Ylväs medinilla ei ole helppo huonekasvi, mutta viihtyessään se kukkii joka vuosi – kokeile hoidossa alusvatikikkaa!
Asiantuntijan hoitovinkit
Ylväs medinilla ei ole helppo huonekasvi, mutta viihtyessään se kukkii joka vuosi – kokeile hoidossa alusvatikikkaa!
Miten ihmeessä medinillan saisi viihtymään ja kukkimaan uudelleen? Kasvitieteilijä Visa Lipponen vastaa.
16.11.2023
 |
Viherpiha

Visa vastaa: ”Medinilla-suvusta on huonekasveina yleisimmin saatavilla vain korallimedinilla (M. magnifica) ja joitakin ilmeisesti risteymäsyntyisiä lajikkeita, kuten Medinilla ’RS 002’ ja Medinilla ’RS 010’. Niistä ensin mainittua myydään kauppanimellä J’Adore Dolce Vita ja jälkimmäistä kauppanimellä Dolce Rossa.

Medinillat vaativat korkeaa ilman kosteutta ja viihtyvät kunnolla vain kasvihuoneessa tai kasvikaapissa. Kasvien suuri koko vaikeuttaa kuitenkin mahduttamista kasvikaappiin. Kukinnot kehittyvät haarojen latvoihin, ja jotta kasvi kukkisi komeasti, haaroja pitää olla useita. Nivelvälit ovat melko pitkiä ja varsissa pareittain olevat lehdet 20–30-senttisiä, joten nuorikin kasvi vie helposti tilaa 40 cm ja seuraavan lehtiparin kasvettua vielä enemmän.

Asuntojen kuivassa huoneilmassa medinillat varistavat helposti lehtiään ja uuden kasvun lehdet ruskettuvat laidoiltaan tai mustuvat ja varisevat ennen kuin ne kasvavat täyteen kokoonsa. Uutterasta lehtien sumutuksesta ei ole kuin hetkellinen hyöty, eikä se ratkaise ongelmaa.

Viihtyvyyttä voi yrittää parantaa ilmankostuttimen avulla tai asettamalla kasvin ruukkuineen isoon alusvatiin, jossa on pohjalla pari senttiä kiviä tai kevytsoraa. Alusvati täytetään vedellä kivien tai soran pintaan asti, jolloin sieltä haihtuva vesi nostaa ilman kosteutta kasvin ympärillä.

Medinillat vaativat paljon valoa mutta kestävät huonosti suoraa aurinkoa. Niitä voi kasvattaa mullassa, mutta paras kasvualusta on kosteutta pidättävä mutta samalla ilmava kaarnapitoinen alusta, jollaista käytetään esimerkiksi orkideoilla.

Keväästä syksyyn kasvualustan pitää kevyesti kuivahtaa pinnalta kastelujen välissä. Talvella medinilloilla on lyhyt lepoaika, jolloin kasvualusta saa kuivahtaa hieman enemmän. Kokoonsa nähden medinillat viihtyvät paremmin pienessä ruukussa, jossa liikakastelun vaarakin on pienempi.

Jos medinillan saa viihtymään, se kukkii vuosittain lepoajan jälkeen. Nuppujen pitäisi ilmestyä keväällä tai viimeistään alkukesällä.

Medinillaa voi lisätä pistokkaista tai oman kasvin siemenistä. Pistokkaat leikataan lehtiparin yläpuolelta, käsitellään juurrutushormonilla, ja jos käytössä ei ole kasvihuonetta tai -kaappia, peitetään isolla muovihupulla juurtumisen ajaksi. Siemenet itävät helposti kasvualustan pinnalle kylvettyinä muovikuvun alla, mutta itämiseen voi kulua viikkoja.”

Haluatko kysyä asiantuntijoilta huonekasveista, puutarhan kasveista tai pihasuunnittelusta? Lähetä kysymyksesi meille: viherpiha@a-lehdet.fi

Kommentoi »