman ulkoasun. Valitsimme kaikessa melko tinkimättömästi kestävää ja laadukasta.

– Tämä koti on tehty tunteella ja pieteetillä loppuelämäksi. Emme vain ryhtyneet rakentamaan vaan kiersimme asuntomessuja vuosia ja haaveilimme ja suunnittelimme pitkään, Kimmo summaa.

Keittiö syntyi järkihintaan Ikean rungoilla ja kalustepuusepän ovilla. Sävy on Tikkurilan Pro Grey 1944. Keittiön helmi on Cosentinon marmorikuvioinen Dekton Opera -taso, joka nousee välitilaan. Niemekkeen yllä on Ebb & Flow’n Horizon-lasivalaisimet Valavalta. Woodnotesin tammiset Siro-tuolit istuvat japandi-tyyliin. Puusepiltä tilattuun saarnilevyyn on yhdistetty Hayn pukkijalat. Iso riippuvalaisin on Muuton Strand.
Olohuoneen päätyseinää peittää Sandbergin Wabi sabi -paneelitapetti Marickenista. Tapetti jatkuu vasemmalle tv-huoneeseen. Samettisohva on Adean Ell. Sohvapöydät on tilattu ABL-laatoilta: niihin on hyödynnetty keraamisten tasojen hukkapalat ja lisätty Pinnijalkapoikien messinkijalat. Peitot ja rahi ovat Torista.
Rottinkinen tarjoiluvaunu ja Konetukun valaisin ovat vintagea Torista. Vanhalla shakkilaudalla on Hans Bøllingin tiikki­ankka ja Wirkkalan vaasi. Kasvit ovat liekkipuu, apostolinmiekka ja unelma.

Kun sai kerran miettiä kaiken nollasta, läväytimme arkkitehti Tapani Takkuselle ainakin seitsemän liuskaa toiveita, ja loput hän tuntui lukevan ajatuksistamme. Minulla on vahva luontosuhde, joten tärkeimpiä haaveitani olivat isot ikkunat ja lasiliukuovi terassille, jotta sisätila tuntuu jatkuvan puutarhaan ja kaupunkiluontoon. Luonto on läsnä muuttuvana maisemana, sillä ikkunat ulottuvat kaikkialla lattiaan.

Annoin paljon ajatusta arjen helpottamiselle ja talon helppohoitoisuudelle – koska haluan mahdollisimman paljon mielikuvani kaltaisia kiireettömiä hetkiä.

Maalaustalkoita meille ei tule koskaan, sillä julkisivun harmaantuvalle siperianlehtikuuselle ei tarvitse tehdä mitään. Ruuduttomissa ikkunoissa on vain kaksi pestävää pintaa, joihin yletyn jatkovarrella. Pesutiloissamme on pestäviä saumoja vain tehostelaatoituksessa, ja pyykinkuivatus on piilossa kaapeissa.

”Uusi talo on helposti sieluton. Meillä CLT-puupinnat tuovat henkeä ja lämpöä.”
Saarniportaat suunnitteli arkkitehti Tapani Takkunen ja teki Reval Trepid. Betonilattian valoi Lattia­mies. Stellan vieressä on vanha senkki, jonka Miia osti kehnokuntoisena, uudisti listoilla ja vahasi. Sen päällä on Iittalan Putki-valaisin ja yllä japanilaisia puupiirroksia sekä Marjo Thomasin tussityö.
Tv-huoneen erottaa oleskelutilasta suuri lehtikuusikarminen lasiliukuovi, jonka toteutti Lasilinkki. Matto on Mum’sin ja paperinaruverho Woodnotesin.
Makuuhuoneen seinäkkeen takana on kompakti walk in -vaatehuone. Kattoa myötäilevän kaapiston teki puuseppä. Seinäkkeen taso korvaa yöpöydät, ja sivuilla on pistorasialliset syvennykset. Sen tapetti on Rebel Wallsin Lush Foliage Tapettitaivaasta. Seinävalaisimet ovat House Doctorin, peite Annon. Puinen vaasi on Japanista. Nuppu ja Sauli saavat tulla sänkyyn.

