Mathildedal hurmasi Ninan ja Mikan – kurkista koteihin pittoreskissa kylässä ja poimi vinkit kesäretkeen!
Kyläromantiikkaa
Mathildedal hurmasi Ninan ja Mikan – kurkista koteihin pittoreskissa kylässä ja poimi vinkit kesäretkeen!
Salon Mathildedalissa on kesäpäivänä vilskettä, kun retkeläiset kiertelevät tutkimassa ruukkikylää. Mathildedalista on tullut myös monelle lepopaikka, josta hankitaan hyvin varusteltuja vapaa-ajanasuntoja.
Julkaistu 9.6.2023
Meidän Mökki

Ajatus alkaa tuntua äkkiä ihmeen houkuttelevalta: mitä jos jäisikin tänne pidemmäksi aikaa? Syksyllä näkisi, kun raittia reunustavat vaahterat vaihtaisivat väriä. Talven tullen kuura peittäisi pellot, ja kevät luultavasti lumoaisi lopullisesti, kun linnut palaisivat ja kaikki puhkeaisi kukkaan.

Sympaattinen kylämiljöö olisi hiljainen ja täynnä levon lähteitä. Voisi hidastaa tahtia. Nauttia pienistä ja hyvistä asioista.

Vaikka Mathildedalin ruukkikylä talveksi rauhoittuu, se ei talvellakaan ole mikään unholaakso. Kylä on herännyt 2000-luvulla uuteen eloon ja kukoistukseen. Vakituisia asukkaita on vain noin 150, mutta vuodessa siellä vierailee jopa 160 000 matkailijaa. Myös vapaa-ajanasukkaiden määrä kasvaa jatkuvasti: kylässä on kakkoskoti jo noin 400 ihmisellä.

1920-luvulla rakennettu Kyläravintola Terho on kylän eloisa keskus.

Ruukkikylän alueelta löytää monta kivaa pistäytymispaikkaa. Aivan kylän keskellä voi käydä tervehtimässä alpakoita.

Mathildedalin maine on kiirinyt niin monen korvaan, että funkishenkisen kyläravintolan sisäpihalta saa hellepäivänä etsiä vapaata pöytää kuuluisaa lankkupizzaa syödäkseen. Makunautintojen lisäksi elämyksiä tarjoavat vanha kylämiljöö ja sen viehättävästi rappeutuneet rakennukset. Monet niistä on 2000-luvulla kunnostettu omistus- ja vuokra-asunnoiksi. Lisäksi merenrannan tuntumaan on viime vuosina noussut suuri, hyvin varusteltu loma-asuntoalue.

Kylätien varrella seisoo Plattapoffiksi ristitty valkoinen talo, joka muotokielensä puolesta voisi löytyä yhtä hyvin vaikka Tanskasta. Espoolainen Pasi Pyysiäinen on vaimonsa Eevan kanssa ostanut sieltä vapaa-ajanasunnon.

– Me olemme tällaisia citymaalaisia! Minulla on yritystoimintaa sekä täällä että Espoossa. Olen täällä ehkä 150 päivää vuodesta, Pasi Pyysiäinen kertoo.

"Kun lapset olivat pieniä, he suorastaan kinusivat tänne", Pasi Pyysiäinen muistelee.
Pasi Pyysiäinen perheineen nauttii vuonna 1852 rakennetun Plattapoffin tunnelmasta. Lähiseudulla Pasi pyöräilee ja hiihtää.
Olohuoneessa on monta vaikuttavaa, katseen kiinnittävää asiaa kuten kattovalaisin ja taljamainen matto.
Pienet yksityiskohdat tuovat huoneeseen paljon ilmettä.

Alkuaan Pasi etsi purjehdusreissuille tukikohtaa Saaristomereltä, mutta alkoi miettiä, haluavatko lapset lähteä kauas kavereistaan. Mathildedal on osoittautunut hyväksi valinnaksi.

– Kun lapset olivat pieniä, he suorastaan kinusivat tänne. Heitä oli täällä iso lauma.

Pyysiäiset ovat sisustaneet asuntonsa rakennuksen tunnelmaa kunnioittaen, yksinkertaisen tyylikkäästi. Talo on 170 vuotta vanha ja jykevää tekoa: sen seinät ovat puoli metriä paksut.

Museon kyljessä on suuri juhlatila, jossa vietettiin esimerkiksi viime kesänä hääjuhlia.

