Villakoirat pyörivät jaloissa, kun imurointi on taas jäänyt muiden menojen jalkoihin. Entäs nuo hankalan korkeat ikkunat, joiden likaisuuden kevätauringon säteet tylysti paljastavat? Parinsadan kilometrin päässä asuva huonojalkainen äitikin tarvitsisi moppausapua.
Kun kodin puhtaanapitoon ei riitä aikaa, jaksamista tai kykyä, voi avuksi pyytää siivouspalveluita tarjoavan yrityksen. Mutta miten löytyisi sopiva ja vielä kohtuullisella hinnalla?
Kotityöpalveluihin paneutunut kouluttaja Tarja Marjomaa Työtehoseurasta neuvoo, että ensin kannattaa miettiä, millaista siivousapua tarvitsee. Riittäisikö pelkkä ikkunanpesu vai olisiko säännöllinen ylläpitosiivous tarpeen? Onko yksi siistimiskerta kuukaudessa hyvä tahti vai pitäisikö siivoojan käydä kerran viikossa?
– On myös hyvä selvittää, miten laajaa palvelua haluaa. Mitkä kaikki työt siivousfirman pitäisi hoitaa? Mitä enemmän töitä yritys tekee, sen suuremmaksi kasvaa lasku, Marjomaa huomauttaa.
Myös ajankohtaa pitää miettiä. Perjantai-iltapäivisin siivoojien kalenteri on täydempi kuin keskellä viikkoa. Kun omat toiveet ovat selvillä, kannattaa niiden pohjalta laatia perusteellinen tarjouspyyntö.
Kysy puskaradiosta
Monille saattaa olla vaikeaa päästää tuntematonta ihmistä kotiinsa. Silloin tällöin kuulee tarinoita epäluotettavista ja huolimattomista siistijöistä. Palvelun ostajan ja myyjän käsitykset työn laadusta eivät välttämättä käy yksiin. Marjomaan mukaan luottamus onkin olennaista siivouspalveluiden hankkimisessa.
– Ystäviltä ja tuttavilta kannattaa kysellä kokemuksia hyvistä yrityksistä. Puskaradion kehut lienevät paras tae luotettavuudesta ja työn laadusta, hän sanoo.
Jos tuttavien kautta ei löydy sopivaa siivoojaa, neuvoo Marjomaa tutkimaan firmojen nettisivuillaan esittelemiä suosituksia.
Ennen sopimuksen allekirjoittamista olisi hyvä varmistua myös siitä, että yritys hoitaa työnantajavelvoitteensa ja on ennakkoperintärekisterissä. Yrityksellä pitäisi myös olla vastuuvakuutus vahinkojen varalta.
Velvoitteiden hoidosta voi kysyä kirjallisessa tarjouspyynnössä. Alan yrittäjäjärjestö on luonut yhdessä alan oppilaitosten ja asiantuntijoiden kanssa oman laatujärjestelmänsä, Kotityöpalvelun sertifikaatin.
– Se kertoo muun muassa sen, että yritystä hoidetaan asianmukaisesti ja että työntekijät ovat ammattitaitoisia. Työn hyvää laatua se ei välttämättä kuitenkaan takaa. Ja toki sertifikaatitonkin firma voi olla luotettava ja tehdä hyvää työtä, Marjomaa huomauttaa.
Jotakin laadusta voi kertoa sekin, millainen koulutus sen, mitkä puhdistusaineet millekin materiaalille sopivat.
Koesiivous on kaikkien etu
Yksityiskohtainen tarjouspyyntö kannattaa lähettää muutamalle valikoidulle yritykselle.
– Etenkin jos on tarkoitus tehdä pitkäaikainen siivoussopimus, pitäisi palveluntarjoajan tulla kotiin arvioimaan, miten kauan siivous vie aikaa. Kotia näkemättä on vaikea arvioida työn määrää. Esimerkiksi raskaat huonekalut ja esineiden suuri määrä tekevät siivouksesta työläämmän urakan, Marjomaa opastaa.
Yrityksen kanssa voi sopia myös koesiivouksesta, jonka jälkeen voi pohtia pitkäaikaisen sopimuksen tekemistä. Koesiivous on hyvä sekä ostajan että myyjän kannalta. Ostaja näkee, miten työ sujuu. Myyjä taas pystyy sen jälkeen paremmin arvioimaan työmäärää. Kotikäynnillä voi myös pohtia, miten vuorovaikutus siivoojan kanssa toimii.
– Henkilökemia on tärkeää, kun ajattelee, että kotinsa luottaa toisen hoteisiin, Marjomaa pohtii.
Mikä on paras?
Saatujen tarjousten laittaminen paremmuusjärjestykseen
voi olla hankalaa. Halpa tuntitaksa ei välttämättä tarkoita halvinta kokonaishintaa. Ripeä ja perusteellinen siivooja voi saada työnsä tehtyä parissa tunnissa, kun hitaammalta siistijältä sama urakka voi viedä kaksinkertaisen ajan.
