Materiaaliopas: vaneri
Sisustus
Materiaaliopas: vaneri
Trendikkääksi nousseesta vanerista tehdään nykyisin kokonaisia pintoja koteihin. Ympäristöystävällinen materiaali sopii mainiosti skandinaaviseen sisustukseen.
7.4.2015
 |
Avotakka

Vaneri on kokenut uuden tulemisen sisustuksessa. Jo sodan jälkeen huonekaluteollisuus käytti muotoon puristettua vaneria, ja siitä on valmistettu esimerkiksi monet tuon ajan kuuluisat designtuolit. Silti moni mieltää sen yhä lähinnä piiloon jäävien rakenteiden materiaaliksi.

Aiemmin aliarvostetusta vanerista on tulossa salonkikelpoinen raaka-aine, ja sitä näkee käytettävän yhä enemmän sellaisenaan paitsi huonekaluissa myös kodin pinnoissa.

Lisäksi moni muotoilija on alkanut valmistaa vanerista kauniita pienesineitä, kuten pannunalusia, koruja, vateja ja jopa valaisimia.

Mikä vaneri?

Raaka-aineena käytetään yleensä joko koivua tai havupuuta. Vaneria valmistetaan liimaamalla puuviiluja yhteen. Yhdessä levyssä on päällekkäin vähintään kolme 1,3–3,2 millimetrin paksuista viilua. Ne on liimattu ristikkäin, jotta levy eläisi mahdollisimman vähän esimerkiksi joutuessaan kosketuksiin kosteuden kanssa. Viilut ladotaan siten, että syyt ovat kohtisuorassa toisiaan vasten, ja ne kiinnitetään yhteen tavallisesti fenolihartsiliimalla.

Ehjät ja kuivat levyt sopivat mainiosti uusiokäyttöön. Jos vaneria täytyy hävittää, pienen määrän voi polttaa muun puun joukossa. Useimmat vanerit voi myös kompostoida. Suuret määrät tulee toimittaa kaatopaikalle.

Vanerin käyttö sisustuksessa

Sileämpää ja painavampaa koivuvaneria voi käyttää lähes missä tahansa, kuten seinä- ja kattoverhoiluissa. Siitä voi tehdä myös pöytälevyn tai liukuoven. Pehmeämpää ja oksaisempaa havuvaneria ei juurikaan käytetä sisustuksessa.

Vaalea koivuvaneri sopii skandinaavisesta selkeästä muotokielestä ja värimaailmasta pitävälle. Vaneriseinä istuu hyvin esimerkiksi klassiseen 1960–70-luvun rivitalohuoneistoon, jonka ilmeen se kirkastaa ja tuo tähän päivään. Trendikkään kokonaisuuden saa yhdistämällä vaneria pastellisävyihin, kirkkaaseen keltaiseen tai vaikka vihreään.

Vaneria ei enää haluta piilottaa, vaan se jätetään reilusti näkyviin.

Vanerin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ monikäyttöinen ja ympäristöystävällinen materiaali

+ iskunkestävä, luja ja tiivis

+ pinnan voi käsitellä vahaamalla, lakkaamalla tai maalaamalla, kuten minkä tahansa käsittelemättömän puun

– kestää huonosti kosteutta

– käsittelemättömässä pinnassa kulumat ja jäljet näkyvät helposti

Vanerin hinta

Vaneri on melko edullinen materiaali. Neljä millimetriä paksu levy maksaa kymmenisen euroa neliöltä. Paksumpi, esimerkiksi sängynpohjaksi sopiva 120 × 200 senttimetrin pala maksaa noin sata euroa.

Kommentoi »