Vihdoin paikat kuntoon! Jopa neljä viidestä on innostunut poikkeusaikana kodin ja pihan kunnostamisesta, kertoo Meillä kotonan kysely

Vihdoin paikat kuntoon! Jopa neljä viidestä on innostunut poikkeusaikana kodin ja pihan kunnostamisesta, kertoo Meillä kotonan kysely
”Ikuinen suunnittelu on lopetettu, ja ryhdyin toteuttamaan unelmaani”, kirjoittaa yksi Meillä kotonan kyselyn vastaajista. Poikkeusaika on lisännyt kodin arvostusta entisestään sekä vapauttanut aikaa ja ajatuksia remontointiin.
Julkaistu: 29.5.2020
Onko kulunut kevät saanut sinut kunnostamaan kotiasi tai pihaasi – tai ainakin suunnittelemaan remontointia? Jos vastauksesi on kyllä, et ole yksin puuhiesi kanssa! Meillä kotonan kysely paljastaa, että jopa yhdeksän kymmenestä vastaajasta on aikeissa kunnostaa kotinsa sisä- tai ulkotiloja tänä vuonna. Kyselyyn vastasi lähes 900 suomalaista toukokuussa 2020.
Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika näkyy suunnitelmissa ja niiden toteutumisessa monin tavoin; pitkäänkin muhineille kunnostustöille on nyt vapautunut aikaa ja ajatuksia. Jopa 83 prosenttia vastaajista kertoo intonsa lisääntyneen kodin tai pihan kunnostamiseen viime kuukausina.
Yli puolet kertoo saaneensa roikkumaan jääneitä askareita ja remontteja pois päiväjärjestyksestä. Seurauksena on ollut iloa ja helpotusta.
Ikuinen suunnittelu on vihdoin lopetettu, ja ryhdyin toteuttamaan unelmaani. On antanut voimaa koronan kestämiseen ja ulkona olemiseen.
Remonttikyselyn vastaaja

Näin vastaajat kuvailevat tunteitaan, kun rästiremontteja on vihdoin tehty:

  • "Eteisen remontti ja varastojen siivoaminen. Mahtava tunne, kun sotku lähtee ja tavaroille on nyt omat paikat. Helpottaa arkea huomattavasti!"
  • "Terassi saatiin uusittua. Onhan se valtava ilo itselle ja lapsille, kun ovesta voi astella kuivin jaloin puutarhaa ihailemaan ja kattaa vaikka aamiaisen ulos."
  • "Etupihallamme oli hirveä ryteikkö, joka vaivasi meitä vuosia. Teimme useita istutussuunnitelmia, joista yhtäkään ei koskaan toteutettu. Tänä vuonna perustimme siihen niityn. Se vaati paljon työtä, mutta tuntuu hyvältä, että etupiha siistiytyi viimein. Nyt en malttaisi odottaa kukkaloistoa."
Uutta ilmettä seinille! Kaksi kolmesta kotona remonttia tekevästä kyselyyn vastanneesta aikoo tapetoida tai maalata.

Keittiöremontti, uudet tapetit makuuhuoneeseen – ja paljon muuta

Tänä vuonna remonttia tekevistä vastaajista vajaa 40 prosenttia kertoo aikovansa keskittää tarmonsa pihaan, parvekkeeseen tai muuhun ulkotilaan. Noin 60 prosenttia aikoo panna paikkoja uusiksi pihan lisäksi myös kodin sisätiloissa. Sisätilojen remonttisuunnitelmat jakautuvat laajasti eri huoneisiin. Lähes yhtä moni aikoo ehostaa niin makuuhuonetta, eteistä kuin olohuonettakin.
”Kotona vietetään nyt paljon aikaa, joten on järkevää satsata siellä viihtymiseen.”
Remonttikyselyn vastaaja

Näin vastaajat kuvailevat suunnitelmiaan:

  • Ostimme kodin 1,5 vuotta sitten, kun olin raskaana. Vauvakuplassa ei juuri remontit jaksaneet kiinnostaa, mutta nyt vaihtoon on jo mennyt keittiö ja makuuhuoneiden pinnat. Korona sai aikaan myös tarpeen kotitoimistolle, joka tehtiin vierashuoneen yhteyteen. Takapiha on remontissa nyt ja saa kaikki uudet kasvit, nurmikko kunnostetaan ja puupintoja huolletaan. Sisällä eteinen saa uuden laatoituksen ja lastenhuonetta ehostetaan.
  • Saunan seinien ja lauteiden pintakäsittely sävytetyllä saunavahalla, sekä muutaman yksityiskohdan tuunaus. Nyt oli aikaa tehdä, ja vanha näyttikin jo hieman kulahtaneelta. Pienellä investoinnilla sai uudistettua pinnat siistiksi, ja samalla sauna sai uuden tunnelmallisen ilmeen. Oli kiva tehdä pikkuremppaa itse; kohotti mielialaa, tuotti iloa koko perheelle ja tuntui merkitykselliseltä.
  • 50-luvun talon remontit seisoo nyt, kun pitää hoitaa yhtä aikaa sekä omat työt että lasten koulut. Talo oli tarkoitus saada jo maalattua ulkoa päin ennen kesää, mutta toisin kävi. Ikkunaremontti on onneksi sentään edennyt ja seuraavaksi alan purkamaan kellarin lattiaa. Uusi veranta pitäisi rakentaa ja tehdä pihalle kivipatio grilleineen. Lapsille oli luvattu myös omat huoneet yläkertaan kesän aikana. Näyttää siltä, ettei tässä lomailla ennen kesää 2021.
Joka kolmas kodin laittaja ja joka viides pihan kunnostaja aikoo panostaa remontointiin tänä vuonna yli tuhat euroa.

Ihania uusia kasveja!

Pihapuuhien selkeä ykkönen on kasvillisuuden täydentäminen tai muokkaaminen, joka on mielessä 80 prosentilla vastaajista. Joka kolmas aikoo myös perustaa kasvimaan, uusia pihan pintamateriaaleja tai kunnostaa terassia.
Neljä viidestä uudistaa tänä vuonna pihan kasvillisuutta.
Lähes puolet aikoo tehdä kunnostustyöt kokonaan itse. Vajaa kolmasosa pyytää sukulaista tai kaveria avuksi hommaan.
Kommentoi »