Messujen kivitalot valmistuvat
Rakenna ja remontoi
Messujen kivitalot valmistuvat
Asuntomessualueelle kohoaa 12 kivitaloa. Seitsenlapsinen Kärkkäisen perhe rakentaa kaksikerroksista ja 227-neliöistä Passiivikivitaloa.
6.6.2014
 |
Meidän Talo

Seitsenlapsinen Kärkkäisen perhe rakentaa hevosenkenkämäisen Rekoolikadun varteen kaksikerroksista ja 227-neliöistä Passiivikivitaloa. Perheen isä Mikko Kärkkäinen on viettänyt rakennuksilla työntäyteisiä päiviä, vaikka päävastuu rakentamisesta onkin ammattimiehillä.

Kärkkäiset valitsivat arkkitehti Erkki Eskelisen suunnitteleman talon rakennusmateriaaliksi energiatehokkaan passiiviharkon. Ulkoseinien 3–4-kiloiset solupolystyreeni- ja grafiittieristeiset muottiharkot olivat helppoja käsitellä jopa perheen 9- ja 11-vuotiaille pojille. Silti ne ovat kolme kertaa perinteistä harkkoa suurempia.

Talon kantava runko on teräsbetonia. Betoni valetaan muottiharkkoihin, ja valun jälkeen harkot jäävät rakenteeseen eristeeksi.

– Harkkoa voi muotoilla sähkösahalla ja esimerkiksi sähköjohdoille tarvittavat urat on helppo tehdä, Kärkkäinen kertoo.

Harmaa pohjarappaus valmistui lokakuussa. Valkoisen pinnan talo sai myöhemmin keväällä.

Tiiveysmittaus ilahdutti

Sisätöissä oltiin helmikuussa myös Mikko Siposen perheen talossa. Siellä laatoitettiin pesutilojen lattiaa, tehtiin sähköasennuksia ja suunniteltiin kaksikerroksisen kivitalon pintamateriaaleja. Siponen osallistuu vaimonsa kanssa aktiivisesti materiaalivalintoihin ja suunnitteluun, mutta rakentamisen hän jättää ammattilaisille.

Arkkitehti Matti Haikolan suunnitteleman ja uusista lämpöharkoista tehdyn talon rakentaminen on edennyt aikataulussa. Siposta ja vastaavaa mestaria Reijo Heimosta ilahduttaa tiiveysmittauksen erinomainen tulos (0,2). Betonikuorinen ja grafiitti-EPS-eristeinen lämpöharkkorakenne yltää vaivatta passiivitalojen luokkaan. Suuret, etelään ja lounaaseen avautuvat ikkunat vielä lisäävät energiatehokkuutta.

Rossipohjaisen talon perustaminen oli Heimosen mukaan haastavaa, sillä savimaahan piti juntata noin 40 paalua. Haasteita on tuottanut myös kostea talvi, joka pitkittää rakenteiden kuivumista.

– Ilman koneellista kuivatusta emme olisi selvinneet, koska ulkona kosteus on 100 prosenttia. Kun rakenteiden kosteus on laskenut, voidaan seinät pinnoittaa, Heimonen kertoo.

Messujen muut kivitalot

Elämän Lanka -talo (kohde 3) muuntuu eri elämäntilanteisiin. 176-neliöisen rakennuksen runko on terästä ja seinät ovat betonielementtejä. Rakennuttaja Inmeco Oy Rakennuskonsultit.

Tonterin perheen (kohde 7) 227-neliöisessä kivitalossa korostuvat kauniit puupinnat ja luonnonvalo. Näytteilleasettaja Passiivikivitalot.

Lammi Kivitalojen Luna (kohde 11) on yksinkertainen suorakaiteen muotoinen talo. Muodolla pyrittiin mahdollisimman kustannustehokkaaseen toteutukseen.

RTV-yhtymän rakennuttaman ja näytteilleasettaman, 188-neliöisen talon (kohde 12) suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen ja energiatehokkuuteen.

Villa Lilja (kohde 21) on kompakti kaupunkikoti. Selkeälinjainen, 136-neliöinen A-energialuokan koti on valmistettu Lammin harkoista. Rakennuttaja: Timo Huovila, näytteilleasettaja: Isku Koti Oy.

Villa Lumous (kohde 22) on Pirjo ja Raimo Räsäsen haaveista kasvanut koti, joka huomioi lasten ja lastenlastenkin tarpeet. Yksikerroksisen, 225-neliöisen talon energiatehokkuuden takaavat uusi, energiatehokas kevytbetoniharkko ja aurinkokeräimet. Näytteilleasettaja: Forte-Kivitalot.

Fendari (kohde 26) on Hotan perheen selkeälinjainen ja valoisa koti. Sen 144 asuinneliötä tarjoavat juuri sopivasti tilaa nelihenkiselle perheelle. Näytteilleasettaja: Forte-Kivitalot.

Hiihtäjä Matti Heikkisen ja Suvi-vaimon 152-neliöinen kivitalo (kohde 29) täyttää parin nykyiset ja tulevat tarpeet. Näytteilleasettaja: Lakan Betoni Oy.

HB Kivitalo (kohde 31) on Harjun Betonin kaksikerroksinen ja 148,5-neliöinen tyylinäyte A-energiatehokkuusluokan talosta. Talon runko on eristeharkkoa ja julkisivu lohkopintaista julkisivuharkkoa, jota ei tarvitse rapata. Näytteilleasettaja: HB Kivitalot Oy.

Talo A (kohde 34) on Akselinin kolmihenkisen perheen 156-neliöinen, kokeilevalla otteella suunniteltu koti. Näytteilleasettaja Jyväskylän Energia tuo taloon uutta teknologiaa maajäähdytyksestä säteilylämmitykseen.

Talo Luck (kohde 35) on suomalais-englantilaisen Luckin perheen minimalistinen koti. 155-neliöisen, yksikerroksisen ja vähäeleisen kodin kohokohta on suojaisa atriumpiha.

Lammi Kivitalo Sampo. Rakennuttaja Mikko Siponen sekä sisustajat Kati Flörchinger ja Anniina Iso-Ahola tutkivat olohuoneen lattian laattavaihtoehtoja.
Seitsenlapsisen Kärkkäisen perheen Passiivikivitalo pohjarapatiin lokakuussa. Kaksikerroksissa talossa on 227 neliötä. 
Kommentoi »