Alakerran kovalla, sileällä betonilattialla voivat huoletta mellastaa kissat ja lapset. Kyllähän betoni keittiössä tahraantuu mutta on eläväkuvioisena armollinen. Yläkerran tekstiililaatta kestää kissojen kynsiä ja sitoo pölyä ilmasta. Tahrat on ollut helppo pyyhkäistä nihkeällä, mutta laatat ovat myös irrotettavissa pesuun. Portaat ja ruokapöytä ovat kovaa saarnea.

Marmorikuviota on tasoissa, välitiloissa ja sohvapöydissä, mutta ne ovat marmorin sijaan keraamisia, jotta ei tarvitse pelätä viini- ja mehutahroja. Posliinista, lasista ja kvartsista puristetulle Dekton-tasolle voi vieläpä laskea kuuman pannun. Kaapistojen selkeät vetimettömät ovet on helppo pyyhkiä puhtaiksi.

Verhoilut ovat kissojen vuoksi sileää, tiivistä kangasta tai matalanukkaista samettia. Mattoihin olen valinnut sisalia ja villaa, joka luonnostaan hylkii likaa.

Kodin kaikki näkyvät CLT-puuseinät ja sisäkatot Miia vahasi valkokuultaviksi Osmo Colorin Uviwaxin sävyllä Valkoinen kuusi.
Viisivuotiaan kuopuksen huoneessa on Sandbergin Pine-tapetti. Tekstiililaattalattia on mukava alusta leikeille. Pitkään Kaiuksen haaveissa ollut tiipii, messinkihylly, kalusteet ja Ariksen retrovalaisin ovat Torista. Satavuotiaan korin Miian pelasti isänsä autiosta lapsuudenkodista.
Pelisopen lattian alla on isot vetolaatikot. Paperinarukaihtimet ovat Woodnotesin. Futonit toimivat vieraspatjoina ja Annon Raanu-tyynyjen kera sohvana, jossa Nuppukin viihtyy. Valaisimet ovat Ikeasta.

Japanilainen estetiikka alkoi juurtua ajatteluuni ensimmäisestä matkastamme Tokioon ja Kiotoon yli 15 vuotta sitten. Siinä viehättää puhtaus ja selkeys, hiljainen kauneus, jossa on herkkyyttä ja voimaa.

Oli selvää, että haluamme uuteen taloomme Japani-viitteitä, koska saamme niistä kicksejä. Vaikka osa valinnoista on tietoisia, on paljolti kyse siitä, että Japani on sisäänrakentunut sisustusvaistooni.

Arkkitehtuuriin Japani-henkeä ei tarvinnut erikseen lisätä, sillä puunkäyttö ja luonnon ja kodin sulautuminen toisiinsa ovat luonteenomaisia myös sikäläiselle modernille arkkitehtuurille ja japandi-tyylille.

Tammilipaston Miia sai lapsena tädiltään ja sivupöydän isän työpaikalta. Tuoli löytyi roskalavalta, valaisin Torista. Stellan huoneen tapetti on Rebel Wallsin Bellewood Tapettitaivaasta.
Sivin toivetapetti on Cole & Sonin Palm Leaves Seinäruususta. Desson tekstiili­laatat ovat Koolmatista. Torista ovat rottinkihylly ja kampauspöytä, jonka Miia uudisti Decorativin kalkkimaalilla, sävy Dusty Green.
Korkean kodinhoitotilan perällä on vaatehuone-pukeutumissoppi. Ylämaan graniitin työstämä Cosentinon Dekton Opera -taso jatkuu kauniisti taustaseinälle. Futura-lasivalaisimet ovat Valavalta. Kaapistot ovat kalustepuusepältä; sävy on Tikkurilan G477 Budoaari.

Sisustaessani ajattomuus ajaa aina trendien ohi. On siis puhdas sattuma, että japanilaista ja skandinaavista tyyliä yhdistävä japandi on muodissa. Kuulin termin ensi kertaa vasta muutama vuosi sitten, vaikka se oli ollut ominta sisustustyyliäni jo pitkään.

Mikään tyylipuhdas japandi-koti tämä ei ole, mutta tyylien sekoittamista voi onneksi kutsua hienosti eklektismiksi. Vaikka kantava ajatus oli luoda taloon hiljaista kauneutta, on seassa myös ripauksia luksusta. Olen myös painottanut kodikkuutta enemmän kuin riisuttua minimalismia, ja niinpä meillä on voimakaskuosisia itämaisia mattoja ja runsaasti kasveja.