Ruukkikylän historiaan voi tutustua museossa, joka kertoo 170 vuotta sitten perustetun tehtaan toiminnasta. Nyt kylän tärkein tulonlähde on matkailu ja sinne kelpuutetut yritykset on valittu tarkalla seulalla: sekä ravintoloissa että käsityöläiskaupoissa suositaan lähituottajia. Pellolla rouskuttaa ruohoa kolme alpakkaa, ja kylässä myös kehrätään alpakanvillasta lankaa.

Miljöö tarjoaa myös uniikkeja tiloja yrittäjille. Yksi heistä on turkulainen taiteilija Jaana Kähönen, joka on löytänyt Mathildedalista kakkoskodin ja ateljeen. Rakennus toimi ennen ruukin puuhiilivarastona. Nyt Jaana esittelee ja myy siellä kesäisin taidettaan ja tekstiilejään.

Rustiikkinen tiilirakennus kaariholveineen on hieno miljöö Jaanan gallerialle ja kaupalle.

Galleriasta on vain kivenheitto Jaanan asunnolle Anttipoffiin, jossa aikoinaan asuivat ruukkiyhteisön lesket. Jaana törmäsi sattumalta netissä ilmoitukseen sieltä myyntiin tulleesta yksiöstä.

– Etsin silloin itselleni mummonmökkiä. Tulimme katsomaan paikkaa tyttäreni kanssa, ja kylällä kaikki vastaantulijat tervehtivät. Näimme myös pellolla ihanat alpakat. Tyttäreni sanoi, että tämä tuntuu ihan sun paikalta.

Nyt Jaana tuntee Mathildedalista jo paljon ihmisiä.

– Meillä yrittäjilläkin on täällä oma ihana yhteisönsä. Tämä on minulle lepopaikka, josta saan inspiraatiota.

Jaana Kähönen käy Turusta usein Mathildedalissa asunnollaan, jonka seiniä koristavat hänen maalauksensa.
Taiteilija Jaana Kähönen tekee myös tilauksesta kuoseja ja taideteoksia. Oman yksiön ikkunan ääressä on hyvä maalata.

Kylään kotiutuneet kertovat yksi toisensa perään siitä, miten lämpimästi heidät on otettu vastaan ja osaksi yhteisöä. Joillekin kakkosasunnosta on tullut jo ykkösasunto. Muutosta edisti osaltaan korona-aika, jolloin kylässä tehtiin paljon etätöitä.

Niin teki myös helsinkiläinen Nina Kaverinen, joka vuokrasi Anttipoffista yksiön etätyöpisteekseen. Yllättäen koko nelihenkinen perhe alkoikin viihtyä pienissä neliöissä.

– Aika nopeasti tuli sellainen olo, että haluamme tehdä isomman elämänmuutoksen, Ninan puoliso Mika Kaverinen muistelee.

Oma talo on antanut Kaverisille ensi kertaa mahdollisuuden pihalla puuhailuun. Nina ja Mika sanovat, että kylässä on todella mukava porukka.
”Olimme asuneet Punavuoressa kymmenen vuotta. Nyt meillä on Helsingissä enää pienempi asunto.”
Nina Kaverinen

Koska molempien työt olivat sovitettavissa Mathildedalissa asumiseen, Kaveriset päättivät ostaa sieltä talon. Tätä ennen he eivät olleet edes haaveilleet maallemuutosta.

– Olimme asuneet kymmenen vuotta Helsingin Punavuoressa Fredrikintorilla, joka oli minusta maailman ihanin paikka. Nyt meillä on Helsingissä enää pienempi asunto, Nina kertoo.

”Tuntuu hienolta, kun täältä on saanut uusia ystäviäkin”, sanoo 19-vuotias Silva Kaverinen. Oikealla äiti Nina Kaverinen.
Yläkertaan luotiin vieraita varten oma pieni asunto.

Ninan ja Mikan lapset Silva ja Julius tulevat mielellään vanhempiensa ostamaan puutaloon käymään. Kaveriset halusivat tehdä uudesta kodistaan paikan, johon ystävienkin olisi kiva tulla kylään. Yläkertaan rakennettiin vieraille majoitustilaa ja minikeittiö.

– Siellä ystävämme voivat olla myös omissa oloissaan ja laittaa ruokaakin. Tosin vieraat tykkäävät kyllä syödä kylillä, koska siellä on monta ruokapaikkaa, Nina kertoo.

Myös Mathildedalin harrastusmahdollisuudet sopivat perheelle: aivan naapuriin on juuri kunnostettu tennis- ja padel-kentät.