– Jos hinnoittelussa on suuria eroja, selvittäisin, mistä ne johtuvat. Poikkeuksellisen halpa tai kallis hinta herättää aina kysymyksiä, Marjomaa miettii.
Arvonlisäverolliset tuntitaksat vaihtelevat yleensä hieman alle 30 eurosta yli 40 euroon. Säännöllisen ylläpitosiivouksen tuntihinta on yleensä pienempi kuin kertasiivouksen.
Huolella tehty tarjouspyyntö helpottaa saatujen tarjousten vertailua. Yritysten väliltä voi löytyä olennaisiakin eroja. Yksi voi kieltäytyä asiakkaan toivomista lisätöistä. Toinen taas ei tuo mukanaan omia siivousvälineitään.
Tarkasta työtehtävien listaamisesta voi olla hyötyä myös hintaneuvotteluissa. Jos tarjoukset ylittävät oman budjetin, voi miettiä, mitä töitä voisi jättää pois.
Tarkkana sopimuksen kanssa
Kun sopiva palveluntarjoaja on löytynyt, on syytä tehdä myös sopimus huolella ja kirjallisesti.
Siihen listataan ainakin sovitut työt, hinnat ja ajankohta. Poikkeuksista ja erikoistoiveista on myös syytä mainita tekstissä. Kirjaa ylös myös se, jos toivot, että kodissa kävisi aina sama siivooja. Sopimuksessa olisi hyvä käsitellä sitäkin, miten menetellään, jos työn laatu ei vastaa odotuksia. Kenelle pitää reklamoida ja miten?
– Tarkka sopimus on kaikkien etu. Jälkikäteen syntyy vähemmän kiistoja esimerkiksi siivouksen laadusta ja hinnoittelusta, Marjomaa tähdentää.
Näin teet tarjouspyynnön
1. TEE TARJOUSPYYNTÖ aina kirjallisena.
2. KERRO, MILLAISEN kohteen siivousta olet ostamassa. Mainitse asunnon koko ja kerrosmäärä. Listaa siivottavat tilat. Kerro kotisi pintamateriaaleista. Kuvaile kalustusta. Onko huonekaluja ja pienesineitä paljon vai vähän? Ikkunanpesua ostavan kannattaa kertoa pestävien ikkunoiden määrä. Isokokoisista ikkunoista on hyvä mainita erikseen.
3. LISTAA KAIKKI TYÖT, jotka toivot siivoojan tekevän. Haluatko pelkän imuroinnin, vai oletko ostamassa myös lattioiden pesua, tasopintojen puhdistusta ja mattojen tamppausta?
4. KERRO, MILLOIN ja miten usein haluat siivouksen kotiisi. Oletko ostamassa viikkosiivousta vai kertaluonteista kevätsiivousta?
5. JOS OLET säännöllisen ylläpitosiivouksen lisäksi kiinnostunut ylimääräisistä palveluista, kannattaa kysyä myös niiden hintaa. Paljonko maksaa pyykkien silittäminen, entä suursiivous?
6. KYSY, KENEN SIIVOUSVÄLINEILLÄ ja puhdistusaineilla siivous tehdään: sinun vai yrityksen.
7. KERRO, MITKÄ TYÖT aiot tehdä itse. Pitääkö siivoojan esimerkiksi kerätä lattialla lojuvat lelut ja vaatteet vai ovatko tavarat jo paikoillaan, kun hän tulee töihin?
8. KYSY, VOITKO PERUA siivouskertoja esimerkiksi matkasi tai sairastumisesi vuoksi.
9. PYYDÄ PALVELUNTARJOAJALTA selvitys siitä, onko yritys ennakkoperintärekisterissä, onko se hoitanut työnantajavelvoitteensa ja onko sillä vastuuvakuutus mahdollisten vahinkojen varalle.
10. ANNA KAIKILLE kilpailuttamillesi yrityksille sama tarjouspyyntö.
Muista kotitalousvähennys
KOTISIIVOUSYRITYKSEN laskusta voi hakea kotitalousvähennystä.
Palveluiden ostajan pitää kertoa teetetyistä töistä ja maksetuista korvauksista itse veroilmoituksessaan. Verottaja laskee vähennyksen määrän ja hyvittää hyödyn veronpalautuksina.
Jos hyvitystä ei halua odottaa veronpalautusten maksuun saakka, voi kotitalousvähennyksen perusteella hakea verottajalta myös ennakonpidätysprosentin alentamista.
Kotitalousvähennys on 45 prosenttia siivousyrittäjän laskusta, ja se lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennyksen saa vain työn osuudesta, ei mahdollisista materiaalikuluista.
Tänä vuonna vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa. Tuo summa kertyy 5 555 euron arvoisesta työstä.
Pariskunnat saavat vähentää verotuksessa yhteensä 4 800 euroa. Kotitalousvähennystä voi hakea myös esimerkiksi omille vanhemmilleen ostamastaan kotisiivouksesta.
Lähde: Vero.fi.