Markus tarttui puikkoihin tekemisen puutteessa ja hurahti täysin – ”Välillä ärsyttää, että miehen neulomista pidetään ihmeellisenä”
Ihmiset
Markus tarttui puikkoihin tekemisen puutteessa ja hurahti täysin – ”Välillä ärsyttää, että miehen neulomista pidetään ihmeellisenä”
Markus Haakana neuloo mieluiten malleja, jotka vaativat keskittymään joka kerroksella. Hänen ensimmäisiä töitään oli englantilainen kalastajaneule. Neuleita valmistuu myös vaimolle ja kahdelle tyttärelle.
27.1.2021
 |
Kotivinkki
Yksi Markus Haakanan ensimmäisistä töistä oli kalastajaneule, jonka hän suunnitteli itse. Työn valmistuminen kesti vuoden. ”Siinä sai opetella neuletiheysmatematiikan ja neuleen mitoittamisen aika hyvin.”

"Neulontaharrastukseni lähti kahdeksan vuotta sitten silkasta tylsyydestä ja tekemisen puutteesta. Istuin tylsähkössä seminaarissa, ja puhelimesta oli akku loppu. Näin vieressä nuoren naisen neulovan pipoa. En ollut koskaan neulonut, mutta ajattelin, että tuo olisi hienoa oppia. Youtuben avulla pääsin jyvälle oikeasta silmukasta. Äiti neuvoi silmukoiden luomisen ja nurjan. Neulomisesta tuli nopeasti tapa keskittyä, ja jäin pahasti koukkuun.

Markus neuloo itselleen, vaimolleen ja 11- ja 14-vuotiaille tyttärilleen. ”Lapset käyttävät tekemiäni neuleita mielellään, ja heistä on mukavaa, kun he pääsevät mukaan valitsemaan malleja, lankoja ja värejä.”
”Neulominen on varusteurheilua. Puikkoja tulee hankittua tarpeeseen ja ihan kokeilumielessäkin, koska kaikissa on vähän eri tuntuma”, Markus sanoo.
Sormikkaat on neulottu ohuesta suomen- ja gotlanninlampaan langasta. Vogue Knitting on neulojan raamattu, josta löytyy Markuksen mielestä lähes kaikki tarvittava. Markus on itse kirjoittanut kirjan, jossa muun muassa selitetään neulomisen perustekniikka miehen logiikalla.

Neuloin ensin tilkkuja, yhdet lapaset ja pari pipoa, mutta jo muutaman kuukauden päästä tein englantilaistyylistä kalastajaneuletta. Olin alusta asti haaveillut sellaisen tekemisestä. Työ vei lähes vuoden. Jouduin pitämään viikkojen taukoja, koska jännetupet ärtyivät ja selkää särki. Tuon puseron jälkeen mikään malli ei ole hirvittänyt.

Jos työt ja perhe sallivat, saatan uppoutua neulomiseen tuntikausiksi. Keskimäärin neulon tunnin päivässä, yleensä kotona television edessä.

Näen neuloessani mielikuvissani, minkälainen neuleesta tulee. Minulla saattaa olla kaksi tai kolme työtä kesken. Työn valmistumisesta tulee aina valtava tyytyväisyys, vaikka se olisi vain peruslapanen.

Mallitilkun neulomiseen kannattaa uhrata aikaa, koska etenkin pitsi- ja palmikkokuvio vaikuttavat neuleen kokoon. Kuvan islantilaisneule on yksi ensimmäisiä Markuksen neulomia puseroita.
Neulottu Bertil-lammas on Markuksen toisen lapsen rakastettu pehmolelu.
Lapaset ovat virolaisohjeista muokattuja. Virossa lapasten neulominen on tärkeä osa kansanperinnettä.

Teen mielelläni puseroita, mutta niissä pitää olla jotain ekstraa. Pelkkä sileä neule ohuella yksivärisellä langalla on liian yksitoikkoista. Tykkään haastaa itseäni ja pidän malleista, jotka vaativat keskittymään joka kerroksella. Esimerkiksi palmikkoneule on sellainen.

Käytän pääosin villalankoja. Siinä miten villa käyttäytyy ja miltä se tuntuu käsissä on jotain maagista. Pelottavaa, että villa on alkanut kutittaa nenääni. En tiedä, saisiko allergiakaan minua lopettamaan neulomista, mutta vähän hillitsemään kyllä.

Markus pitää puseroiden neulomisesta. Puseroiden väleillä hän neuloo pienempiä töitä, kuten pipoja, lapasia ja sukkia. ”En ole hirveän valikoiva.”
"Neulomisesta tuli tapa keskittyä, ja jäin pahasti koukkuun", Markus kuvaa harrastuksensa alkua.

En aiemmin tuntenut ketään toista neulovaa miestä. Ihmettelin, miksi niin harva mies on löytänyt näin upean ja koukuttavan harrastuksen. Päätin levittää ilosanomaa ja kirjoitin neulomisesta kirjan miehille. Jätkä neuloo! (Otava, 2019) -kirjan myötä tutustuin muihinkin neuloviin miehiin.

Välillä ärsyttää, että miehen neulomisen ajatellaan olevan jotenkin ihmeellistä. Ei se ole. Se on toki vähän normeja haastavaa, ja ihan mielelläni niitä haastankin, jos se jonkun maailmaa avartaa."

6 kommenttia