Meidän talon päätoimittajan messutärpit: "Ihastuin kovasti myös kuivan maan pihoihin"
Rakenna ja remontoi
Meidän talon päätoimittajan messutärpit: "Ihastuin kovasti myös kuivan maan pihoihin"
Mikkelin asuntomessujen luonnonmukaiset pihat ovat Meidän talon ja Meillä kotonan päätoimittajan Titta Kiurun mieleen: ”Järvenrantatontit hurmaavat maisemillaan, mutta myös kuivan maan pihoista on helppo inspiroitua.”
24.7.2017
 |
Meillä kotona

1. Asuntomessujen luontoon sulautuvat pihat

Päällimmäinen huomioni on pihojen hyvin luonteva sulautuminen osaksi asuinaluetta ympäröivää luontoa. Tähän on käytetty taitavasti muun muassa kunttaa eli metsänpohjaa, joka tekee pihasta myös helppohoitoisen. Tonttien luonnonmukaiset kivet on monilla pihoilla jätetty näkyviin, ja pihan puustoa ja pensaistoa on täydennetty lähistöllä luonnostaan kasvavilla lajeilla. Hieno esimerkki tästä on Kannustalon Harmaja Saimaan (kohde 6) takapiha, joka laskeutuu kauniisti kohti Saimaata. Kaikessa yksinkertaisuudessaan upeimpia koskaan näkemiäni messupihoja! Istahdin lehdistöpäivänä myös nautiskelemaan Villa Kuusikon (kohde 26) takapihasta, jonka äänimaisemana oli metsän rauhoittava humina.

Kannustalon Harmaja Saimaa seisoo komeana rantatontilla. Tummanharmaa väri sulauttaa sen kauniisti mäntymetsikköön.
Villa Kuusikon takapihassa on samaa henkeä kuin Kannustalossa, mutta tässä näkymät ovat järven sijaan varsin metsäiset – silti todella nautittavat.

2. Asuntomessujen Kotikontin pihasauna

Pihasaunat tekevät kovasti tuloaan. Ihanin esimerkki on Mammuttikodin Kotikontin saunakuutio, joka on saumaton osa talon arkkitehtuuria. Saunan lisäksi tilassa on vilvoittelupaikka, josta avautuu kauniit metsänäkymät.

Kotikontin takapihalle on koottu kunttaa ja tontin kiviä. Terassipolku johdattaa saunalle.

3. Suuri kasvihuone ja viherkatto

Villa Sukan (kohde 9) tulevat asukkaat tietävät, mitä suuhunsa laittavat. Etupiha on pengerretty vanhoilla kivijalkalohkareilla, ja sen eteen on rakennettu valtava kasvihuone. Kohteen autotallin katto on maksaruohoa. Kasvihuoneen edessä on vielä suuri viljelylaatikko, josta voi napsaista yrttejä salaatin joukkoon.

Vihreys ei vielä ole päässyt valloilleen Villa Sukan kasvihuoneessa. Voi vain kuvitella, kuinka ihana näky on elokuun lopulla.
Villa Sukka maastoutuu hienosti tontin muotojen mukaan. Sisäänkäynti on vaatimaton siihen nähden, että se avautuu toiseen suuntaan isoin ikkunoin ja monikerroksisena.

4. Asuntomessujen kuivan maan tonttien terassit

Toki messualueen Saimaalle avautuvat terassit ovat luku sinänsä, mutta hienoja terassiratkaisuja on myös sisämaan tasaisilla tonteilla. Pienillekin pihoille on saatu mahtumaan paljon erilaisia toimintoja. Sievitalon Tunturikoivussa (kohde 1) lasitettua terassia seuraa suojaisa paljualue ja sen perässä vielä komea grillauspatio. Mammuttikodin Kotikontissa (kohde 26) terassi on vedetty sisään ja se jää talon katon suojaan.

Paljun edessä on viihtyisä lasitettu terassi. Grillauspatio on riittävä suurellekin joukolle.
Samitalon terassi istuu kauniisti taloon. Toistaiseksi terassi on vielä kuin näyteikkuna, mutta näkösuoja on jo pitkällä kasvamassa.

5. Kaiteet ilman näköesteitä

Uniikkikohde Waven terassin yksityiskohta saa maisemien ihastelijan hykertelemään tyytyväisyydestä. Lasinen kaide on paksua umpilasia, eikä siinä ole kaidepuuta häiritsemässä näkymää – siitä ropisee pisteitä!

6. Asuntomessujen huolettomat vaihtoehdot

En ehkä itse valitsisi tekonurmea omalle pihalleni, mutta helppohoitoisuutta arvostavan on hyvä tietää, että niinkin voi pihansa päällystää. Design-Talon Palan (kohde 2) suojaisalla takapihalla on suorakaiteen muotoinen tekonurmi ja Talo Vahvaselässä (kohde 23) päätalon ja saunarakennuksen väliin jää auringonpaisteessa kylpevä ikivihreä puttiviheriö.

Tässä Design-Talon piha vielä hieman keskeneräisenä. Ruoho on keinonurmea, joka itse asiassa sopii hyvin talon yksinkertaiseen muotokieleen.
Tämä perhe rakensi messukohteensa kakkoskodikseen. Lempiharrastus saa näkyä!
Kommentoi »