Mausteisia värejä ja perintöaarteiden himmeää kiiltoa – Carolan ja Antin joulussa on itämaan tietäjien tunnelmaa

Mausteisia värejä ja perintöaarteiden himmeää kiiltoa – Carolan ja Antin joulussa on itämaan tietäjien tunnelmaa
Carola Bromsin ja Antti Mikkosen kodissa on vain vähän joulukoristeita mutta sitäkin runsaampi tunnelma. Perhe pääsee nauttimaan hehkuvista väreistä ympäri vuoden.
Julkaistu: 20.12.2018

Carola Bromsin hersyvä nauru täyttää ruokasalin, jonka katto kohoaa yli kolmen metrin korkeuteen. Jouluista kahvipöytää kattaessaan hän selittää, miksi yksi buddhapatsas on kiedottu kirkkaanpunaiseen kaulahuiviin: Merlin-koira nappasi kerran joulutontun mukaan leikkeihinsä, ja jäljelle jäi pelkkä tontun huivi.

– Keräilen itämaisia patsaita, ja kiedoin huivin yhden ympärille. Kas, siitä tuli uusi joulukoriste.

Leikkimielisyys on läsnä kaikkialla helsinkiläisen Carolan ja hänen puolisonsa Antti Mikkosen kotona. Uusin joulukoriste on tanskalaisen Kay Bojesenin suunnittelema hiihtäjäpoika, joka patsastelee sohvapöydällä. Verhotangossa riippuu saman suunnittelijan klassikkoapina, jolle on puettu tonttulakki. Eläinhahmot seikkailevat myös Klaus Haapaniemen satumaisissa koristetyynyissä.

Luonnollisesti oikeatkin lemmikit on otettu huomioon. Didi-kissalla ja Merlinillä on oma leikkihuone, ja kodin tekstiilit on valittu kestämään niiden touhuja.

Työhuoneen seinää peittää munakoison ja sahramin sävyinen Osborne & Littlen Maharani-tapetti. Se on yhdistetty toisiin runsaisiin kuoseihin.
Joulukorteista ja itse neulotuista palloista askarreltu viiri somistaa ruokasalin nurkkausta. Seinän ja katon alkuperäisen paneloinnin varjeleminen on Carolan ja Antin kunnia-asia.

Perheen joulunaika alkaa ensimmäisenä adventtina, kun Jouluradio käynnistää lähetyksensä. Antille ja Carolalle tärkeää oikeaan tunnelmaan pääsemiseksi on myös joulukonserteissa käyminen.

Jokainen joulu on hieman erilainen. Toisinaan Carola innostuu tekemään kaikki perinneruuat itse ja aloittaa valmistelut hyvissä ajoin. Toisinaan valmistautuminen jää vähemmälle, jopa viime tinkaan.

Kerran Carola innostui neulomaan joulupalloja, ja nyt ne koristavat niin joulukuusta kuin joulukorteista tehtyä viiriä.

Runsaaksi sisustetun kodin joulukuusi on yllättävän yksinkertaisesti koristeltu. Oksilla on vain muutamia koristeita, sillä Carola ja Antti haluavat pitää oksat pääosassa.

Kuusen he valitsevat metsäylioppilaiden kuusikaupasta ja tuovat sen sitten samalle paikalle ruokasalin nurkkaan. Näin siitä voi nauttia sekä aattoaterian ääressä että aterian jälkeen olohuoneen sohvalla rentoutuessa.

Mausteisen väripaletin lämpö ja hehku tuovat mieleen itämaan tietäjien salongin aarteineen. Joulutunnelman luomiseksi ei tarvita kovin yltäkylläistä koristelua. Lukuisissa eri sävyissä tuikkivat Kivi-tuikut hehkuvat ja löytävät väripareja näyttävästi tapetoiduista seinäpinnoista, runsaista tekstiileistä ja tauluista. Joulukukat ovat myös tärkeitä.

– Suosikkikukkiani ovat amaryllikset. Niistä sidottu kimppu pääsee huutokaupasta löydettyyn Arabian 1930-luvun maljakkoon, Carola kertoo.

Ruokasalin sohva, kuten suurin osa kodin kalusteista ja esineistä, on ostettu huutokaupasta.
Carolan joulukoristeet ovat toisinaan yllättäviä, kuten tonttuliinaan kääritty buddhapatsas.

Kodin juuret ulottuvat Carolan suvun historiaan, sillä huoneisto kuului aikoinaan hänen isoäidilleen. Helsingin keskustan läheisyyden unohtaa täällä täysin.

Vielä muutama vuosi sitten Carola ja Antti rakensivat omakotitaloa Liperiin Pohjois-Karjalaan. Tulevan kodin hirret olivat peräisin vanhasta asuinrakennuksesta Joensuusta. Yhtenä helmikuun päivänä työmaalla syttyi tulipalo, joka tuhosi lähes valmiin kodin. Palon syytä ei saatu koskaan selville.