– Ja minusta talviaikakin on täällä kivaa. Se pimeys ja rauha, Mika lisää.

Tennis on kuulunut Ninan elämään koko hänen ikänsä, mikä näkyy eteisessä.
Työpisteitä on sekä ylä- että alakerrassa.
Kaveristen olohuoneeseen mahtuu paljon ystäviä.

Mutta vielä nyt kesäpäivän aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Perinteikkään Matildankartanon salista kuuluu iloinen puheensorina. Sali on täynnä vieraita, jotka nauttivat paikan päällä valmistetuista leipomotuotteista ja ruoka-annoksista. Takapihan puutarhassa kahvitellaan vanhojen omenapuiden katveessa.

Mathildedalia voi valehtelematta sanoa nautiskelijan paratiisiksi, sillä hyvän ruoan lisäksi kylästä löytyy ihania erikoiskauppoja. Suklaapuoti ja kahvila PetriS Chocolatea on suklaan- ystävän vaikea ohittaa, Ruukin Kehräämöstä voi hankkia pehmeitä alpakkatuotteita, ja Päntsdrunk Lifestylen hamampyyhkeet ja vaatteet houkuttelevat tunnelmalliselle ullakolle kyläravintolan pihapiirissä. Oluen ystävääkin hemmotellaan, sillä Mathildedalin panimossa valmistetaan erikoisoluita.

Satu Möller perusti Pantsdrunk Lifestyle -yrityksen.
Puutalon ullakolla odottaa yllätys: putiikki täynnä värikylläisiä vaatteita, vintagemattoja ja hamampyyhkeitä.
Panimomestari Patrik Erävaaran voi tavata kylän oman panimon pihalla.
Panimossa aherretaan.

Mathildedalin putiikkeja

 • Huldan puoti: Antiikkiliike ja vanhan tavaran kauppa. Ruukinrannantie 6.
 • Kaarnalaiva: Suomessa käsin sidottuja harjoja, leikkuulautoja ja muita hyötyesineitä. Ruukinrannantie 6, kaarnalaiva.net.
 • Kyläpaahtimo: Raakakahvia pientiloilta ja yhteisöiltä. Matildan puistotie 4, ravintolaterho.fi/kylapaahtimo.
 • Kyläpanimo ja olutpuoti: Erikoisoluita paikan päällä nautittavaksi ja kotiin vietäväksi. Matildan puistotie 4, kylapanimo.fi.
 • Pantsdrunk Lifestyle: Hamampyyhkeitä, vaatteita, peitteitä ja vintagemattoja. Matildan puistotie 4, pantsdrunklifestyle.com.
 • PetriS Chocolate: Kahvila-konditoria ja suklaapuoti. Käsintehtyjä kakkuja ja suklaita. Tullintie 7, petris.fi.
 • Ruukin Kehräämö: Alpakanvillasta valmistettua lankaa ja tekstiilejä. Ruukinrannantie 6, ruukinkehraamo.fi.
 • Ruukin kutomo: Kangaspuilla paikan päällä kudottuja käsitöitä. Myös tilaustöitä. Ruukinrannantie 6.
 • Second Chance: Kotimaisia vaatteita sekä eri valmistajilta koruja, puukenkiä ja luonnonkosmetiikkaa. Ruukinrannantie 6, secondchance.fi.
 • Osa yrityksistä toimii vain kesäkaudella tai on talvella auki rajoitetusti. Lisätietoa: visitmathildedal.fi. Aukioloajoista saa tietoa myös Facebook-sivuilta @mathildedalinruukkitehtaat.
Yösijan löytäminen voi keskikesällä tehdä tiukkaa.

Kylän palvelut ovat vuosi vuodelta parantuneet. Viime kesänä kylään saatiin K-ketjun kontti, johon voi tilata ruokaa, ja samaan paikkaan voi tehdä tilauksia Alkosta. Ruokaravintoloita on jo viisi, uusimpana toisen kontin pihapiirissä toimiva belgialaistyyppinen kesäravintola Vinos´ti.

Sesonkiaikaan viihdykettä tarjoavat myös kesätori ja kesäteatteri. Kyläravintola Terhon kesäkonserteissa esiintyy toisinaan kylän oma Village Boys -yhtye, ja kesällä pääsee halutessaan vaikkapa laiturijoogaan, pelaamaan beach volleyta tai kyläsaunaan.

