Mesimarjan kasvatus amppelissa
Piha ja puutarha
Mesimarjan kasvatus amppelissa
Kotimaiset mesimarjalajikkeet ovat kiitollisia amppelikasveja. Hoida niitä oikein, niin saat ne menestymään.
2.4.2012
 |
Viherpiha

Ripusta mesimarja-amppeli valoisaan ja aurinkoiseen, ilmavaan paikkaan. Näin ehkäiset kasvitauteja ja varmistat, että kasvi on varmimmin pölyttäjien saatavilla.

Syksyllä satokauden jälkeen voit istuttaa mesimarjan maanpeitekasviksi perennamaan laitaan tai vaikkapa marjatarhaan tulevien vuosien herkkumarjaksi. Voit myös talvettaa amppelin sellaisenaan lumen alla. Kasvi ei lepotilaisena säiky pakkasta.

Istutus

Amppeliruukku saa olla mielellään läpimitaltaan yli 20 cm, jotta mesimarja saa riittävästi multaa juurtensa ympärille. Mesimarjan lehdistö kärventyy herkästi kuivahdettuaan eikä toivu ennen uusien lehtien kasvamista. Normaali tai kevyt, peruslannoitettu ruukutusmulta soveltuu hyvin. Mullassa ei saa olla rikkaruohoja.

Laita samaan amppeliin kahta eri lajiketta, jotta pölytys ja marjominen onnistuvat. Jos haluat pelkän kukkivan kasvin, yksikin lajike riittää. Istuta kuitenkin vähintään kaksi tainta amppeliin, jotta saat jo alkukesästä riittävän tuuhean kasvuston ja näyttävän kukinnan.

Varo hallaa nuorten lehtien ja kukinnan aikana. Suojaa tarvittaessa harsoilla tai nosta sisälle.

Kastelu

Mesimarja tarvitsee jatkuvaa tasaista kosteutta. Kasvusto ei missään tapauksessa saa kuivahtaa, koska tällöin lehdet ruskettuvat välittömästi.

Lannoitus

Peruslannoitetun kasvualustan lisäksi mesimarjaa voi lannoittaa normaaleilla kastelulannoitteilla, mutta se ei ole missään tapauksessa välttämätöntä.

Kasvinsuojelu

Kun kasvatat mesimarjaa amppelissa, kasvusto pysyy ilmavana ja taudit ovat hyvin vähäisiä. Mesimarjan yleisimmät taudit ovat lehti- ja harmaahome.

Lehtihometartunnan tunnistaa lehtien tummanpunertavista tai violeteista, teräväreunaisista laikuista. Lehtihome ei tapa kasvia, mutta heikentää satoa.

Harmaahome puolestaan voi pilata marjoja sateisina kesinä. Myös liiallinen typpilannoitus altistaa harmaahomeelle, sillä se rehevöittää kasvustoa.

Kommentoi »