Liperin-talon tuhoutuminen ei jäänyt perheen ainoaksi vastoinkäymiseksi, sillä vähän ajan kuluttua heille rakkaan Fabio-koiran sydän pysähtyi eläinlääkärin leikkauspöydällä rutiinioperaatiossa.

– Meillä ei riittänyt voimia aloittaa kaikkea alusta. Vaihtoehtoja miettiessä syntyi idea remontoida ja sisustaa meille koti tuolloin vuokralla olleesta sukuhuoneistosta.

Samoihin aikoihin Carola aloitti sisustussuunnittelijan opinnot ja teki sisustuksen osana opinnäytetyötään.

– Tulipalossa tuhoutui iso osa sisustusmateriaaleista erilliseen varastorakennukseen vietyjä tapetteja lukuun ottamatta, ja halusin ehdottomasti käyttää niitä tämän kodin sisustuksessa. Tapetteja hankkiessa olin laskenut leikkiä siitä, että niiden kuosit ovat liian kaupunkihenkiset maalaistaloon. Yllätyimme siitä, kuinka täydellisesti ne sopivat jugendmiljööhön, Carola kertoo.

– Kotimme on kuin feenikslintu, palaneen talon tuhkista noussut uusi elämä, Antti vertaa.

Vaikka joulutunnelman virittäminen ja sisustaminen ovat pariskunnalle tärkeitä, he suhtautuvat niihin rennosti. Kotinsa tyylin Carola tiivistää runsaudella leikittelyksi. Sitä voi myös kuvailla pohjoismaisen minimalismin täydelliseksi vastakohdaksi. Värit ja kuosit ovat läsnä kaikilla pinnoilla.

– Meistä Antti on se, joka kannustaa valitsemaan ehdotuksieni joukosta rohkeimman vaihtoehdon, Carola kertoo.

Sohvakangas on samettia, koska se kestää lemmikkejä. Ne ovat aina tervetulleita hyppäämään istuimelle. Kankaan sävy toistuu Harlequinin ornamenttikuvioisessa tapetissa. Tuikkukynttilöiden valo korostaa kodin värihehkua.
Makuuhuoneen Harlequinin valikoimasta peräisin oleva tapetti henkii art decoa. Yöpöydällä seisoo Kay Bojesenin klassinen joulupukki.
Hämyinen juhlatunnelma ulottuu kylpyhuoneeseen asti. Sen seiniä peittää niin sanottu metrolaatoitus.

Carola on rakastanut värejä pienestä asti, ja niiden läsnäolo on hänelle tärkeä voimavara. Värisilmästä on ollut hyötyä sekä aiemmassa työssä taidegalleristina että nykyisessä ammatissa sisustussuunnittelijana.

Työhuoneen tapetin värit toistuvat sohvan ja koristetyynyjen kankaissa, punaisessa sermissä, taulussa sekä ranskalaisen Jieldén klassikkovalaisimen rungossa.

Myös makuuhuone jatkaa värikylläistä linjaa vuodevaatteita myöten. Punasävyinen tapetti toimii taustana japanilaisille Ukiyo-e-puupiirroksille ja messingin sävyisille yöpöydille. Keittiön lattian marokkolaislaattojen värit ovat samat kuin ikkunoihin teetetyissä laskosverhoissa. Vastapainoksi kaapistojen ovet ovat vaaleat.

– Harmonian avain on värisävyjen huolellinen yhdistely ja samojen sävyjen eri tummuusasteiden hyödyntämisessä. Esimerkiksi uutta kangasta valitessa on hyvä huomioida olemassa oleva, kuten tapetit ja muut tekstiilit. Siten pinnat alkavat keskustella keskenään, Carola kertoo.

– Toisaalta intuitio johdattaa meidät nopeisiin valintoihin. Emme ostohetkellä aina edes tiedä, mihin kaluste tai esine tulee, mutta itselle merkityksellisillä asioilla on taipumus löytää sopiva paikka kotoa, Antti sanoo.

Jouluaaton perhe viettää kahdestaan oman kodin seesteisestä tunnelmasta nauttien. Mutta jo joulupäivänä Carola ja Antti haluavat tavata ystäviään. Siihen tarjoutuukin loistava mahdollisuus, koska silloin on Carolan syntymäpäivä. Koti täyttyy puheensorinasta, ja ruokapöytää koristaa Marimekon punainen Pieni kulkunen -joululiina.

Pöydän komistukseksi Carola nostaa lähimyymälä Signora Deliziasta ostamansa veronalaisen pandoro-kakun. Samanlaisen herkun Carola ja Antti käärivät usein myös joulutervehdykseksi ystäville vietäviin lahjapaketteihin.

Veronalaisperäinen pandoro-kakku on tarjolla keraamikko Minna Komulaisen tekemällä vadilla.
Suuri ruokasali on jugendkodin keskipiste. Perinteisesti joulukuusen paikka on siellä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Pue koti jouluun! Tilaa hurmaavat joulukoristeet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
2 kommenttia