Kaarnalaiva-kaupassa tuntuu siltä kuin olisi astunut sisään tilataideteokseen. Erilaisten harjojen valikoima on vaikuttava.
Siiri Jousikiven ja Tia Herrasen kesä kului Vino’sti-ravintolan työntekijöinä.
Baariksi sisustetun kontin piha-alueella nautittiin kesäpäivistä ja -illoista kahdessa kerroksessa.
Rennossa kyläravintola Terhossa katsellaan talvikaudella elokuvia valkokankaalta.
Hotellirakennus kätkee sisäänsä yllättävän monenlaista: myös tunnelmallisen kahvilan sekä ravintolan, josta näkee merelle. Lähellä on myös monta pientä putiikkia.
Mansardikattoinen punamultamaalilla maalattu puutalo oli aikoinaan monen perheen koti ja on nyt yksityisasuntona.

Nuku hyvin! Majoituspaikkoja Mathildedalissa

 • Hotel & Cafe Mathildedal: Kesäkaudella auki oleva kahdeksan huoneen hotelli toimii vanhassa ruukkimakasiinissa. Hotellin kautta voi varata myös kesäkaudella majoituksen merikontista vanhan kokoonpanohallin katolla. Kesällä hotellin kahvila tarjoaa myös ruokaa. Ruukinrannantie 6, mathidedal.fi.
 • Meri-Ruukin lomakylä: Ympäri vuoden varattavia mökkejä ja rantasauna 600 metrin päässä kylästä. Kiikunmäentie 28, meri-ruukki.fi.
 • Mathildan Marina: Vierasvenesatamassa sijaitseva Marina tarjoaa ruokaa, juomaa ja majoitusta. Huoneita on kuusi. Ruukinrannantie 4, mathildanmarina.fi.
 • Matildanjärven kämpät: Teijon luontokeskuksesta voi varata kansallispuiston kahta kämppää, Vaappua ja Lippaa. naturaviva.fi
 • Booking.comin ja Airbnb:n kautta löytää kylässä sijaitsevia asuntoja, joissa on keittomahdollisuudet, suihku ja joissakin myös sauna.
Konttihotelli avautui viime kesänä. Konttiasunnot on sijoitettu vanhan rakennuksen päälle.Vanhassa ruukkimakasiinissa sijaitsee pieni hotelli. Samassa rakennuksessa voi nauttia kahvit tai aterian Ruukin Krouvissa.
Mathildedalissa on vaikea eksyä, sillä yhteisö on pieni ja teitä vain muutama.
”Se vaan kolahti. Totesimme, että me ei lähdetä tästä mihinkään.”
Anna Kuusniemi-Laine

Mathildedal on niin suosittu, että yösijan löytäminen voi keskikesällä tehdä tiukkaa. Kylässä voi yöpyä hotelli Mathildedalissa, hotellin merikontissa tai vierasvenesataman Marinassa. Myös Airbnb:n kautta voi vuokrata asuntoja, ja lisäksi lähiseudulla toimii muutama mökkikylä.

Silti lisää majoituskapasiteettia kaivataan ja on myös tulossa. Muutaman vuoden kuluttua Mathildedaliin avautuu näillä näkymin kylpylähotelli, jonka yhteyteen on tulossa asuntoja. Projektia luotsaa yrittäjäporukka, josta suuri osa on kylän vapaa-ajanasukkaita.

Yksi heistä on espoolainen Kimmo Laine, joka vaimonsa Anna Kuusniemi-Laineen kanssa osti kylästä tontin vuonna 2004.

– Olimme ennen tänne tuloa vuokranneet mökkejä ja kokeilleet eri paikkoja. Koimme, että olisi kiva saada oma paikka, ja sitten tulimme katsomaan tonttia täältä, Kimmo kertoo.

Paikka oli niin hieno, että päätöstä ei tarvinnut harkita kauaa.

– Se vaan kolahti. Totesimme, että me ei lähdetä tästä mihinkään, Anna sanoo.

Anna Kuusniemi-Laine ja Kimmo Laine kertovat, että Mathildedalista löytää sekä seuraa että omaa rauhaa.
Laineet viettävät myös lomiaan Mathildedalin-asunnollaan.
Metsän reunassa sijaitsevan talon piha on haluttu pitää mahdollisimman luonnontilaisena.

Tuttu arkkitehti piirsi heille talon, joka valmistui vuonna 2007. Vapaa-ajankodin terassilta siintää kaunis näkymä alas merenlahdelle. Rinteeseen ja rannalle on rakennettu kymmeniä vastaavia, hyvin varusteluja taloja. Taloyhtiöllä on rannassa yhteinen venesatama, uimaranta ja rantasauna.