Kylpytilojen seinissä ja lattiassa on Designbetonin mikrosementti, katossa Centin Dyyni-paneeli. Harmaa viuhkalaatta on Pukkilan Scales Cinza Claro. Ruusukultaisten Axorin hanojen ja pehmeän Powder rain -sadevesisuihkun lvi-tekniikka on piilotettu rakenteisiin. Koteloinnista syntyi kätevä sampoohylly. Baltecon kiviamme on Laattapisteeltä.
Minimalistisen saunan Miia suunnitteli itse timpuri apunaan. Lauteet ovat leveää haapalautaa, jotka hän käsitteli valkokuultaviksi saunavahalla. Sormipaneelikatto jatkuu saunan taustaseinäksi. Kiulu on Kolon.
Kodin hanat ovat Hansgrohen ruusukultaista Axor Uno -mallia. Wc:n roosa emaloitu Loop-malja-allas on kotimaisen Temalin. Maljakko on Kählerin.

Vaikka sisustaminen on ennen kaikkea minun intohimoni, talo toteutti koko perheen haaveita. Miehelleni tärkein yksittäinen toive oli poreamme parvekkeelle, ja muutoin hän luotti pitkälti makuuni ja valintoihini. Suuret linjat mietimme sisustussuunnittelija Virpi Kannon kanssa, ja hän myös piirsi työpiirustuksia, kuten makuuhuoneen seinäkkeen.

– Pidän siitä, että avoin olohuone-tupakeittiö on koko perheen hermokeskus ja lisäksi on omia paikkoja rauhoittumiseen ja tekemiseen, kuten lukemiseen, elokuvien katseluun tai pelaamiseen, Kimmo tuumaa.

Lapset valitsivat huoneidensa tapetit esivalikoimistani vaihtoehdoista. Kaius sai haaveidensa tiipiin, Sivi kampauspöydän ja Stella riipputuolin lukuhetkiin. Tyttärille kodissa tärkeintä on oman huoneen rauha.

– Parasta on, kun on enemmän tilaa. Omat tutut tavarat saivat talon tuntumaan kodilta, Stella sanoo.

– Meidän koti on kaunis, mukava ja rentouttava: on lämmin takka, kisumisulit, entistä isompi sauna ja mukavat tuolit. Täällä voimme tehdä kivoja yhteisiä juttuja, kun on poreamme ja pelisoppikin, Sivi lisää.

– Ja poreammeessa voi meditoida! lohkaisee Kaius.

Arkkitehti Tapani Takkusen suunnittelema 160 neliön CLT-puutalo valmistui vuonna 2019.
Oleskelutilan ikkunaseinämä avautuu suuresta liukuovesta takapihalle. Talon julkisivu ja terassi ovat siperianlehtikuusta. Piha on jaoteltu terassilla eri toimintoihin: kesäkeittiöön, oleskelutilaan ja istutusalueisiin.

Sanotaan, että uusi talo on helposti sieluton. Valkeat kipsilevyseinät voisivatkin olla kliiniset, mutta meillä CLT-puupinnat tuovat henkeä ja lämpöä.

Arkkitehtimme kädenjälki on ihmisen kokoista ilman pompöösiä mahtailua, modernia mutta kodikasta. Tila ja valo virtaavat talossa harmonisesti.

Ajallisia kerrostumia toin kunnostamalla vanhoja kalusteita ja hankkimalla vintagea ja muutenkin mahdollisimman paljon tavaroista käytettynä. Viherkasveilla kodikkuus lisääntyi kuin taikaiskusta. Harras tavoitteeni oli luoda hyvää oloa tuova koti, ja kasvien näkeminen tunnetusti lisää hyvinvointia.

Meillä olennainen osa kodin sielua ovat kissat, nuo mestarihyggeilijät ja hyvän tuulen lähettiläät. Kasvien ja kissojen ansiosta koti tuntuu olevan aina elossa.

Kodin tekevät lopulta ne siellä asuvat tyypit. Rakensimme talomme päänäyttämöksi elämällemme, tuleville muistoillemme ja ohikiitävän kauniille hetkille.

1 kommentti