Anna pitää paikan parhaana puolena sen tunnelmaa.

– Ruukkikylä on niin uniikki, ettei sitä voi oikein verrata mihinkään. Ja onhan tämä myös aika huoleton paikka, koska kiinteistöyhtiö huolehtii asioista ja voimme vain ajaa pihaan.

Myös Anna ja Kimmo muistelevat, kuinka hauskaa oli aikoinaan se, että lapsilla oli kylässä paljon kavereita.

– Aina kuului vain pim pom, kun ovikello soi ja kavereita tuli ja meni, Anna kertoo nauraen.

Myös Laineiden mökin yläkerta on käytetty hyvin hyödyksi.
Laineiden vapaa-ajankodista avautuu näkymä Halikonlahdelle.

Kimmo Laine muistelee, kuinka hän hiukan ehti pohtia, onko ruukkikylässä tarpeeksi yksityisyyttä. Vuodet ovat todistaneet, että kaikki asukkaat nimenomaan varjelevat ja kunnioittavat sitä, vaikka seuraakin aina sitä kaivatessa löytyy. Paikassa yhdistyvät monet Laineille tärkeät asiat kuten luonnonläheisyys ja mahdollisuus golfaamiseen.

– Kansallispuisto on tässä ihan lähellä. Sinne voi lähteä pitkospuille järveä kiertämään, Anna kiittää.

Tekemistä ulkoilijalle ja liikkujalle

 • Aivan vieressä sijaitsevassa Teijon kansallispuistossa luikertelee noin 50 kilometrin verran viitoitettuja polkuja ja on 12 tulipaikkaa. Matildanjärven kiertää reilun viiden kilometrin pituinen lenkki, mutta alle kilometrinkin kävelyllä tavoittaa laavun nuotion ääreen pääsemiseksi. luontoon.fi/teijo
 • Teijon luontokeskuksesta voi vuokrata kesäkaudella, kajakin, soutuveneen, SUP-laudan tai Fatbike-pyörän. Matildanjärventie 84, naturaviva.fi
 • Retkeen voi kesällä upottaa alamäkiradalla ajamista Meri-Teijo Bike Parkissa. Teijontie 345, meriteijobikepark.com.
 • Kärsivällisemmille sopii minigolfin haastavampi versio Adventure golf. Keskuspuistosta löytyy myös padel- ja tenniskenttiä. Tullintie 2, mathildedalinkeskuspuisto.fi.
Adventure golfia voi kokeilla kylätien varrella.

Kimmo on ollut mukana kehittämässä myös Mathildedalin uutta Keskuspuistoa, johon kesällä avattiin padel-kenttä, kunnostetut tenniskentät ja pieni Adventure golf -rata. Laineita ilahduttavat myös ruukkikylän ravintolat, joissa voi käydä syömässä. Heidän tyttärensä on löytänyt yhdestä niistä itselleen jopa kesätyöpaikan.

Anna kertoo, että he Kimmon kanssa eivät halua tehdä Mathildedalissa töitä. Se on lepopaikka, jossa he viettävät kaikki lomansa ja aina myös joulun.

– Haluan pitää tämän paikkana, jossa pääsee vähän irti kaikesta.

Mathildedalin ravintoloita

 • Matildankartano: Vanhassa kyläkartanossa myydään lähiraaka-aineista valmistettua ruokaa, suosittua juurileipää ja muita leipomotuotteita. Bremerintie 4, matildankartano.fi.
 • Kyläravintola Terho: Funkishenkinen rakennus, jonka pihalla kesällä livemusiikkia. Talvella sisätila muuttuu kyläläisten yhteiseksi olohuoneeksi. Rakennuksessa voi myös majoittua saunallisessa yksiössä. Matildan Puistotie 4, ravintolaterho.fi.
 • Ravintola Ruukin Krouvi: Hotellirakennuksen toisessa päässä sijaitsevaan tunnelmalliseen tilaan on jätetty talon historiasta kertovaa esiin. Ruukinrannantie 6, ruukinkrouvi.fi.
Kyläravintola Terhon lankkupizzaa tullaan syömään kaukaakin. Terhon yhteydessä toimii kahvipaahtimo ja vieressä kylän oma panimo.
Terhon kautta voi myös vuokrata asunnon.
Kahviherkkuja Mathildedalin Marinassa.
Uimapukuun voi pujahtaa vanhassa uimakopissa.
Kylään kätkeytyy paljon kauniita rakennuksia.
1 kommentti